Nokia, yeni ve modern bir ağ işletim sisteminin (NOS) ve bildirimsel, amaç esaslı otomasyon ve işletim yazılımının hayata geçirilmesi ile veri merkezi sistemlerini yeniden tanımladı. Bu, bulut ve veri merkezi üreticilerinin, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üstel trafik büyümesi ile 5G ve Sanayi 4.0 gibi teknoloji değişimlerinden kaynaklanan sürekli değişim karşısında operasyonlarını ölçeklendirmelerine ve uyarlamalarına olanak tanıyacaktır. Yeni Nokia Service Router Linux (SR Linux) temelli ağ işletim sistemi (Network Operating System – NOS) ve Nokia Fabric Service Platform (FSP), önde gelen global web ölçekli şirketler ile birlikte geliştirilmiştir. Bu şirketler arasında Apple veri merkezlerinde teknolojiyi kullanmaya başladı.
Bulut tabanlı uygulamalara yönelik talepte yaşanan büyük bir artış ve yapay zeka, makine öğrenimi ve Arttırılmış Gerçeklik/Sanal Gerçeklik (AR/VR) gibi yeni teknolojilerin kullanımı ile karşı karşıya kalan günümüzün geniş ve büyüyen bulut üreticileri topluluğu, genişleyen veri merkezlerini işletmek ve takip etmek için ağ bileşenleri hususunda eşi benzeri görülmemiş bir düzeyde özelleştirme ve esneklik istiyor.
Ağ İşletim Sistemleri henüz beklentiyi karşılayabilir durumda değil. Gelişmelerine rağmen geleneksel sistemler kısıtlayıcıdır ve bunların özelleştirilmesi, entegre edilmesi ve otomatikleştirilmesi zordur. Örneğin, günümüzün önde gelen sistemleri özelleştirme için sınırlı işlevlere sahiptir ve hatta zahmetli entegrasyonlar gerektirir. Bu genellikle, NOS satıcısının her bir sürüm yükseltme işleminde yeniden derlenmesi gereken temel uygulamalar üzerine çalışması anlamına gelmektedir. Açık sistem girişimleri gelişmeye başlamıştır, operasyonel hale getirilmesi zordur ve genellikle ölçeklenmede kanıtlanmamıştır.
Nokia SR Linux, tamamen modern mikro-hizmet tabanlı ilk NOS olmasından dolayı gerçek bir mimari adımdır ve SR Linux NDK (NetOps geliştirme yazılımı), eksiksiz ve zengin programlama yetenekleri seti sunmaktadır. Uygulamalar, gRPC (uzaktan prosedür çağrısı) ve protobuf gibi modern yazılımlar üzerinden kolaylıkla entegre edilebilmektedir, yeniden derleme gerektirmez, dil konusunda sınırlandırma yoktur ve hiçbir şeye bağımlı değildir. SR Linux aynı zamanda Nokia’nın güvenilir ve etkili olduğu kanıtlanmış internet protokolleri uygulamalarını, Nokia taşıyıcı sınıfı yönlendiricilerinin markette iyi bilinen ticari markası olan Service Router işletim sisteminden (SROS) almaktadır. SR Linux aslen sektörün ilk esnek ve açık ağ uygulama geliştirme ortamıdır.
Nokia FSP, bulut üreticilerinin ağın tasarıma uygun (intent based) ve politika tabanlı işletimini sağlamak için ihtiyaç duyduğu araçları sağlar. Cihaz merkezli bir yönetim sisteminin çok ötesinde FSP, tüm veri merkezi ağının güçlü ağ seviyesi ekipmanlarıyla tasarlanması, oluşturulması ve izlenmesi için tasarlanmıştır. Son olarak FSP, doğrulama ve sorun giderme için gerçek zamanlı bir doğru durum sanal dijital ikizi (digital twin) gibi bugüne kadar sadece en büyük bulut üreticileri tarafından kullanılabilen teknolojileri içermektedir.
Birleşik çözüm, veri merkezi ve bulut ortamlarının ölçeklendirilmesini, uyarlanmasını ve işletilmesini kolaylaştırmak için açıklık, esneklik, sağlamlık ve otomasyon sağlar.
Bu konuyla ilgili, Apple Başkan Yardımcısı ve Ağlardan sorumlu Adam Bechtel şunları söyledi: “Verimliliği artırmak ve enerji tüketimini azaltmak için veri merkezi ekipmanlarımızı düzenli olarak teknoloji ile güncelliyoruz. Nokia’nın yeni sisteminin kullanılması, daha iyi ağ ve yönlendirme özellikleri katacaktır.”
Turkcell Merkezi Sistemler ve Erişim Planlama Yöneticisi Elif Yenihan, “Nokia tarafından büyük ölçekli veri merkezleri için geliştirilen ağ ekipmanları ve sistem yönetim uygulamaları daha fazla otomasyon, daha açık ve daha kolay kullanım sağladıkça, Nokia’nın vizyon ve uygulamalarının Turkcell’in gereksinimleriyle daha iyi örtüştüğünü görüyoruz. Veri merkezi operasyonlarımız için maksimum güvene ve çevikliğe ihtiyacımız var. Günlük veri merkezi operasyonlarında kolaylık sağlamak için Nokia’nın bu alandaki yaklaşımı, iyi konumlandırılmış, hızlı devreye alınabilen, kolay uyarlanan, ölçekleme hususunda esnek bir çözüm sağlıyor. Turkcell olarak bu alanda Nokia ile işbirliği içinde olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Nokia IP ve Optik Ağlardan Sorumlu Başkan Basil Alwan ise şunları söyledi: “Uzun yıllardır dünyadaki telekom operatörlerine hizmet ederek, küresel ölçekte işletme ve misyon açısından kritik IP ağlarının kurulması ve işletilmesindeki mühendislik zorluklarını anlıyoruz. Ancak, günümüzün büyük veri merkezlerinin kendine özgü operasyonel zorlukları mevcut. SR Linux projesi, Apple ve diğerleriyle olan ortaklığımızdan ortaya çıkan kendinden bahsettiren ‘yeni bir sayfa’dır. Ortaya çıkan tasarım derinliğinde etkileyicidir ve gelecek açısından gerekli dengeyi kurar.”