Faaliyetlerini 1993 yılından bu yana sürdüren Vitel, salgın döneminde de büyümeye devam etti.
Salgın, irili ufaklı birçok şirketi olumsuz etkilese de bu dönemden olumsuz etkilenmeyen şirketler de oldu. Vitel de bu dönemi büyüme ile kapatan şirketlerden bir tanesi. Sorularımıza Vitel Pazarlama Direktörü N. Turgay Ernez yanıt verdi.
Vitel hakkında sizden kısaca bilgi alabilir miyiz? 2020 yılında hangi çözümleriniz daha çok ilgi gördü?
1993 yılında kurulan Vitel, ağ teknolojileri ve veri güvenliği çözümleri alanında katma değerli distribütör kimliği ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Stratejik iş ortaklarımız olan; Manage Engine, Ruijie, Peplink, Extreme Networks, Moxa, Genetec, Silver Peak ve Vidyo gibi firmaların ürünleri ile yüzlerce başarı hikâyesine imzasını atan firmamız, 2020 yılında salgın sürecine rağmen birçok dijital dönüşüm projesine liderlik etti. Vitel olarak daralan pazara rağmen oldukça başarılı bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim.
Geçtiğimiz yıl, evden çalışma süreci ile beraber kurumların video konferans ihtiyacı oldukça arttı. Güvenlik, uyumluluk, gizlilik ve şeffaflık konusunda güçlü taahhütlere sahip, kullanıcı verilerini güvenli bir şekilde koruyan video konferans uygulamamız ve onu tamamlayan donanım çözümlerimiz 2020 yılında oldukça çok rağbet gördü. Eğitim kurumları ile başarılı projeler gerçekleştirdik. Siber güvenlik çözümlerimiz de yine aynı oranda talep gördü. Bulut teknolojilerimiz, karasal hatları havasal hatlar ile yedeklemeyi sağlayan ve bu yedekleme işlemini Bonding ve load balancing teknolojileri ile gerçekleştirebilen SD-WAN ve WAN Optimizasyon çözümlerimiz ile iş süreçlerinde kesintisiz iletişim beklentisi olan kurumların ihtiyaçlarına cevap verdik.
Öte yandan tüm şirket envanterinin, çalışanların evde ya da şirket lokasyonunda bulunmasına bakılmaksızın tek noktadan uçtan uca izlenebilmesi ve yönetilebilmesine yönelik yazılımlarımız ile bilgi teknolojileri yöneticilerinin zamanlarından büyük oranda tasarruf etmelerine olanak sağladık.
Vitel ’in 2021 yılı hedefleri nelerdir?
Vitel, 2021 yılında da büyümeye ve gelişmeye yeni vizyonu ile devam etmeyi planlıyor. Hedeflerimiz büyük, yolumuz uzun. Yeni iş ortaklıkları ve genişleyen çözüm ailemizden aldığımız güç ile 2021 yılına hazırız.
Siber güvenlik için ManageEngine, uzaktan çalışma için Vidyo, hat yedekliliği ve kesintisiz internet için Peplink ve Ruijie, bulut teknolojileri ve uygulama entegrasyonları için Extreme Networks, IoT/EoT çözümleri için Moxa, gibi birçok markanın ürünleri ile kurumların iş ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yapımız bulunmakta.
Vitel 28 yaşında. Yıllardır sürdürülebilir büyümemizi koruduk. Bilgi teknolojileri gibi oldukça dinamik bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. 2021’de de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi benzer büyüme trendini sürdürmeyi planlıyoruz. Mevcut iş yapış biçimimize devam etmekle beraber, yönetilebilir servisler dediğimiz modellerle ve yeni iş ortakları ile iş kolumuzu güçlendireceğiz. Son 3 yılda istihdam kapasitemizi oldukça artırdık. İK dönüşüm projemiz kapsamında insan kaynağımıza yatırımlarımız 2021 yılında daha da devam edecek. Teknolojiyle ilgilenen tüm gençleri Vitel’e davet ediyoruz. Burası bir okul ve çalışanlarımız bizim için çok değerli.
Salgın döneminde yatırımlarımız hız kesmeden devam etti. Koşulsuz müşteri memnuniyeti üzerine kurulu yeni hareket planımız hazır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da hedeflerimizi tutturacağımızı öngörüyoruz.
Salgın süreci sonrası uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma modeli devam edecek gibi görünüyor. Bu gelişmeler ışığında kesintisiz iletişim için ağ teknolojilerine ilgi ne kadar artacak? Vitel olarak pazarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Küresel salgın neticesinde bireylerin ve kurumların yaşam tarzları yeniden şekillendi. Bu süreçte ülkelerin, kurumların, iş dünyasının hatta bireylerin dijital dönüşüme duyduğu ihtiyacın “lüks değil bir gereklilik” olduğunu hepimiz deneyimledik.
