Deepfake teknolojisi hızla gelişirken, söz konusu dijital manipülasyonlar yalnızca ünlüleri değil, sıradan bireyleri de hedef alıyor. Yeni bir girişim olan Reality Defender, gerçek zamanlı deepfake tespiti için bir AI aracı geliştirdi. Bunu ilk olarak video görüşme platformlarına entegre etmeyi planlıyor.
Reality Defender CEO’su Ben Colman, deepfake teknolojisinin hızla yaygınlaşarak bireyleri, işletmeleri ve kamuyu tehdit ettiğini belirtiyor. Reality Defender, Zoom gibi platformlara entegre edilebilecek bir eklenti ile kullanıcıların kimlik doğrulamasını sağlayarak, yüksek riskli video görüşmelerinde kullanıcıların karşı tarafın gerçek mi yoksa yapay zeka tabanlı bir taklit mi olduğunu belirlemesine yardımcı olmayı hedefliyor. Bu yeni yazılım, ilk aşamada beta sürümüyle bazı kurumsal müşterilere sunulacak.
Deepfake Tespitinde Diğer Çözümler
Deepfake tespiti konusunda daha önce Intel’in “FakeCatcher” aracı ciltteki kan akışını analiz ederek bir kişinin gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmıştı, ancak bu çözüm de genel erişime açık değildi.
Reality Defender ve diğer teknoloji şirketleri, hem kamuya açık hem de kurumsal çözümler geliştirmeye devam ederken, NYU araştırmacıları gibi akademik topluluklar da video çağrılarında kimlik doğrulama amacıyla CAPTCHA benzeri testler gibi yenilikçi yöntemler araştırıyor.
Reality Defender, 2025’te daha fazla veri ve kaynakla iş birliği yaparak tespit doğruluğunu artırmayı hedefliyor.