Genel müdürlüğünü 2000 yılında Turkcell Grubu’na katılan Nihat Narin’in yaptığı Global Tower’da hedef dünyanın en büyük on kule şirketinden biri olmak.
Geçtiğimiz hafta keyifli bir sohbet ortamında buluştuğumuz Global Tower Genel Müdürü Nihat Narin, şirketin dünden bugüne kuruluş amacı ve geleceği ile bilgili çeşitli bilgiler paylaştı. Turkcell Gruba’na 2000 yılında katıldığını belirten Narin, ilk iş olarak da IPO projesini başlatmış. Şirketin yatırım ilişkileri departmanını kurduktan sonra, iç denetim bölümünde çalışmış ve Global Tower’ı dünya şirketi yapmak istiyoruz deyince de Global Tower’in yönetimini üstlenmiş.
Alanında kıyasıya rekabet
Global Tower’ın işi Turkcell’in ana alanına bağlı da olsa tamamen farklı sayılabilecek bir iş alanı ve modeline sahip. Proje gün geçtikçe, asıl işine bağlı olan alandan daha fazla katma değer yaratmaya başlamış. Global Tower bugün; Türkiye, KKTC, Belarus ve Ukrayna’da altyapı sağlıyor. 11 binin aşkın portföyleri olduğunu belirten Narin, “Bunların yüzde 50’si bizim kalanın da kullanım haklarını aldık. Kendi iş modelimizde GSM sektörüne hizmet veren başka bir kurum yok. Bu kule sayısı bizi Avrupa’da 5, dünyada ise 25’inci sıraya taşıyor. Hedefimiz Avrupa’da 3, dünyada ise 10’uncu sıraya çıkmak. İstanbul Borsa BIST 100 şirketlerinin toplam değeri 650 milyar TL ya da 106 milyar dolar. Kulenin yarattığı katma değer nedeniyle değerler değişiyor” dedi.
Kulenin iş modelinin çok basit ve karlı olduğuna değinen Nihat Narin, bu konuda ise şunları söyledi:
“Modelimiz aslında ‘öyle bir değer sunayım ki müşteri kim olduğumdan bağımsız olarak bizden hizmet almak istesin’ mantığı üzerine kurulu. Kuleyi dikince kaç kiracı getirebiliyorsunuz ve ne kadar kalıyor? Kule ömrü 15-20 yıl ama 50-60 yıldan önce kuleler aşağı inmez. Bu kuleler 4 yılda kendini amorti ediyor. Ancak günün sonunda karlılığı artırmak kiracı sayısını artırmakla doğru orantılı. Ayrıca müşteri profilini de güçlendirmek lazım. 10-15 yıllık kontratlar, enflasyon artı kira bedelleri, ödeme garantisi. Bizi yüksek nakit akışı, garantili gelir dolayısıyla öngörülebilir bir iş modeli sağlıyor. Yatırımcı tüm bunları bilerek geliyor ve her yıl temettü ödeniyor. Bu nedenle değerimiz artıyor ki şu anda EBITDA’mız yüzde 50-55 oranında.”
Hedef borsaya açılmak
Kiracılık oranlarının 1,89 olduğunu ve dünyada bu rakamın 2’nin üzerine pek çıkmadığna dikkat çekerek 1.5’in altına da düşmemek gerektiğin belirten Narin, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Telekom işinde çok iyiyiz, geç kalmadık. Kule işinde de geç kalmayalım. GYO olduğunda, yani vergi muafiyeti olduğunda ve temettü kapasitesini artırdığında değerleri biraz daha artıyor. SPK’ya diyoruz ki bizi de GYO olarak tanıyın yurt dışındaki benzerlerimize kıyaslanacak hale gelelim. Bu elde edilen katma değeri halka arz edersek yurt dışından fon girişi olur. Uzun vadeli yatırımcıların ilgisini çeken bir konu. BTK ve SPK ile konuştuğumuz iki konu var. GYO konuşuyoruz. Lisans sözleşmesi der ki imtiyaz bittiğinde altyapıyı çalışır vaziyette devlete ver. Çalışan şey baz istasyonu. Kule Global Tower malı. Turkcell bu regülasyonel düzenleme yapılana kadar satma veya devretme konusunda bir adım atamıyor. Lisans sözleşmesinde çalışan şey baz istasyonunun kendisi.”