Küresel araştırma verilerine göre; CEO’ların yüzde 77’si şirketlerinin uzaktan çalışma ve ekip paylaşımı için kullanılan dijital araçlara yatırımları sürdürecek. CEO’ların yüzde 69’u ise fiziksel ofis ortamlarını daha da azaltacak. İş dünyası profesyonelleri daha çok uzaktan çalışma düzenini tercih edecek. Vitel olarak bizler de ekip olarak aylardır evlerimizden çalışıyoruz. İlerleyen dönemde kurumların bu yaklaşımı sürdüreceğini; kurumların sektörleri ve iş süreçler ile uyumlu hibrit modeller geliştirebileceğini öngörüyoruz.
Tüm bu gelişmeler ışığında ağ teknolojilerine olan ilgi elbette daha da artacak. 2020 yılında daralan pazara rağmen ağ teknolojileri segmentinde de büyümemizi sürdürdük. Uçtan uca iletişim projelerine olan ilginin daha da artacağını tahmin ediyoruz.
Değişime hızla ayak uyduran, esnek, yeniliklere açık ve çevik işletmelerin her şartta ön saflarda yer alacak. 2021 yılı hala belirsizliklere dolu. Ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen; otomasyon ve yapay zekâdan güç alan kurumlar, büyümesini sürdürecek. Vitel olarak katma değerli distribütör kimliğimizle; 2021 yılında bulut tabanlı yapay zeka destekli ağ teknolojilerinin sunduğu imkanları bünyelerine entegre etmek isteyen işletmelerin, yanında olacağız. Teknoloji partneri konumunda hizmet verdiğimiz kurumları dijital geleceğe hazırlamaya kararlıyız.
Bulut tabanlı ağ teknoloji pazarı gelecek yıllarda ne kadar büyüyecek?
Araştırma şirketi Omdia’nın raporuna göre salgın koşullarına rağmen, yönetilebilir bulut tabanlı küresel ağ teknolojileri pazarı, 2024 yılına kadar mevcut yapıdan 3 kata kadar daha büyük bir yapıya sahip olacak. Salgın döneminde ağ otomasyonunun ve ağ güvenliğinin önemi arttı. 2021 yılında hibrit ağlar yoğun talep görecek. Wi-Fi 6 teknolojileri tüm dünyada iş ve özel yaşamı yeniden şekillendirecek. Wi-Fi 6 ile ilgili gelişmeler ve uyumlu cihazların sayısındaki artış, iş süreçlerimizi daha da hızlandıracak.
Çevik ağ altyapısına olan ihtiyacın artması neticesinde 2021 yılında Wi-Fi 6 çözümlerimiz de yoğun ilgi görecek. Bu noktada distribütörü olduğumuz ExtremeNetworks, Ruijie, Peplink ile Wi-Fi 6 çözümleri ile pazarın taleplerini karşılıyor olacağız.
2020’de sağlık sektöründe dijital dönüşüm projelerinin sayısı bir hayli arttı. Covid-19 şartlarında sağlık hizmetleri veri odaklı akıllı sistemlere nasıl dönüştürülebilir?
Disiplinler arası entegrasyon ve büyük verilerden yararlanarak sağlık hizmetlerini iyileştirmek mümkün. Salgın sürecinde hastanelerde birim zamanda üretilen işin maksimum seviyeye çıkarılması, özellikle büyük şehirlerde olmazsa olmaz bir zorunluluk haline geldi. Hastalara ilişkin bilgilerin merkezileştirilmesi için, verilerin merkezi bir veri tabanında ya da birbiriyle etkileşimli bir yapıda olması gerekiyor. Kuvvetli iletişim altyapısı ve büyük verinin analizi sayesinde tedavi sürecini en aza indirmek mümkün. Salgın sürecinde hastanelerin güçlü network altyapısına olan ihtiyacı hiç olmadığı kadar çok arttı.
Vitel olarak biz de geçtiğimiz yıl Moxa’nın IoT ürünleri ile sağlık kurumlarında hastanelerde birçok projeyi başarı ile hayata geçirdik. Covid-19 döneminde MR, Röntgen, Anjiyografi, Ventilatör, gibi cihazlar için yerinde servis almak oldukça güçleşti. Uzaktan sistemlere güvenli erişim sunan Moxa’nın MRC çözümü bakım, kalibrasyon, acil müdahale gibi işlemleri yapabilmek için sağlık kurumları için iyi bir seçenek oldu.
Sağlık, Vitel’in odaklandığı ve uzman olduğu bir sektör. 2021 yılında sağlık kurumlarında dijital dönüşüm projelerine daha çok ağırlık vermeyi planlıyoruz.