Işık Hızına Çıkacak İlk Uzay Gemisinin Tohumlarını Belki de Çoktan Attık Bile

Autodesk University Extension (AUx) İstanbul’a dair notlarımıza Autodesk Global Satış ve Hizmetler Başkan Yardımcısı Callan Carpenter ve Autodesk Üretim Sektörü Stratejisti Diego Tamburini ile yaptığımız görüşmenin detaylarıyla devam ediyoruz.

callancarpenter

Geçtiğimiz hafta Autodesk University Extension’a dair Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm ile yaptığımız görüşmeden aldığımız notları sizlerle paylaşmıştık. Yazının ikinci kısmında Autodesk Global Satış ve Hizmetler Başkan Yardımcısı Callan Carpenter ve Autodesk Üretim Sektörü Stratejisti Diego Tamburini ile yaptığımız görüşmenin notlarına yer verelim istedik.

İlk önce sorduk, Autodesk için tasarım ne anlam ifade ediyor. Carpenter söze başladı: “Biz tasarımın günümüzdeki rolünü ‘disruptive impact’, yani dünyayı değişime zorlayan bir güç olarak görüyoruz. Yeni tasarım anlayışı endüstriden üretime kadar her şeyi değiştiriyor. Deneyime bakış açımızı, beklentilerimizi değiştiriyor.”

Carpenter, bütün bunları mümkün hale getiren gücü bulut bilişim olarak tanımlıyor. “Daha önce hayal bile edemeyeceğiniz olasılıkları mümkün hale getiren işlem gücü, bulut bilişim sayesinde günümüzde neredeyse bir bardak kahve fiyatına satın alabileceğiniz kadar ucuz ve erişilebilir hale geldi” diyor Carpenter. “Bilgisayarların sadece bizim verdiğimiz komutları yerine getirdiği değil, bizlerle birlikte sorunlara çözüm aradığı bir dönem başladı. Buna bağlı olarak üretim ve tasarım anlayışımız da değişti. Artık kişiye özel üretimin seri üretim kadar olağan ve ekonomik hale geldiği, modüler üretim teknikleriyle farklı yerde üretilmiş parçaların inşaat alanında birleştirilerek haftalar içinde koca yapılara dönüştüğü bir dünyadan söz ediyoruz.”

Nesnelerin İnternetinin Tasarımla Ne İlgisi Var?

(Soldan Sağa) Autodesk Üretim Sektörü Stratejisti Diego Tamburini ve Autodesk Global Satış ve Hizmetler Başkan Yardımcısı Callan Carpenter.

Autodesk Üretim Sektörü Stratejisti Diego Tamburini ve Autodesk Global Satış ve Hizmetler Başkan Yardımcısı Callan Carpenter

Burada Tamburini‘ye dönerek etkinliğin önemli konu başlıklarından birini oluşturan nesnelerin interneti kavramının tasarımı nasıl etkilediğini sorduk. “Bir tasarımı oluşturan parçaların akıllı hale gelmesi pek çok şeyi mümkün hale getirebilir” dedi Tamburini. “Autodesk olarak tasarımların hayata geçirilmesine yardımcı olmanın yanında, tasarımları iyileştirmeye yönelik çözümler de sunuyoruz. Bunun için de nesnelerin internetinin gücünü kullanıyoruz.”

Bunun nasıl olduğunu bazı örneklerle açıkladı. Örneğin bir iş makinesi kepçesi tasarladınız ve tasarım sırasında sistemin karşılaşacağı tüm yükleri hesaplayarak üretim planını ve malzeme seçimini ona göre yaptınız. Bu tasarımı gerçek dünyada hayata geçirirken, taşıma noktalarının ne kadar dirençle karşılaştığını ölçerek raporlayacak bir cihaz koyuyorsunuz. Baktınız ki gerçek dünya senaryolarında kepçe aşırı zorlandı ve tasarım için öngörülen iş yükünün üzerine çıktı, tasarım için kullanılan çözüm hemen gerekli yerleri uyararak aygıtın aşırı yük altından kurtarılmasını tavsiye ediyor.

Buradan elde edilen bilgiler olası arızaların ve tasarımda yetersiz kalan noktaların hasar öncesinde tespit edilmesini sağlarken, bir sonraki tasarım için de yol gösterici oluyor. Kısacası Autodesk’in nesnelerin interneti etrafında bu gibi hizmetler sunan çözümleri de varmış.

Işık Hızından Uzay Kolonilerine Uzanan Bir Vizyon

enterprise_

Peki dedik, insanlık olarak dünyanın dışına çıkma hayalleri kuruyoruz. Elon Musk geçtiğimiz ay Mars’ta ilk koloninin nasıl kurulacağına dair öngörülerini ve teknolojisini paylaştı. Daha önce Mars’a defalarca insansız uzay aracı yolladık. Rosetta ve Philae, Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko’ya ulaşmak için 6,4 milyar kilometre yol kat etti. Voyager uzay aracı güneş sisteminin dışına çıkalı uzun zaman oldu.

Madem sizler tasarımın geleceğine yön veriyorsunuz, bizi ışık hızına ve hatta belki de ötesine taşıyacak ilk uzay gemisinin tasarımında sizin de rolünüz olacak mı?

Carpenter gülümsedi: “Elbette” dedi. “Emin olun bahsettiğiniz cihazların çoğunda bizim çözümlerimizle tasarlanmış parçalar vardır. Gelecekte sadece uzay gemilerinde değil, uzak gezegenlerde yer alan kolonilerin yapılandırılmasında da biz yer alacağız. Yazılımlarımız, insanlarla birlikte yeni gezegenlere ayak basacak.”

Haklı olabilir. Günümüzde yazıcıdan kağıda çıktı aldığımız gibi aklındaki tasarımlarını yazıcıdan çıkartacak, üç boyutlu düşünceyi günlük hayatının doğal bir parçası olarak görecek, tasarımda beğenmediği kısımları kendisine göre düzeltecek bir yeni nesil geliyor.

Bu neslin elindeki yeni araçlarla geleceği nasıl şekillendireceğini kim bilebilir?