Konteyner Nedir, Uygulama Geliştirme ve İnovasyona Nasıl Yardımcı Olur?

Red Hat’ın sponsorluğunda hazırladığımız “Güncel Teknoloji Sözlüğünde Dijital Dönüşüm” serimizin bu yazısında konteynerleri, tarihçesini ve faydalarını ele alıyoruz.

Linux konteyner, sistemin geri kalanından izole edilmiş bir veya daha fazla işlem kümesidir. Bunları çalıştırmak için gerekli tüm dosyalar ayrı bir imajdan sağlanır. Bu sayede geleneksel test ortamlarının çoğaltılmasına dayanan geliştirme hatlarının çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Popülerlikleri ve kullanım kolaylıkları nedeniyle konteynerler BT güvenliğinin de önemli bir parçasıdır.

Peki konteyner tam olarak ne yapar?

Bir uygulama geliştirdiğinizi hayal edin. İşinizi dizüstü bilgisayarda yapıyorsunuz ve ortamınızın belli bir yapılandırması var. Geliştirdiğiniz uygulama sizin mevcut yerel yapılandırmanıza dayanıyor, dolayısıyla belli kütüphanelere ve dosyalara bağlı. Bu esnada işletmenizin de kendi yapılandırması, destekleyici dosya grupları eşliğinde standardize edilmiş geliştirme ve üretim ortamları mevcut. Bu ortamları yerelde olabildiğince taklit etmek istiyorsunuz, ancak sunucu ortamlarını yeniden oluşturmanın ek yüküne katlanmak istemiyorsunuz. Bu durumda uygulamanızın hedeflenen ortamda çalışmasını, kalite güvenceden geçmesini, yeniden yazma ihtiyacı ve sorunlara neden olmadan dağıtılmasını nasıl sağlarsınız?

Cevap: Konteynerler sayesinde.

Uygulamanızı konteyner üzerinde geliştirdiğinizde gerekli tüm kütüphanelere, bağımlılıklara ve dosyalara sahip olduğunuzu bilirsiniz. Böylece sorunsuz biçimde üretim boyunca hedefine kadar taşıyabilirsiniz. Konteyner imajının içeriği bir Linux dağıtımının kurulumu olarak da düşünülebilirsiniz, zira RPM paketleri, konfigürasyon dosyaları ve diğerleriyle birlikte gelir. Konteyner imaj dağıtımı, işletim sistemlerinin yeni bir kopyasını yüklemekten çok daha kolaydır.

Linux konteynerleri yalnızca örnekteki duruma değil, taşınabilirlik, yapılandırma ve yalıtımın gerekli olduğu birçok farklı soruna çare olur. Linux konteynerlerin amacı daha hızlı geliştirme yapmak ve ortaya çıkan iş ihtiyaçlarını karşılamaktır. Apache Kafka ile gerçek zamanlı veri akışı gibi bazı durumlarda da konteynerler çok önemlidir, çünkü bunlar bir uygulamanın ihtiyaç duyduğu ölçeklenebilirliği sağlamanın tek yoludur.

Tabii ki doğru konteyner platformunu seçmek, konteynerin kendisi kadar önemlidir. Red Hat® OpenShift®, hibrit bulut, kurumsal konteyner ve Kubernetes geliştirme ve dağıtımları için gereken her şeye sahiptir.

Konteynerin Sanallaştırmadan Farkı ne?

Konteyner ve sanallaştırmayı birbirini tamamlayan iki ayrı kavram gibi düşünebilirsiniz. Sanallaştırma, çok sayıda işletim sisteminin (Windows veya Linux) tek bir donanım üzerinde aynı anda çalışmasını sağlar. Konteynerler ise aynı işletim sistemi çekirdeğini paylaşır ve uygulama süreçlerini sistemin geri kalanından izole eder. Örneğin ARM Linux sistemleri ARM Linux konteynerlerini, x86 Linux sistemleri x86 Linux konteynerlerini, x86 Windows sistemleri x86 Windows konteynerlerini çalıştırır. Linux konteynerleri yüksek ölçüde taşınabilirliğe sahiptir, ancak temeldeki sistemle uyumlu olmaları gerekir.

Bu şu anlama gelir: Sanallaştırma, donanımı taklit etmek için bir hipervizör kullanır ve bu sayede birden çok işletim sisteminin yan yana çalışmasına izin verir. Bu yaklaşım konteynerlere kıyasla sistemler üzerinde daha ağır bir yük oluşturur. Oysa genellikle sınırlı yeteneklere ve sınırlı kaynaklara sahip olduğunuzdan, hızlı bir şekilde dağıtılabilen hafif uygulamalara ihtiyaç duyarsınız. Linux konteynerleri, işletim sisteminde yerel olarak çalışır ve tüm konteynerler tarafından paylaşılır. Böylece uygulamalarınız ve hizmetleriniz hafif kalır, birbirine paralel olarak hızlı bir şekilde çalışır.

Linux konteynerleri uygulamaları geliştirme, dağıtma ve yönetme şeklimizde bir diğer evrimsel adımı simgeler. Linux konteyner imajları, taşınabilirlik ve sürüm kontrolü sağlayarak geliştiricinin dizüstü bilgisayarında çalışan bir uygulamanın üretimde de çalışacağından emin olmasına yardımcı olur. Sanal makinelerle karşılaştırıldığında Linux konteyner daha az kaynak gerektirir, standart bir arabirime sahiptir, uygulama izolasyonunu korur ve daha büyük bir uygulamanın parçası olarak birden çok konteynerin çok daha kolay yönetilmesine olanak tanır. Ayrıca çoklu konteyner uygulamaları birden çok bulutta düzenlenebilir.

