Büyük şirketlere yönelik internet yazılım hizmetleri (SaaS) pazarı 2015’te 44 milyar dolar düzeyinde bir büyüklüğe ulaştı.
Oracle, SAP, Microsoft gibi firmalarla gelişen bu pazarın 2020 yılında 56 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Ancak KOBİ’ler bu anlamda şaşırtıcı bir atakla SaaS pazarını çok daha hızlı büyütüyor. Google ve Accel’in yapmış olduğu araştırmaya göre 2015’te 24 milyar dolar olan KOBİ-SaaS pazarı büyüklüğü beş yıl içinde 76 milyar dolara erişerek büyük şirketlere yönelik online hizmetlerden daha geniş bir oyun alanına kavuşacak. Bu doğrultuda, büyük şirketlerin sahip oldukları teknolojik avantajlar artık KOBİ’ler için hayal değil. Bir hizmet olarak sunulan internet tabanlı yazılımlar (SaaS), şirketlerin kullandığı lisans, destek ve güncelleme gerektiren mevcut yazılımlara oranla çok daha hızlı yaygınlaştırılabiliyor. SaaS pazarı önemli bir cirosal büyüklüğe sahip olsa da söz konusu hizmetler KOBİ’ler için önemli maliyet avantajları sunuyor. Online yazılım hizmetleri tercih eden şirketler, lisanslama, güncelleme, bakım ve destek için ayırdıkları kaynakları farklı alanlarda değerlendirme imkanı buluyor.
ABD’de her 10 KOBİ’den biri, bir hizmet olarak sunulan internet tabanlı yazılımlardan (SaaS) faydalanırken, 2020 itibarıyla KOBİ’ler bu pazarın asıl oyuncuları olmaya hazırlanıyor. Özellikle internet üzerinden sunulan iş uygulamaları, bugün bir standart haline gelirken, ölçek ekonomisi bu uygulamaların son derece hesaplı bir şekilde sunulmasını sağlıyor.
KOBİ-SaaS pazarı beş yıl içinde 76 milyar dolarlık büyüklüğe erişecek
İnternet tabanlı yazılımların doğasında var olan ve teknolojik gelişmeyi sürekli kılan en temel gerçek, bu hizmetleri sunan servis sağlayıcıların çok sayıda müşteriye karşı duydukları sorumluluk ve gerçek rekabet ortamı olarak karşımıza çıkıyor. Google ve Accel Partners’ın yapmış olduğu araştırma*, KOBİ’lerin internet hizmetlerine olan talebinin 2020 yılına kadar büyük şirketlerin kullandığı online hizmetler pazarının büyüklüğüne erişeceğine, hatta bunu geçeceğine işaret ediyor.
Büyük şirketlere yönelik internet yazılım hizmetleri (SaaS) pazarı 2015’te 44 milyar dolar düzeyinde bir büyüklüğe ulaştı. Oracle, SAP, Microsoft gibi firmalarla gelişen bu pazarın 2020 yılında 56 milyar dolar olması bekleniyor. Ancak KOBİ’ler bu anlamda şaşırtıcı bir atakla SaaS pazarını çok daha hızlı büyütüyor. Google ve Accel’in yapmış olduğu araştırmaya göre 2015 için 24 milyar dolarlık KOBİ-SaaS pazarı beş yıl içinde 76 milyar dolarlık büyüklüğe erişerek büyük şirketlere yönelik online hizmetlerden daha geniş bir oyun alanına kavuşacak.
Esnek yapı KOBİ’lere avantaj sağlıyor
Yenilikçi, bulut tabanlı iş çözümleri sunan Ofisim CEO’su Serdar Turan, KOBİ’ler açısından, internet tabanlı yazılımların cazibesinin iki temel akımdan destek aldığını belirtiyor. İnternet üzerinden sunulan yazılımların, şirketlerde kullanılan lisans, destek ve güncelleme gerektiren mevcut yazılımlara oranla çok daha hızlı yaygınlaşabildiğine dikkat çeken Turan, “Ayrıca bu tür yazılımların bakımı ve güvenliği, hizmet sağlayıcılar tarafından titizlikle takip edildiği için, bu ve benzeri uygulamalar kullananlar açısından önemli bir avantajla daha geliyor. Şirketler, online hizmetleri tercih ederek lisanslama, güncelleme, bakım ve destek için ayırdıkları kaynakları artık daha verimli işlerde kullanabiliyorlar” diyor.
Serdar Turan, internet bazlı yazılımların ikinci temel avantajının ise gerçek anlamda kaynak verimliliği sunmaları olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Abonelik temeline dayalı bu tür SaaS uygulamaları, ihtiyaca göre ölçeklenme olanağı sunarak kurumun gerçek ihtiyacına uygun, son derece esnek çözümler sağlıyor. Abonelik modelinin yanı sıra, sunulan ek uygulama ve entegrasyon olanakları şirketlerin internet üzerindeki çalışma tarzlarını zenginleştiriyor. Örneğin Ofisim.com, yeni ihtiyaçlar ortaya çıktığında, iş akışları ve uygulama eklentileri ile söz konusu esnekliği daha da geliştiriyor.”
KOBİ ve SaaS birbirinden öğreniyor
Muhasebe, CRM, insan kaynakları, tedarik, lojistik ve aklınıza gelebilecek daha birçok konu, bazen bir KOBİ için çok hızlı çözüm getirilmesi gereken konular olabilir. İnternet tabanlı yazılım hizmetleri bu anlamda KOBİ’lere en uygun fiyata en doğru çözümü kullanma fırsatı veriyor.
Türkiye’nin yazılım alanındaki yenilikçi girişimlerinden Ofisim, bulut tabanlı iş çözümleriyle KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler sunuyor. Ofisim’in küçük ve orta ölçekli işletmeleri yüksek maliyetlerden kurtaran ve ofisim.com üzerinden erişilebilen bulutlu tabanlı çözümleri, KOBİ’lerin üretken gücüne yaptığı katkıyla, dinamik yapılarını ve büyümelerini sürdürmeleri konusunda yardımcı oluyor. KOBİ’lerin ihtiyacı olan konularda kaliteli, hızlı ve çevik çözümler sunan Ofisim, müşterilerin taleplerini, teknolojilerine ve hizmetlerine anında yansıtarak, gelişen şartlara son derece hızlı yanıtlar veriyor.