• 19 Mayıs’ta Gençlere Mesaj: “Zamanını Geleceğe Ayır!”
  • Kuruluşlarda Siber Güvenlik Kültürü Oluşturmanın 5 Yolu
  • Kurumların Artan İç Tehditlere Karşı Savunmasızlığı Gözler Önünde
  • Türkiye Yapay Zekâyı Sevdi
  • CEO’ların Yüzde 97’si Yapay Zekadan Maddi Etki Bekliyor
  • Çevreci Otel Olmanın Yolu Sadece Enerji Tasarruflu Ampullerden Geçmiyor
  • Dijital Cüzdan Kullanımı 2025’te 4,8 Milyara Ulaşacak
  • Yapay Zeka Hukukun Hizmetinde
  • Finansal Veriler Teknolojiyle Güvende
  • Siber Güvenlikte Yeni Dönem

Enterprise Next

Menü
  • Manşet
  • Gündem
  • Konuk Yazarlar
  • Makaleler
  • Epnext TV
  • Autonext
Ana Sayfa
Gündem
GİB’in Yeni Tebliği ile E-dönüşüm İvme Kazanıyor

GİB’in Yeni Tebliği ile E-dönüşüm İvme Kazanıyor

EPN Haber Merkezi/ 21 Ekim 2019/ Gündem/
eLogo, tebliğe uyum sürecinde firmalara ihtiyaç duydukları desteği sunmak için hazırlıklarını tamamladı. eLogo Genel Müdürü Başak Kural: “Yürürlüğe giren Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni tebliği birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor.Vergisel açıdan kritik sektör ve mükellef grupları zorunlu olarak kapsama alındı ve firmaların yeni tebliğde belirtilen tarihlerde e-Arşiv Fatura, e-Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM’ye geçmesi gerekecek.Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kapsama girecek firmalar yeni dönemde e-Arşiv Fatura, e-Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM sistemine geçmek zorunda olacak ve e-dönüşüm sürecine hız verecek.

Tebliğ değişikliği kapsamında 1 Ocak 2020 itibarıyla e-Fatura mükellefi olan tüm işletmelere e-Arşiv Fatura zorunluluğu getiriliyor. Bir diğer önemli değişiklik ise 2018 veya 2019 cirosu 5 Milyondan fazla olan firmaların 1 Temmuz 2020’ye kadar e-Fatura’ya geçmesi zorunlu olacak. Böylece e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartının 5 milyon TL’ye indirilmesiyle birlikte 50 bin yeni işletmenin zorunluluk kapsamına girmesi bekleniyor. Yine EPDK lisanslı firmalar e-Faturaya 1 Temmuz 2020’ye dek geçmek zorunda. Buna ek olarak ilgili kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükelleflerin de 1 Ocak 2020’ye dek e-Fatura’ya geçmesi gerekiyor.

Bir diğer önemli değişiklik cirosu 25 milyon TL ve üzeri olan şirketler ile maden, şeker, demir-çelik, EPDK lisansına sahip firmalara getirilen e-İrsaliye zorunluluğu oldu. Buna göre ilgili firmaların 1 Temmuz 2020’ye kadar e-İrsaliye sistemine geçmesi gerekiyor. Ayrıca komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükellefler için e-İrsaliye geçiş tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.

Tebliğ değişikliğinin getirdiği bir diğer düzenleme de serbest meslek erbapları için oldu. Yeni düzenlemeye göre serbest meslek erbaplarının 1 Haziran 2020’ye kadar e-SMM’ye geçmesi zorunlu kılındı. Bu değişiklik ile beraber yaklaşık 150 bin serbest meslek erbabı e-SMM uygulamasına dahil ediliyor.

Bunlarla birlikte e-Defter’lerin 10 yıl boyunca saklanmasındaki zorunluluk kapsamı genişletilerek firmalara hem kendi sunucularında hem de bir özel entegratörde e-Defterlerini saklaması zorunlu hale getiriliyor.

“E-dönüşüm İvme Kazanacak”

eLogo, Logo müşterisi olsun olmasın tüm işletmelere dönüşüm sürecinde uçtan uca hizmet vererek, en kolay ve hızlı şekilde e-belge sistemlerine adapte olmalarını sağlıyor.

eLogo Genel Müdürü Başak Kural, yeni tebliğle gelecek değişimlere ilişkin değerlendirmesinde, “GİB’in yeni tebliği 1 Ocak 2020 itibarıyla birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor. Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Yeni düzenleme işletmeler, KOBİ’ler, serbest meslek erbapları ve birçok iş kolu için yenilikler getiriyor. Finansal süreçlerde e-dönüşüm bu düzenlemeyle ivme kazanacak. Bu noktada uzmanlığımız, tecrübemiz ve hizmetlerimizle işletmelerin yanındayız. Kobilerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Biz de bu geçişi en kolay ve hızlı şekilde müşterilerimizin gerçekleştirebilmesi için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Oluşturduğumuz özel ekiple e-Fatura mükellefi olacak müşterilerimizin ekranlarına uzaktan bağlanarak süreci yönetiyoruz. Alanında uzman ekibimiz, geçiş süreciyle ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.” diye konuştu.