Konteynerlerin Kısa Tarihi

Bugün konteyner teknolojisi olarak adlandırdığımız fikir, ilk olarak 2000 yılında FreeBSD hücreleri olarak ortaya çıktı. Bu, bir FreeBSD sisteminin birden fazla alt sisteme veya hücreye bölünmesine izin veren bir teknolojiydi. Hücreler, sistem yöneticilerinin bir kuruluşun içindeki veya dışındaki birden çok kullanıcıyla paylaşabileceği güvenli ortamlar olarak geliştirildi.

2001 yılında Jacques Gélinas’ın VServer projesi aracılığıyla izole edilmiş bir ortamın uygulanması özelliği Linux’a dahil edildi. Linux’ta birden çok kontrol altındaki kullanıcı alanına izin veren bu temel oluşturulduktan sonra, 2009’da çıkan ve izolasyon ve limitleme sağlayan Namespaces ve Cgroups  gibi eklentilerle ortaya koyulan izole yaklaşımı gerçeğe dönüştürmek için daha fazla teknoloji hızla işin içine girdi. Böylece günümüzün Linux konteynerlerini oluşturmak için gereken parçalar yerine oturmaya başladı.

Docker konteynerlere birçok yeni kavram ve araç ekledi – yeni katmanlı imajları çalıştırmak ve oluşturmak için basit bir komut satırı arayüzü, bir sunucu arka plan programı, önceden oluşturulmuş konteyner görüntü kitaplığı ve kayıt defteri sunucusu gibi. Bu teknolojiler bir araya geldiğinde kullanıcıların hızla yeni katmanlı konteynerler oluşturmasına ve başkalarıyla kolayca paylaşmasına olanak sağladı.

Konteyner teknolojilerinin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için 3 ana standart vardır: OCI Görüntüsü, Dağıtımı ve Runtime spesifikasyonları. Bu özellikler birleştirildiğinde topluluk projeleri, ticari ürünler ve bulut sağlayıcılarının birlikte çalışabilir konteyner teknolojileri oluşturmasına olanak tanır. Bugün Red Hat ve Docker, konteyner teknolojilerinin endüstriyel standardizasyonunu sağlayan Açık Konteyner Girişimi’nin (OCI) üyeleridir.

Güvenlik Konusu Ne Olacak?

Konteynerler popüler, ancak ne kadar güvenebilirsiniz? Konteyner güvenliğine giden yolda birçok hareketli parça mevcuttur. Konteyner boru hattını ve uygulamasını korumanız gerekir, dağıtım ortamları ve altyapısı ve kurumsal güvenlik araçları ve ilkeleriyle bütünleştirilmiş bir plana ihtiyacınız vardır. Red Hat bu konuda da size yardımcı olabilir.

Neden Red Hat Linux Konteynerleri Tercih Etmelisiniz?

İlk günden beri Kubernetes için geliştirme yapan Red Hat, Google’ın ardından en çok katkıyı yapan ikinci şirket konumundadır. Red Hat’ın Konteyner odaklı çözümleri ve eğitim teklifleri, konteynerlerin sunduğu her şeyden yararlanmanız için size altyapı, platform, kontrol ve bilgi birikimi sağlar.

Konteynerlerin popüler olması boşuna değildir. Uygulama teslimatını daha hızlı yapar, farklı dağıtım ortamlarında ekiplerin birlikte çalışmasını kolaylaştırır, ayrıca güvenlik çözümünüzün ve uygulama entegrasyon stratejinizin etkili bir parçası haline dönüşebilir.

Red Hat, bu işin her seviyesinde size yardımcı olabilir. Konteynerleri çalıştıran ana bilgisayar işletim sistemi, doğrulanmış konteyner görüntüleri, konteyner kayıt defteri, düzenleme platformu ve üretim ortamınızı kontrol etmek için ihtiyaç duyduğunuz tüm yönetim araçları konusunda Red Hat’in güvenebileceğiniz bir çözümü vardır.

Konteyner teknolojileri topluluktan gelen, topluluk odaklı, açık kaynaklı, açık standartlara dayalı bir teknolojidir. Konteynerlerle inovasyonu hızlandırmanın en iyi yolu, ürün ve hizmetlerini topluluk odaklı, açık kaynaklı projelere ve açık standartlara dayandıran bir şirketin desteğini yanınıza almaktır. Bu noktada da sizi asla kendisine bağımlı hale getirmeyecek, konteyner gibi yeni bir teknolojiyi seçerken ve uygularken açık kaynak topluluklarına nasıl katılacağını bilen, güvenilir bir partnerle çalışmanız büyük önem taşır.

Red Hat bunların hepsini size sunabilir. Red Hat OpenShift gibi açık kaynaklı konteyner teknolojilerini benimseyerek, şirketinizin açık kaynak geliştirme modelinden ve bu teknolojilerin oluşturulmasına yardımcı olan ilkelerden yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Sürecin neresinde olursanız olun, kuruluşunuzun mevcut uygulamaları daha verimli bir şekilde modernize etmesi ve yenilerini oluşturması için gereken uygulamaları, araçları ve kültürü geliştirmesinde Red Hat size yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Serimizin Açık Kaynak ve Dijital Dönüşüm konulu bir önceki yazısını bu adreste bulabilirsiniz.