Hemen her şeyin ters gittiği 2020 yılında yüksek performansı uygun fiyata sunarak yüzümüzü güldüren Poco F2 Pro, Enterprise Next’in konuğu oldu.
Akıllı telefon pazarıda Çinli üreticilerin başlattığı fırtına yeni marka ve modellerin piyasaya girmesiyle şiddetini iyice artırdı. İş öyle bir yere geldi ki koca ülke neredeyse kendiyle rekabet eder duruma düştü. Oynadıkları oyunun kuralları üç aşağı beş yukarı belli: İyi malzeme kalitesi, etkileyici teknik özellikler, rekabetçi fiyat etiketi, tüm bunların üzerine illa bir iki ufak eksik…
2020 yılının başlarında Xiaomi’nin bağımsız bir marka olarak konumlandırdığı Poco da Haziran ayında Poco F2 Pro modeliyle bu yarışa dahil oldu. Şimdiye dek sitede incelediğimiz diğer modellerden farklı olarak Poco F2 Pro oldukça üst seviyede konumlanan, hatta bugünden 5G desteği sunan bir cihaz olarak dikkat çekiyor. 1080 nit parlaklığa ulaşabilen ve ön yüzeyi tamamen kaplayan, 6,67 inçlik HDR destekli yüksek çözünürlüklü Super AMOLED ekranın üzerinde nokta çentik bile yok. Onun yerine 20 megapiksellik ön kamera ihtiyacınız olduğunda tatlı bir motor düzeneği ve nefis ışık efektleriyle üstten çıkıp size merhaba diyor. 4700 miliamperlik pil normal kullanımda 2 günü rahat çıkaracak kapasiteye sahip. Dörtlü kamera düzeneği yapay zekaya dayalı sahne algılama, 1080p çözünürlükte 960 fps çekim ve 8K video kaydı dahil aklınıza gelebilecek her türlü kayıt biçimini destekliyor.
Tüm bu özellikler Snapdragon 865 üst üç işlemci platformundan ve Adreno 650 GPU setinden güç alıyor. Kulaklık girişi, kızılötesi yuvası gibi ufak detaylar da unutulmamış. Sonuç olarak fiyatını da göz önüne aldığımızda günümüz şartlarında neredeyse kusursuz olarak nitelendirebileceğimiz bir cihaz ortaya çıkmış.
Bu kısa girişten sonra biraz detaylara bakalım.
Ekran ve Tasarım
Poco F2 Pro, elinize aldığınızda parlak 6,67 inç, 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe sahip, HDR10+ destekli Süper AMOLED ekranıyla hemen dikkat çekiyor. Özçekim kamerası motor düzeneğiyle kasa içine gizlendiğinden ekranda herhangi bir çentik mevcut değil. Ön yüzeyin neredeyse yüzde 93’ünü kaplayan ekranın etrafında görebileceğiniz tek şey ince, belli belirsiz bir çerçeve.
Ekran ortalama 500 nit civarı parlaklığa sahip olmakla birlikte direkt güneş ışığı altında parlaklığını 1080 nite kadar zorlayabiliyor. Bu da direkt gün ışığı altında bile ekrandaki simgeleri görmekte zorlanmayacağınız anlamına geliyor. TÜV Rheinland High Gaming Performance sertifikasına sahip olan ekran 60Hz tazeleme hızına sahip olmakla birlikte, ekramdaki dokunuşları 180Hz hızında algılıyor. Yani oyunlarda “ben oraya bastım ama attığım oraya gitmedi” gibi bahanelere yer bırakmıyor.
Poco F2 Pro ele rahatça oturan, oldukça iyi tasarlanmış bir telefon. Arka kısım parlak ve kesintisiz bir cam yüzey olarak tasarlanmış ve aynı ön yüzde olduğu gibi burası da Gorilla Glass 5 ile koruyor. Bunun üstünde merkezi yuvarlak bir kaide üzerine çapraz biçimde yerleştirilmiş dörtlü kamera sistemi yer alıyor. Telefonun üstüne özçekim kamerası, kızılötesi vericisi ve standart kulaklık girişi, altına hoparlör, SIM kart yuvası ve USB-C bağlantı noktası yerleştirilmiş. Açma kapama ve ses düğmeleri sağa dizilmiş, optik parmak izi okuyucusu ekranın içine gömülmüş. Mono hoparlör cihaz üzerindeki bir ses sisteminden beklentilerinizi karşılamaya yetecek performansa sahip.
Kamera Sistemi
Poco F2 Pro’nun arka yüzeyinde 64 megapiksellik ana objektif, 13 megapiksel ultra geniş, 5 megapiksel makro ve 2 megapiksel derinlik algılama kamerasından oluşan dörtlü kamera dizilimi yer alıyor. Ayarlanabilir ses ve ışık oyunları eşliğinde tepeden yükselen özçekim kamerasının çözünürlüğü 20 megapiksel. Kameralarda optik yakınlaştırma yok, optik görüntü sabitleme yok. Yani burada ortalama bir kamera setinden bahsediyoruz.
Çekilen fotoğrafların kalitesi ise oldukça iyi. Özellikle yeterli ışığın olduğu ortamlarda cihaz parlıyor. HDR modunu açmayı unutmazsanız karanlık bölgelerde de gayet güzel sonuçlar alıyorsunuz. Gece çekimi performansı fena değil. Telefonun makro çekim modu özellikle çok iyi. Makro modunda 2 kat yakınlaştırmaya izin veren telefon, yaklaştırmalı makro video çekimi de destekliyor.
