Birbirine benzeyen cihazlardan alabildiğine sıkıldığımız bir dönemde, HP fonksiyonları ve tasarımıyla insanı şaşırtan yeni ürünleriyle sahne aldı. Hem de kurumsal alanda.
Uzun zamandır “Consumerization of IT“, yani bilgi teknolojilerinde inovasyonun kurumsal alandan tüketici ürünlerine kayması olarak açıklanabilecek bir kavramdan bahsediyoruz. Yani diyor ki: “Eskiden en yeni ve gelişmiş teknolojiler önce kurumsal kullanıcılara sunulur, tüketiciler bunlara daha sonra kavuşurdu. Oysa günümüzde en iyi tasarım ve teknolojilere önce tüketiciler sahip oluyor.”
Bugün katıldığım HP’nin kurumsal ürünlerinin tanıtımına yönelik basın toplantısında uzun zamandır ilk kez bu kavramın böylesine alaşağı olduğunu gördüm. Resmen uzanıp dokunmak isteyeceğiniz kadar şık görünen, sabah iş yerinde görünce gününüzü neşelendirecek cihazlar yapmış HP.
HP Elite x3: Üç Farklı Cihaza Dönüşebiliyor
Toplantıda ilk tanıtılan ürün HP Elite x3 adlı hibrit akıllı telefon oldu. Elite X3 6 inç ekrana sahip, Continuum fonksiyonuyla donatılmış, Windows 10 Mobile işletim sistemiyle çalışan bir akıllı telefon. Continuum ilginç bir özellik. Herhangi bir anda yaptığınız işi bırakıp farklı bir platforma geçtiğinizde, örneğin mobili bırakıp masaüstü bilgisayarınızı açtığınızda yaptığınız işe kaldığınız yerden devam etmenizi sağlıyor. Cihazın fiyatı 749 dolardan başlıyor.
Elite X3’ü ilginç ve esnek kılan use aksesurları. HP bu cihaz için Desk Dock ve Lap Dock adını verdiği iki tane aksesuar tasarlamış. Telefonu Desk Dock üzerine yerleştirip üzerindeki portlara monitör, klavye ve fare bağladığınızda bir anda cihaz tam fonksiyonel bir masaüstü bilgisayara dönüşüyor. Harici monitör desteği için DisplayPort, iki adet USB-A ve bir adet USB-C bağlantısı ile bir adet Ethernet bağlantı yuvası, Desk Dock üzerinde bulabileceğiniz genişleme seçenekleri.
Lap Dock ise mobil cihazınızı dizüstü bilgisayara dönüştürmek için tasarlanmış bir aksesuar. Kendi üzerinde bilgi işlem ekipmanı yok, klavye ekran ve ekstra pilden ibaret 1 kiloluk dizüstü benzeri bir cihaz. Kablolu veya kablosuz olarak telefonu bağladığınızda merkezi işlem platformu olarak Elite X3’ü kullanıyor. Tüm bilgi işlem ve depolama işlerini de cihaz üzerinden yapıyor, kendi üzerinde herhangi bir bilgi tutmuyor. Fikir güzel, daha önce de deneyen olmuştu ama yaygın kullanan hiç olmadı. Bakalım bu sefer tutacak mı.
HP Elite X3’ün diğer özellikleri arasında kurumsal standartlarda veri koruma, askeri ölçekte dayanıklılık, çift SIM kart desteği, suya dayanıklılık gibi özellikler de mevcut. Sorduk, Microsoft’un bile artık üvey evlat gözüyle baktığı ve akıllı telefon işletim sistemi platformunda pazar payı yüzde 1’e zar zor tutunan Windows 10 Mobile bu cihaz için bir dezavantaj değil mi? “Bunlar kurumsal cihazlar. Çoğu şirket uygulamalarını kendi yazıyor ve bunlar Windows platformu üzerinde çalışıyor. Hedef kitleyi göz önüne aldığımızda bunun bir dezavantaj olduğunu düşünmüyoruz” dediler. Birkaç yıla kadar mobil cihazlardan kullanılan ARM işlemcilerin Windows masaüstü uygulamalarını çalıştırmaya başlamasıyla mobilde dengelerin de bir hayli değişebileceğini söylediler. Bekleyelim görelim.
HP Elite Slice: Modüler Mini Bilgisayar
Toplantının ikinci cihazı HP Elite Slice oldu. Siyah ve bakır rengin bir araya gelmesiyle tasarlanan cihaz (ki bu iki renk gerçekten birbirine çok yakışır), 1 kiloluk bir küçük kutu şeklinde tasarlanmış modüler bir bilgisayar. Gerçekten çok güzel ve kibar duruyor. Cihazı ilginç kılan ise hem üstüne hem altına cihazla tam olarak uyum sağlayacak modüller eklenebilmesi (Bir nevi Moto Z gibi). Mesela üste bir modül takıyorsunuz, aletin üst kısmı kablosuz şarj cihazına dönüşüyor. Çıkarıp başkasını takıyorsunuz dahili telekonferans sisteminiz oluyor. Altına bir parça takıyorsunuz cihaz müzik seti gibi kaliteli ses vermeye başlıyor. Çıkarıp yenisi takıyorsunuz optik sürücüye kavuşuyor. Vidaya da gerek yok, geçmeli sistem. Üstelik alet USB-C bağlantısıyla bağlı olduğu monitörün USB portundan bile güç alabiliyormuş. Bu da enteresan.
Cihazın fiyatı 499 dolardan başlıyor, aksesuarları ayrıca satın almak gerekiyor.
Hp Z2 Mini İş İstasyonu: Performansa Yönelik Tasarım
HP’nin tanıttığı son ürün ise HP Z2 Mini İş İstasyonu oldu. Bunu özellikle CAD ile tasarım yapan, aynı anda birden fazla monitörle çalışan ve yüksek grafik performansına ihtiyaç duyan profesyoneller için tasarlamışlar. Ayrıca sessiz olsun istemişler ve sırf bunun için yeni bir soğutma sistemi tasarlamışlar. Konfigürasyonunu Xeon işlemcilerden profesyonel NVIDIA grafik kartlarına, saniyede 2 GB veri aktarabilecek kadar performanslı veri yoluna sahip SSD disklere kadar uzanacak şekilde dilediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.
Toplantıda bir mimar sahneye çıkıp böyle bir iş istasyonunun normal bir dizüstü bilgisayara kıyasla ne kadar performanslı olabileceğine dair bir gösteri yaptı. Normal bilgisayarın yaklaşık 35 dakikada yapabildiği bir render işlemini bu cihaz 7 dakikanın biraz üzerinde halledebiliyor. Bu da daha az bekleme, kahve, sigara demek. Fiyatı 899 dolardan başlıyor, konfigürasyonuna göre değişiyor.
Sonuç olarak gördüklerimden bir hayli etkilendiğimi itiraf etmem lazım. 2012-2013 yılları ortasında finansal performansı itibariyle neredeyse var olma mücadelesi veren bir şirkete kadar indirgenen HP, köklerinde dolaşan inovasyon ruhunu yeniden yakalamış gibi görünüyor. Fikirleriyle ve tasarımlarıyla etkileyici bir vizyon ortaya koyan, ürettiklerinden heyecan duymamızı sağlayan bir HP vardı bugün karşımızda. İtiraf edeyim bu kadarını beklemiyordum. Hele de adında kurumsal geçen bir ürün serisi için.
Yeniden hoş geldin.