Okullarda Ders Zili Zaxe 3D Yazıcılar İçin Çalıyor

İlköğretimden üniversiteye kadar eğitimin tüm kademelerinde robotik, teknoloji ve tasarım bölümleri tarafından tercih edilen Zaxe’nin 3D yazıcılarına yönelik ilgi artmaya devam ediyor. Ayrıca Türkiye’nin 2023’te Ay’a yapacağını açıkladığı bilimsel araştırma yolculuğunda kritik parçalar da yine 3D yazıcılarla üretilecek.

Köy okullarının 15 Şubat’ta açılacağı, 8. ve 12. sınıflardaki eğitimin ise 1 Mart’ta yeniden yüz yüze başlayacağının açıklanmasıyla beraber, okul yönetimleri de teknik donanımla ilgili ihtiyaçlarını gidermek için kollarını sıvadı. Hem ilköğretim hem lise hem de üniversitelerden Zaxe 3D yazıcı için yoğun bir talep geldi. Okullarda yer alan her 1 bilgisayarı aynı anda 1 öğrenci kullanabilirken, 3D yazıcı ile sıvı reçine, plastik, kauçuk ve metal malzeme ile ortaya konulan tasarım ürününde 1000 öğrencinin yaratıcılığı ortaya konulabiliyor. Öğrencilerin yaratıcılıklarının geliştirmesi, daha küçük yaşlardan itibaren bilim, mühendislik ve mimarlık alanlarına eğilimlerinin tespit edilmesi için 3D yazıcılar kullanılıyor. Öte yandan ulusal ve uluslararası yarışmalarda öğrencilerin başarı gösterebilmeleri için eğitim uzmanları, 3D yazıcıların okullarda olmazsa olmaz bir eğitim gereci olduğunda hem fikir olduklarını açıklıyor.

Tarihi Yapılar Canlanıyor

3D yazıcıların öğrencilere sunduğu birçok imkan söz konusu. 3D yazıcılar okul öncesi dönemden başlayarak, ilk, orta ve lise öğreniminde öğrencilerin sorunları birlikte ve daha yaratıcı şekilde çözmesini sağlıyor. Mühendislik tasarımı için prototip oluşturma, mimarlık için 3 boyutlu modeller yaratma, tarih öğrencileri içinse bugün sadece resimlerde gördükleri yapıları yeniden hayata geçirme fırsatını veriyor. Aynı zamanda endüstri alanında meslek liselerinde okuyan öğrenciler, bölümlerine göre ihtiyaçları olan çözümlerine yine 3D yazıcılarla ulaşabiliyor.

İlköğretimden Üniversiteye Yoğun Talep

Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcı kullanma yaşının 6’ya düştüğünü belirterek, geleceği şekillendirecek neslin şimdiden yol almaya başladığını söyledi. Dünyada ve Türkiye’de ana sınıfına giden öğrencilerin hayalini kurdukları oyuncakları, bilgisayara yükleyerek 3D yazıcıdan bastığını anlatan Akıncı, hem tasarım hem de sanat alanında yetişecek nesillerin uygulamaya daha küçük yaştan başladığının altını çizdi. Zaxe 3D yazıcıların hem okul grupları hem de hayırseverler tarafından okullarda öğrencilerin kullanımına sunulmak için satın alındığı bilgisini veren Akıncı, şunları söyledi:
“Zaxe 3D yazıcılar bugün hem ilköğretim ile liselerde hem de üniversitelerde yoğun şekilde kullanılıyor. 300 kadar ilköğretim ve lise kurumunda, 300’den fazla da üniversitede bizim yerli 3D yazıcımız faaliyet gösteriyor. 3D yazıcılarımızdan oldukça memnun olan zincir okul grupları ile üniversiteler yeni taleplerde bulunuyor. Aynı zamanda hayır severler de 3D yazıcıların öğrencilerin gelişiminde dijitalleşme kadar etkili olduğunu fark ettikçe, okullara bu imkanı sağlamak için harekete geçiyor. Özellikle yurt dışındaki okullarda 3D yazıcılarla öğrencilerin geleceklerini şekillendirecek uygulamalara imza atılırken, Türkiye’deki eğitim kurumlarında da 3D yazıcı kullanımının giderek arttığını görmek, bizi sektör temsilcisi olarak ayrıca sevindiriyor. Aynı zamanda bizim her bir öğrencinin 3D yazıcı sahibi olması hayalimiz var. Böylece Türkiye’deki eğitim seviyesi, yaratıcılığını kullanacak öğrencilerle beraber çok yükseğe çıkacaktır.”

Teknoloji Tasarım Dersi İçin

Birçok okul grubunun sunduğu eğitim olanakları arasında, 3D yazıcı ile öğrencilerin yaratıcılığının geliştirilmesine de odaklandıklarını vurgulayan Akıncı “Öğrencileri için daha fazlasını isteyen okul yöneticileri ve öğretmenler, 3D yazıcı ile çocuklara uygulamalı eğitim vermeyi tercih ediyorlar. İnsanın içindeki merak duygusunu uyandırmak ve bunu malzemeye aktarmak için 3D yazıcıların rakibi olan öğretici ve yararlı bir ürün yok. Dijitalleşme elbette önemli. Öğrenciler bunu bilgisayar ve tabletleriyle bir şekilde yaşıyor. 3D yazıcı dünyasında ise öğrenciler çok ucuz malzemeler kullanarak, birçok tasarıma imza atma imkanını yakalıyor. Bugün hem devlet hem de özel ilköğretim okullarının 6-7 ve 8. sınıfları için zorunlu olan teknoloji tasarım dersinin kitaptan değil de uygulamada hayata geçmesi noktasında da 3D yazıcılar eğitim kurumlarının vazgeçilmez yardımcıları olarak yerini alıyor” dedi.

Yüksek Öğretimde Kritik Öneme Sahip

3D yazıcıların üniversitelerde çok kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Akıncı, “3D yazıcı ile bir tarih öğrencisi şu anda sadece fotoğraflardan gördüğü İskenderiye Feneri’ni bilgilerini yükleyerek, tasarımını kendisi yaparak basabiliyor. Bir tıp fakültesi öğretim üyesi, milyonlarca hastaya umut olacak bir ameliyat aparatının çizimini yapıp, baskısını alabiliyor. Mimarlık ve mühendislik öğrencileri ile endüstriyel tasarım bölümünde okuyan öğrenciler açısından 3D yazıcılar kağıt, kalem ve T cetveli kadar olmazsa olmaz bir ürün durumunda. O nedenle üniversitelerimizde 3D yazıcılarımız giderek daha çok kullanılıyor ve birçok alanda üniversite öğrencilerinin ve araştırmacıların ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi.

Özgüvenleri Artıyor

Öğrencilerin 3D yazıcıyı basit tasarımı sayesinde oldukça verimli şekilde kullanabildiğini anlatan Akıncı “Öğrenciler küçük yaştan itibaren akıllı telefon ve tablet kullanarak büyüyorlar. Bu da onların 3D yazıcıları daha rahat kullanmalarını sağlıyor. Önce tasarım programını kavrayan öğrenciler, kendi tasarımlarını yaptıktan sonra yazıcıdan istedikleri malzeme ile ürünlerini alıyor ve yaratıcılıklarının tadını çıkarıyor, özgüvenleri de artıyor” diye konuştu.

Etiketler: , ,