Grönland’daki buzullardan koparak yola çıkan buzdağlarının taşıdığı kayaların İzlanda kıyılarına ulaşması, Avrupa’da yaklaşık MS 540 yılında başlayan ve birkaç yüzyıl süren soğuk dönem hakkında yeni kanıtlar sunuyor. Bu dönemin, Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor.
Kuzey yarımkürede yaşanan mini buzul çağı, daha önce ağaç halkaları ve tortu tabakaları üzerine yapılan araştırmalarda da ortaya konmuştu. Bu iklim olayının, Çin’deki Kuzey Wei Hanedanı’nın çöküşü, Orta Amerika’daki Teotihuacan şehir devletinin gerilemesi, ve Doğu Roma İmparatorluğu’nu etkileyen Justinianus Vebası gibi birçok küresel tarihsel gelişmeyle ilişkili olabileceği düşünülüyor.
Kanada’daki Queen’s University’den Christopher Spencer ve ekibi, uydudan çekilen görüntülerde İzlanda’nın batı kıyısında, tipik siyah bazalt plajlardan farklı olarak açık renkli görünen bir plajı incelerken ilginç bulgulara rastladı. Spencer, rastladığı iri granit taşların İzlanda’dan gelmediğini fark etti.
Analizler, bu taşların Grönland kaynaklı olduğunu doğruluyor. En yakın noktalarda iki ülke arasındaki mesafe yaklaşık 300 kilometre. Bu da, bu kayaların Grönland’daki buzullardan kopan buzdağlarıyla taşındığını ve İzlanda kıyılarına sürüklendiğini gösteriyor.
Bu bulgular, erken Orta Çağ’daki ani soğuma dönemine dair fiziksel kanıtları güçlendiriyor.