Lenovo Yoga Smart Tab: Eğlence İçin Sabah Öğlen Akşam Birer Tablet

Lenovo’nun yeni tableti Lenovo Yoga Smart Tab, eğlenceye özel fonksiyonları oldukça kullanışlı bir gövdede bir araya getiriyor. Cihaz akıllı telefonunuzla bilgisayarınız arasında, aklınıza gelebilecek her senaryoya uyum sağlayacak kullanım şekilleri vaat ediyor.

2010 yılında tabletleri ilk ortaya çıktığında hemen koşup bir tane aldığımı günü hatırlıyorum. Alet sonrasında yıllarca ekran başında geçirdiğim zamanın büyük bir bölümüne eşlik etmişti. Hatta tabletler kişisel bilgisayarların sonunu mu getirecek tartışmaları bile alıp yürümüştü.

Birkaç yıl böyle devam ettikten sonra ne oldu bilmiyorum, durum tekrar değişti. Artık canım klavye çektiğinden midir, tabletin yaptığı işe niyetlenen akıllı telefonların giderek büyüyen ekranlarının oradaki bir boşluğu kapatmasından mıdır, bilgisayarlı günlere tekrar geri döndüm. Dünyada da durum benzer şekilde olmalı ki, bir zamanların tablet çılgınlığından geriye bugün çok da bir şey kalmadı.

Enterprise Next’e inceleme için gelen Lenovo’nun yeni tableti Lenovo Yoga Tab  da o günleri geri getirme iddiasında değil. Ama şimdiye dek bir tablette bir arada görmediğim pek çok şeyi bir arada sunuyor. Kutusunu açtığınızda bile farklı bir şeyle karşı karşıya olduğunuzu hissediyorsunuz. Ben ilk gördüğümde baktığım şey sanki tablet değil de, minyatür bir son teknoloji düz ekran televizyon olduğu hissine kapıldım.

İnceledikçe gördüm ki pek de haksız değilmişim.

Eğlence İçin Her Şekle Giren Tablet

Yoga Smart Tab, alıştığımız tabletlerden farklı olarak kenarına doğru su damlası şeklinde genişleyen bombeli bir tasarıma sahip. Bu bombeli kısım JBL tarafından üretilmiş bir çift hoparlöre ev sahipliği yapmakla kalmayıp, uzun kullanımlarda elde tutmayı çok daha kolay hale getiriyor. Kullandıkça ilk bakışta tuhaf görünen bu tasarım tercihinin ne kadar akıllıca olduğunu anlıyorsunuz.

Bendeki cihaz 4 GB bellek, 64 GB depolama alanı ve Snapdragon 439 modeli işlemciye donatılmış. Depolama alanı yetmez derseniz arka tarafta bir microSD kart yuvası da mevcut. Tüm bunlar giriş-orta sınıftaki bir akıllı telefon sunabileceklerine karşılık geliyor. Performans adına hemen her işinizi görse de, çok büyük beklentilere girmemek lazım.

Ama zaten cihazın derdi o değil. Alet başlı başına eğlence için yaratılmış. Bunu elinize aldığınız anda hissediyorsunuz. Düğmesine basıp açtığınızda bile ilk karşılaştığınız uygulamalardan biri Netflix. Ekrana zaten diyecek sözüm yok, cam gibi. Çözünürlük Full HD ama 10 inçlik ekranda hiç sırıtmıyor.

Tabletin arkasını çevirdiğinizde akıllıca tasarlanmış bir tablet standı sizi selamlıyor. Altındaki düğmeye basıp standı birinci kademeye aldığınızda, tablet dik veya yukarı bakacak şekilde dilediğiniz yere yerleştirebileceğiniz taşınabilir bir ekrana dönüşüyor. İyice açtığınızda ise duvardaki herhangi bir çivi veya vidaya tutturabileceğiniz bir şekle giriyor. Hem de böyle ekranı hafif aşağı vererek, tatlı bir eğimle yapıyor bunu. Mutfakta yemek tarifi izlemek, arabanın kafalığına tutturup arka koltukta oturanları eğlendirmek, banyoda tıraş olurken sabah haberlerini dinlemek veya şehrin altyapısına saygı duruşunda bulunurken 5-6 dakikalık bir TED videosuna göz atmak için gayet ideal.

Başka markalardan böyle akrobatik hareketler beklerseniz cihaz fiyatının üzerine bir de orijinal kılıfına 300-500 lira arası para vermeniz lazım. Verseniz de günün sonunda yine tableti duvara asamıyorsunuz.

Masa Üzerindeki Asistanınıza Dönüşüyor

Yoga Smart Tab, Google’ın geçtiğimiz aylarda duyurduğu Google Asistan Ortam Modu’nu destekleyen ilk cihazlardan biri. Bu özellik sayesinde arkasındaki standı açıp cihazı masa üzerine yerleştirdiğinizde veya şarja taktığınızda tablet size gününüzle ilgili ajanda gibi faydalı şeyleri gösteren, çalan müzikten akıllı ışıklara kadar pek çok şeyi yönetebileceğiniz, veya sanal asistanınızla konuşabileceğiniz bir akıllı ekrana dönüşebiliyor. Hatta bu özelliğe uyum sağlaması için tablet 360 derecelik çevresel ses algılayıcılarıyla donatılmış ki kendisinden bir şey istediğinizde bir dediğinizi iki etmesin.

Tabii ben bunların hiçbirini beceremedim. Sebebinin Google Asistan’ın bu yeni duyurulan özelliğinin henüz Türkçe dilini desteklememesi olduğunu düşünüyorum. Ama teknoloji cihazda mevcut, dil ve bölge desteği hazır olduğunuzda hemen kullanabileceksiniz. Sadece bu işi yapan akıllı çerçevelerin dünyanın parası olduğunu hesaba katarsanız bence büyük avantaj.

Cihazın pil ömrü de gayet iyi. Zaten Lenovo pil ömrü konusunda cömert bir marka olarak bilinir. Ben normal kullanımda cihazın pilini bitiremedim. İnternette de orta aydınlık seviyesinde HD klibi tekrara alıp 16 saatin üzerinde pil ömrü rapor edenler var. 4000 milimaperlik bataryaya sahip Huawei telefonumun ne kadar uzun süre dayanabildiğini görünce, 7000 milimaperlik bataryasıyla Yoga Smart Tab’ın kullanım süresi adına 10 saatin altına düşeceğini sanmıyorum.

Sonuç: Tabletleri Yeniden Hatırlamanın Vakti Geldi

Lenovo Yoga Smart Tab, cihaza elini sürecek olan herkesi tabletlerle ilgili düşüncelerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor. Açıkçası Netflix ve YouTube gibi platformların hakim olduğu yeni dünyada akıllı telefondan daha büyük ve konforlu, istediğim her yerde ve her koşulda kullanabileceğim, piliyle, görüntüsüyle beni tatmin edecek bir cihaza sahip olmak yıllar sonra yeniden mantıklı gelmeye başladı.

Hayatınızda pratik ve eğlence odaklı yeni bir ekran arayışındaysanız mutlaka bakın. Eminim sizler de seveceksiniz.

1 Yorum

  1. Tolga 27 Aralık 2019