“Fatura Başına 4,5-5 TL’lik Maliyet E-Fatura ile Kuruşlar Seviyesine İniyor”

Türkiye’deki mevcut e-belge pazarıyla ilgili de bilgi veren Başak Kural, halihazırda yaklaşık 46 bin e-Arşiv, 86 bin e-Defter, 5 bin e-SMM mükellefi bulunduğunu belirtti. Yeni tebliğin uygulamaya girmesiyle birlikte e-Fatura mükellefi sayısının 2020 içinde 150 binin üzerine çıkmasının beklendiğini aktardı. Kural, sözlerini şöyle sürdürdü:“eLogo olarak Türkiye ekonomisinin belkemiği KOBİ’lerin dijital dönüşüm farkındalığının artmasını çok önemli buluyoruz ve yarattığımız çözümlerle pazarın büyümesine katkı sağlıyoruz. Bunun için de özellikle KOBİ’lere dönüşümün operasyon verimliliğine sağladığı katkıyı iyi anlatmak gerekiyor. Firmalar e-Faturaya geçerek matbu fatura bastırma, yazdırma, imzalama, kaşeleme, kargolama, arşivleme ve bunların operasyonel yüklerinden kurtulmuş oluyor. Bu da fatura başına 4,5-5 TL’lik bir maliyetin kuruşlar seviyesine inmesi anlamına geliyor. Resmi belgelerin dijital ortama taşınması kayıpların ve hataların minimuma inmesini sağlarken, faturalaşma süreçlerinin hızlanmasıyla birlikte ticaret de hızlanıyor ve operasyonel kolaylık sağlanıyor.”

Şirketlerin birlikte çalışacakları özel entegratörü belirlerken güven unsurunun önemini unutmaması gerektiğinin altını çizen Başak Kural, “Şirketler bizlere ticari sırlarını içeren ve saklanma zorunluluğu bulunan belgelerini emanet ediyor. Bu belgelerin güvenle saklanması büyük önem taşıyor. 35 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en değerli bilişim şirketi Logo Yazılım’ın bir iştiraki olmanın bize getirdiği önemli bir avantaj var. Bunun yanında e-dönüşüm sürecinde altyapımız, teknik desteğimiz ve hizmet kalitemiz için gerekli tüm yatırımları yapıyoruz” dedi.

Diğer e-belgelerde geçiş zorunluluk tarihleri;

e-Müstahsil Makbuzu geçiş zorunluluğu: 1 Temmuz 2020
e-Gider Pusulası: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde şeklinde verilmiş
e-Bilet:
Kara ve deniz taşımacılığı yapan firmalar: 1 Ocak 2021
Sinema işletmeleri: 1 Temmuz 2020
e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi: :Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde
e-Sigorta Poliçesi: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde
e-Döviz alım satım belgesi: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde
e-Dekont: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde

Tweet

Yazar Hakkında

EPN Haber Merkezi

Enterprise Next, gündeme dair gelişmeleri en güncel yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan yansıtan kurumsal teknoloji basınının lider markasıdır.

Bu haberler de İlginizi Çekebilir

Panasonic, 2024’te Teknolojik Yeniliklere Öncülük Etmeye Hazırlanıyor

EPN Haber Merkezi/

Yüksek Teknoloji ve Çevre Dostu Enerji Yönetimi Bir Arada

EPN Haber Merkezi/

intenseye ile 11 Milyonun Üzerinde Sorun Tespit Edildi

EPN Haber Merkezi/
Red Hat

Red Hat: “2017’de İşinizi Tıra Yükler Gibi Taşımaya Hazır Olun”

EPN Haber Merkezi/
Etiketler: başak kural, e-Dönüşüm, elogo, GİB

Aradığınız bir şey mi var?

Yazılardan Seçmeler

  • Red Hat Summit Connect İstanbul 2024 Gerçekleştirildi
    21 Kasım 2024
  • Getir ve İstanbulkart’tan Teknoloji Alanında Bir ilk
    9 Ekim 2020
  • Dost İnternet Paketi
    Mikro Yazılım İş Ortakları ve Müşterilerine Millenicom’dan Sınırsız Fiber …
    29 Mart 2017

Son Haberler

  • 19 Mayıs’ta Gençlere Mesaj: “Zamanını Geleceğe Ayır!”
    16 Mayıs 2025
  • İnceleme: vivo v50
    16 Mayıs 2025
  • WAT Mobilite, Sürdürülebilir Enerji Yolculuğuna YEK-G Sertifikasıyla …
    16 Mayıs 2025
  • DocPlanner Güvenilir Yorumlar Koalisyonu’na Katıldı
    16 Mayıs 2025
  • Müzeverse, Gençlerin Sınav Stresini Azaltmaya Yardımcı Oluyor
    16 Mayıs 2025

Enterprise Next

  • Künye
  • Hakkımızda
  • RSS
Enterprise Next Copyright © 2025.
Enterprise Next içeriğini link vermek ve kaynak göstermek koşuluyla, kısmen alıntı yaparak kullanabilirsiniz.