Güvenlik Amaçlı Video İzleme Çözümlerinde 7 Güçlü Trend

Güvenliğe yönelik tehditler her geçen gün artarken özellikle video izleme teknolojilerinin güvenliği sağlamadaki rolü de giderek kritikleşiyor. Video izleme çözümlerinin yeni teknolojiler ile akıllanması sonucu güvenlikte etkisini hissettiğimiz 7 güçlü video izleme trendi öne çıktı. Yapay zeka, IoT, veri analizi, bulut hizmetler ve siber güvenlik güvenliğin sağlanmasında video izleme teknolojilerinin etkinliğini katlayacak.

Güvenlik herkes için en temel ihtiyaç. Tüm dünyada güvenliğine yönelik tehditler her geçen gün artarken özellikle video izleme teknolojilerinin güvenliği sağlamadaki rolü de giderek kritikleşiyor. Yapılan araştırmalar da global olarak video izleme sistemlerinin yaşadığı hızlı büyümeyi ortaya koyuyor. IDC’nin verilerine göre video izleme sistemleri pazarı önümüzdeki birkaç yıl içinde tarihinin en önemli büyümelerinden birini yaşayacak. 2019 yılında 23,6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip pazar, 2025 yılında 44 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Sensormatic CMO’su Pelin Yelkencioğlu, “Büyük ya da küçük her işletmenin güvenlik kameralarına olan ihtiyacı artarken teknolojinin gelişmesi ile birlikte video izleme çözümleri de akıllanıyor. Eskiden yalnızca kayıt alan kameralar bugün sahip oldukları yetenekler sayesinde güvenlik alanında devrim niteliği taşıyan uygulamalara önayak oluyor.” dedi. Yelkencioğlu, 2021 ve sonrasında tüm dünyada güvenliği sağlamada en etkili yöntemlerden biri olan video izleme çözümlerine yön verecek 7 trendi şöyle açıkladı:

1.Veri analizi artık en önemli beceri

Video izleme teknolojilerinin güvenliği sağlamadaki rolü her geçen gün daha da kritik hale geliyor. Bu nedenle, her kurum ve şirketin, video ve görüntüler dahil olmak üzere verileri kullanma becerisine sahip olmaları gerekiyor. Güvenlik kameraları, yapay zekaya dayalı veri analizi yazılımlarıyla önemli ölçüde gelişti. Video ve görüntü veri analitiği, buluttan canlı veya arşivlenmiş video verilerini yapılandırabiliyor ve ölçülebilir iç görüler elde etmek için veri topluyor. Son kullanıcılar, videoyu ve görüntü verilerini görselleştirerek eğilimleri anlayabiliyor ve bu da eyleme dönüştürülebilen bilgiye ulaşılabilmesini sağlıyor. Örneğin bir AVM içindeki olağan dışı herhangi bir hareketlilik video ve görüntü veri analitiği yazılımına sahip video izleme çözümleriyle anında tespit edilebiliyor, sistem bunu anlamlı bir bilgi haline getiriyor ve gerekirse sistem anında müdahale uyarılarını verebiliyor.

2. Temassız çözümler yükselişini sürdürecek

Pandemiye karşı sağlığımızı korumaya odaklı yüz tanıma sistemleri, ateş ölçen termal kameralar, temassız geçiş sistemleri ve maske algılama algoritmaları gibi temassız çözümler en önemli güvenlik teknoloji çözümleri haline geldi. Bu çözümler fiziksel temas riskini en aza indirmeye odaklı olduğundan önümüzdeki yıllarda daha popüler ve önemli hale gelebilir.

3. Sistem Entegrasyonu için IoT

Nesnelerin interneti (IoT) ve bulut bilişim günümüzün en güçlü trendleri olarak öne çıkıyor. IoT, operasyonel verilerin basitleştirilmesinde önemli ve olağanüstü bir rol oynamaya devam ederken internet üzerinden veri gönderip almayı da çok daha kolay hale getiriyor. IoT ve video izleme sistemlerinin entegrasyonu sayesinde, artık şirketler operasyon ve güvenlik ihtiyaçları için nem, sıcaklık, sıvı algılama gibi sensörler üzerinden farklı noktaların kontrolünü daha pratik ve verimli şekilde yapabiliyor.

