Almanya’da düzenlenen ve dünya genelinde farklı ülkelerden 32 projenin katıldığı “Innovation Research Lab Exhibition 2017” yarışmasında Türkiye’yi temsil eden Nav-X projesi, “En Yenilikçi Proje Ödülü”nün sahibi oldu. Proje, Siemens Healthineers ile Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle düzenlenen “İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı”nı (IMLEAP) birincilikle tamamlayan üniversiteli ekip tarafından hayata geçirilmişti.
Siemens Healthineers ve Boğaziçi Üniversitesi ortak İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı (IMLEAP) kapsamında Başkent Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi öğrencileri tarafından hayata geçirilen “Nav-X: Hastane İçi Yönlendirme Sistemi” projesi, Innovation Research Lab Exhibition (IRLE) 2017’de en yenilikçi proje seçilerek Türkiye’ye büyük ödülü getirdi. 2016 yılında Almanya’nın en inovatif üniversitesi seçilen Friedrich-Alexander Üniversitesi (Erlangen) tarafından gerçekleştirilen ve alanında dünyanın en önemli etkinlikleri arasında sayılan IRLE 2017’de Türkiye, 31 ülkeyi geride bırakarak “En Yenilikçi Proje Ödülü”nün sahibi oldu.
Başkent Üniversitesi’nden, Oğuzhan Berk Yıldız, Özgün Can Özsoy ve Aysema Koskos ile Erciyes Üniversitesi’nden Ebru Aydemir’in; Siemens Healthineers Türkiye’den Enis Sonemel ve Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Esin Öztürk Işık mentörlüğünde geliştirdiği “Nav-X” projesi, sağlık alanında doğrudan hasta odaklı olmasıyla büyük ilgi gördü. Türkiye’de sağlık alanında bir ilk olan “Nav-X” projesi, Siemens Healthineers ile Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde, Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burak Acar’ın akademik direktörlüğü ve Siemens Healthineers Innovation Think Tank (ITT) global direktörü Sultan Haider’in program direktörlüğü ile hayata geçirilen İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nı (IMLEAP) 2016-2017 döneminde birincilikle tamamlamış ve IRLE’ye katılma hakkı kazanmıştı.
Ödüle ilişkin değerlendirmede bulunan Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Şevket On şunları söyledi: “Siemens Healthineers olarak sadece yenilikçi çözümler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda inovatif projeleri de destekliyoruz. Bu anlamda Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile gerçekleştiğimiz işbirliği meyvelerini vermeye başladı. IMLEAP’in kazananı olan genç öğrenciler Türkiye’ye birinciliği getirerek gururumuz oldu. Hayatı kolaylaştıran yenilikçi çözümlere yönelik desteklerimiz gelecek yıllarda da artarak devam edecek. 2017-2018 döneminde IMLEAP programına Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi de destek verecek. Bu senenin odak konusu Health 4.0 olarak belirlendi. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gelecek yıllarda programın kapsamını uydu organizasyonlarla genişletmeyi planlıyoruz. ”
Üç dil seçeneği bulunan Nav-X ile hastane içerisinde gideceğiniz yeri bulmak artık çok kolay
Nav-X, hastanın hastane içinde gideceği rotayı hızlı ve kolay bir şekilde belirlemesini ve ilgili bölüme ulaşmasını hedefliyor. Kiosk’u kullanacak olan hasta, hastaneyi özel olarak haritalayıp hem fiziki hem de mobil çıktısını elde edebiliyor. Aynı zamanda bu uygulamayla hastalar, sıra numarasını kolaylıkla alabiliyor, en yakın nöbetçi eczaneyi bulabiliyor, öneri ve şikayetlerini dile getirebiliyor. Yenilikçi bir yaklaşıma sahip Nav-X şu anda Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerini destekliyor.
26 farklı üniversiteden öğrencilerin başvurduğu IMLEAP programı kapsamında eğitim alanlar, hastane ziyaretlerini takiben takımlara ayrılarak üç ay boyunca Siemens Healthineers ve Boğaziçi Üniversitesi mentörleri eşliğinde kendi geliştirdikleri projeler üzerine çalıştı. 2017’nin Mart ayında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis’in katılımıyla üniversitede gerçekleştirilen finallerde birinci seçilen ekip, mentörleri ve IMLEAP direktörlerinin desteğiyle “Nav-X: Hastane İçi Yönlendirme Sistemi” yazılımını IRLE finalleri için geliştirmeye devam etti.
2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi ve Siemens Healthineers Innovation Think Tank (ITT) Türkiye işbirliğiyle başlatılan IMLEAP ile öğrencilerin sağlık sektörüne yönelik inovasyon projeleri geliştirmelerinin yanı sıra liderlik ve inovasyon konularında eğitim almaları da amaçlanıyor. İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı 2017-2018 dönemi için kayıtlar bu adresten gerçekleştirilebiliyor.