Video çekerken 8K kaliteye çıkabilen telefon, 1080p modunda saniyede 960 kareye ulaşan etkileyici ağır çekim performansına ulaşabiliyor.
Cihazla çektiğimiz fotoğrafların örneklerini aşağıda görebilirsiniz.
Batarya: İkinci Güne Kucak Açmaya Hazır
Poco F2 Pro 4.700 miliamper bataryaya sahip. Bu batarya normal kullanımda bir günü rahat çıkarırken, sakin kullanımda neredeyse iki günü rahat karşılamaya yetiyor. Bu devasa bataryayı hızlı doldurmak için kutudan 30 Watt’lık bir şarj cihazı da çıkıyor. Bu cihaz boş yaklaşık 1 saatte tam olarak doldurabiliyor.
Baştan Sona Performans
Poco F2 Pro’nun Snapdragon 865 işlemcisi, plus varyantını saymazsanız Android tabanlı bir akıllı telefonda bugün bulabileceğiniz en iyi işlemcilerden birine karşılık geliyor. Adreno 650 grafik işlemciyle desteklenen bu 8 çekirdekli canavarın merkezinde yer aldığı bu yonga seti Bluetooth 5.1’den Wi-Fi 6’ya, hatta 5G’ye kadar kadar gün ışığı altındaki hemen her bağlantıyı destekliyor. Bu da telefonu geleceğin yıpratıcı etkilerine karşı son derece dirençli hale getiriyor. Cihazın arkası alüminyum olmamasına rağmen kablosuz şarjın desteklememesi ise ilginç.
Cihaz 6GB yerleşik sistem belleği + 128GB depolama ve 8GB sistem belleği + 256GB depolama olmak üzere iki farklı yapılandırma seçeneğiyle sunuluyor. Depolama belleğini sonradan artırma şansınız yok, dolayısıyla seçiminizi ihtiyacınıza göre baştan doğru yapmanız gerekiyor.
Yazılım: Android 10 Üzerine MIUI 12
Poco F2 Pro, Android 10 işletim sistemi üzerinde MIUI 12 arayüzüyle çalışıyor. Bu arayüzün getirdiği bazı sürprizler gerçekten etkileyici. Örneğin MIUI 12 güncellemesiyle gelen ve açılış ekranı, kilit ekranı ve ana ekran arasında aynı tema içinde üç kademeli geçiş imkanı sağlayan süper duvar kağıtlarını mutlaka görmeniz lazım. Üst uç bileşenler sayesinde deneyim son derece akıcı, her şey adeta yağ gibi kayıyor.
Bana tuhaf gelen bir şey varsa o da telefona reklam alınmış olması. Bellek temizleme aracından tema seçimine kadar cihazla gelen hangi uygulamayı açsanız karşınıza sponsorlu reklamlar çıkıyor. Hatta tema dükkanında yeni bir duvar kağıdı almak istediğinizde ödemeyi 30 saniyelik video reklam izleyerek yapıyorsunuz. Belki de bu sayede fiyatlarını bu seviyede tutabiliyorlar.
Eksik Olan Ne Var?
Gelelim cihazın ufak tefek kusurlarına. Poco F2 Pro’ya tüm bu özelliklerin eklenmesiyle ulaşılan ağırlık 220 gram. Ekran büyüklüğünü de hesaba kattığınızda F2 Pro pek de küçük ve hafif sayılmaz. Ayrıca cihazın su geçirmeme özelliği yok, sonradan bellek artırma seçeneğine de sahip değil. Bu nedenle 128GB veya 256GB depolama alanı tercihini cihazı satın alırken yapmanız gerekiyor. Redmi Note 9’da bunu gayet güzel çözmüşlerdi, aynı sistemi buna da uyarlayabilirlermiş aslında. Ha bir de bu kadar üst uç teknolojiyi bir araya toplamışken kablosuz şarj da ekleseler fena olmazmış.
Son olarak bu seviye telefonlarda 90Hz ve üstü görüntü tazeleme hızları görmeye alışmışken, belki bu özellik bu modelde de karşımıza çıkabilirdi. Diğer yandan böyle bir tercihin üretim bütçesini zorlayacağını ve fiyatı yukarı çekeceğini öngörmek de zor değil.
Sonuç: Bugüne Hakim, Geleceğe Hazır
POCO F2 Pro her yönüyle özenildiği belli olan bir cihaz. Harika bir ekrana, etikeyici kamera perfromansına, nitelikli bir görünüme ve kullanım hissine, geleceğe hazır performanslı bileşenlere sahip. Uygun fiyatına rağmen kendini üst uçta konumlandıran, artıları eksilerine ağır basan, 5G desteğiyle geleceğe hazır bir cihaz olarak öne çıkıyor. Boyuyla, tarzıyla, performansıyla sanki kendine özgü bir altın oran tutturmuş gibi duruyor. İlginçtir, Samsung bayisinde 13 bin liralık fiyat etiketine sahip Galaxy Note 20 Ultra modelini elime aldığımda 6 bin liralık Poco F2 Pro kadar heyecan duymuyorum.
Enterprise Next olarak bütçesini fazla zorlamadan üst uçta yer alan, yalnızca günümüzün değil geleceğin teknolojilerini de kucaklamaya hazır bir akıllı telefona sahip olmak isteyen herkese Poco F2 Pro’yu tavsiye ediyoruz.
Piyasada sağlam bir şekilde yerini alacak gibi görünüyor.