4. Yapay Zeka

Yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı güvenlik kameraları bu yıl ve gelecekte proaktif güvenlik sunarak erken uyarıyla pek çok olayı gerçekleşmeden önlemeye devam edecek. En kısa zamanda, en doğru aksiyonun alınması için yapay zeka vazgeçilmez olacak. Kameralar üzerindeki yapay zeka yazılımları sayesinde izinsiz giriş, şüpheli bir paket ya da amaçsız dolaşan birinin anında fark edilip, ihlal görüntüsünün alarm olarak uzaktan izleme merkezine ulaştırılması mümkün. Bu durumda operatörler gerekli önlemleri hızla alabiliyor. Bugün yapay zeka tabanlı video analiz sistemleri farklı olaylardan öğrenerek kendini de geliştirebiliyor. Önümüzdeki günlerde yapay zeka güvenlikte daha fazla ve etkin şekilde kullanılacak.

5. Bulut hizmetler öne çıkıyor

Bu yıl ve devamında güvenlik sektöründe etkili olacak trendler arasında bulut hizmetler öne çıkacak. Bulut depolama çözümleri sayesinde lokaldeki kamera görüntüleri güvenli bir şekilde internet üzerinden dış ortamdaki sunucular üzerine aktarılıp depolanıyor. Bu sayede işletme içerisindeki kayıt cihazı hasar görse ya da kaybolsa bile bulut depolama üzerinden kayıtlara sorunsuz şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Bulut çözümleri sadece güvenlik açısından değil aynı zamanda erişim açısından da büyük avantajlar sunuyor. Bu çözümle, bilgisayarınız veya akıllı telefonunuz üzerinden istediğiniz kamerayı ya da kameraları izleyebilirsiniz. Üstelik bunu, tanımlayacağınız yetkilere göre birden fazla kişi de farklı bilgisayar ve/veya akıllı telefon üzerinden yapabilir.

6. Siber güvenlik

Siber güvenlik kuşkusuz 2021 ve sonrasında sıcak bir alan olmaya devam edecek. Ağlara giderek daha fazla cihazın bağlanması fiziksel güvenlik altyapısını korumak açısından büyük bir endişe kaynağı. IoT’nin faydalarının yanında saldırganlara çok daha fazla ve potansiyel giriş noktası vermesiyle önemli bir güvenlik açığına da neden oluyor. Güvenli ve yetkili erişim sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulama gibi gelişmiş siber güvenlik önlemleri almak kritik öneme sahip. Siber güvenlikte tehditler arttıkça güvenlik entegratörleriyle müşterilerin BT departmanlarının çok yakın çalışmasının zorunlu olduğu bir döneme girdik. Sistemler üzerindeki güvenlik teknolojileri ve standartları sürekli olarak yenilenip, en üst düzeyde tutulması artık bir zorunluluk. Ayrıca bu tip sistemlerin yönetimi sırasında da ilgili güvenlik kurallarının en üst düzeyde uygulanması gerekiyor. Fiziksel güvenlik ve tesis yöneticilerinin ve entegratörlerinin BT ve siber profesyonelleriyle aynı dili konuşabilmeleri giderek çok daha önemli hale gelecek.

7. Yeni nesil çok fonksiyonlu, yetenekli ve çok özellikli ürünler

Ürünler, donanım teknolojileri açısından da hızla gelişiyor. Analiz yetenekleri artıyor; bunun yanı sıra önceden ek özellik olarak alınan ya da sadece üst segment ürünlerde bulunan özellikler artık giriş seviyesinden itibaren ekonomik fiyatlar ile bulunabiliyor. Hem kayıt sunucusu hem de izlemeyi bir arada sunan yeni nesil analiz kameralar herhangi bir kayıt ünitesi gereksinimi olmadan, geniş SSD hafızaları üzerine kayıt yapabiliyor. Kamera üzerinde tümleşik olarak bulunan ve doğrudan çalışan bu sistem, alarm yönetimi ve sistem bakımını sağlamak için yazılım gücünden yararlanıyor. Kameralar nesne algılama ve sınıflandırma için kendi kendine öğrenen video analitiği ile olağanüstü görüntü kalitesi sunuyor ve bu şekilde güvenlik personelinin erişimini kolaylaştırarak olaya müdahale hızını artırıyor. Hareketli olarak da kullanılabilen bu kameralar, farklı zamanlarda farklı ortamlara taşınarak, bir sunucuya entegre edilmeden doğrudan izleme ve erişim gerçekleştiriyor. Kısıtlı ya da kayıt cihazı konumlandırılamayan alanlarda da esnek çözüm sağlayan ürünlerde kamera ve kayıt sunucusunun aynı anda olması, sadece network üzerinden çalışması, kırsal alanlar da dahil mobil kamera gereksinimi olan her türlü alanda kullanımını mümkün kılıyor.