Geleceğe Yön Veren CIO’lar VMware Executive Exchange Etkinliğinde Buluştu

Dijital dönüşüm ve inovasyon ana temasıyla düzenlenen VMware Executive Exchange etkinliği, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CIO’larının katılımıyla 18 Nisan’da gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan VMware Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Henri van der Vaeren, “Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapmaya, şirketlere ve CIO’lara güçlü bir ekonomiye katkı sağlamaları için yardımcı olmaya hazırız” dedi.

VMware Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Henri van der Vaeren

Dijital dönüşüm ve inovasyon ana temasıyla düzenlenen VMware Executive Exchange etkinliği, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CIO’larının katılımıyla 18 Nisan’da gerçekleştirildi. VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler’in sunumuyla başlayan etkinliğe VMware Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Henri van der Vaeren ana konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasında VMware’in tarihine ve günümüzün sürekli değişen koşullarında VMware çözümlerinin şirketlere sunduğu faydalara değinen Vaeren, şunları söyledi:

“VMware 21 yaşında bir şirket. 25 binden fazla çalışana ve 10 milyar doların üzerinde ciroya sahip. Gelirine oranla en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketler arasında ilk sıradayız. VMware’in hikayesi dört adımdan oluşuyor. Birinci adım bundan 20 yıl önce sanallaştırmanın keşfiydi. Buna ilk önce sunuculardan başladık. Böylece maliyetleri azaltırken çevikliği ve verimliliği artırdık. İkinci adımda dedik ki eğer bunu sunucularda yapabiliyorsak, neden diğer organizasyonel mimarilerde de yapmayalım? Ağ hizmetlerini, LAN ve WAN altyapılarını, depolama sistemlerini sanallaştırmanın içine aldık. Bilgisayarları, mobil cihazları, tabletleri bu işe dahil ettik. Geniş bir alanda uçtan uca özelleşmiş çözümler sunduk ve bu bizi zirveye taşıdı.”

Özel Bulut ve Genel Bulut VMware Teknolojisiyle Bir Araya Geldi

VMware’in uzun zamandır özel bulut ve yazılım tanımlı veri merkezi pazarına yön verdiğinin ve bu alanda yüzde 70 pazar payına sahip olduklarının altını çizen Vaeren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pek çok şirket genel buluta yöneliyor. CIO’lar özel buluttaki mimarilerini, iş yüklerini, sanal makinelerini genel bulutla desteklemek istiyor. Bu zor bir iş, çünkü genel bulut ortamı özel bulut ortamından farklıdır.”

“Üçüncü aşamada müşterilerimiz bize dediler ki eğer bunu özel bulutta yapabiliyorsanız, genel buluta geçmemize de yardımcı olabilir misiniz? Çünkü pek çok şirket genel buluta yöneliyor. CIO’lar özel buluttaki mimarilerini, iş yüklerini, sanal makinelerini genel bulutla desteklemek istiyor. Bu zor bir iş, çünkü genel bulut ortamı özel bulut ortamından farklıdır. Bunun için genel bulut hizmeti veren ve bu alanda çözüm üreten şirketlerle küresel ve yerel iş ortaklıkları yaptık. Kurduğumuz iş ortaklıkları sayesinde söz konusu şirketler VMware ile aynı teknoloji üzerinden hizmet verebilir hale geldi. 2,5 yıl önce genel bulut pazarında lider konumda olan Amazon Web Services ile kurduğumuz iş ortaklığı bunun en güzel örneği. Bu iş ortaklığı sayesinde VMware Cloud on Amazon Web Services çözümünü hayata geçirdik. Böylece müşterilerimiz sanal makinelerini VMware üzerinden Amazon’a aktarabiliyorlar. Ağ, güvenlik, yönetim katmanı aynı kalırken, iki ayrı bulutu aynı anda görebiliyorlar. İstedikleri an sanal makinenin üzerine tıklayıp, genel buluta taşıyıp, diledikleri zaman geri alabiliyorlar. Üstelik bunu yıllardır bildikleri ve ustalaştıkları VMware ortamında gerçekleştiriyorlar.”

Henri van der Vaeren ile Video Röportaj

VMware Geleceğin Teknolojilerine Hazır

Son dönemde pek çok yeni ve önemli teknolojinin ortaya çıktığına da değinen Vaeren, bunların en önemlilerini blockchain, nesnelerin interneti ve yapay zeka olarak sıraladı. “Son yıllarda inovasyona yaptığımız yatırımlar, blockchain ve nesnelerin internetini şirketlerin mevcut yapısına uyarlamamızı sağlayacak stratejik ve mimari çözümler üretmemize yardımcı oldu” diyen Vaeren, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki CIO’ları beni ve ekibimi zorlamaya davet ediyorum. Biz el ele verip birbirimizi zorlayarak mevcut altyapınızı analiz edip nasıl daha çevik, daha verimli hale getireceğimizi keşfediyoruz.”

“Bu sayede şirketler bu yeni konseptleri yıllardır aşina oldukları ortamlarda, örneğin özel bulutta kullanabiliyorlar. Yapay zeka da oldukça önemli bir kavram. Sadece şirketlerin daha iyi otomasyon yoluyla verimliliğini artırmakla kalmıyor. Yapay zekayı biz kendi teknolojilerimizde de kullanıyoruz. Örneğin yazılım tabanlı veri merkezlerindeki sanallaştırma yazılımının üzerine yapay zekaya dayalı makine öğrenmesini koyarak veri merkezini kendi başına işleyebilir, ihtiyaca göre ölçeklenebilir hale getirebiliyoruz.”

Vaeren, Türkiye’deki CIO’lara şu mesajı verdi:

“Türkiye’deki CIO’ları beni ve ekibimi zorlamaya davet ediyorum. VMware Türkiye Ülke Direktörümüz Murat Mediçeler’e diledikleri zaman başvurabilirler. Biz el ele verip birbirimizi zorlayarak mevcut altyapınızı analiz edip nasıl daha çevik, daha verimli hale getireceğimizi keşfediyoruz. Sadece iş tanımını değil, bu tanımı en verimli şekilde hayata geçirecek uygulama planını ortaya koymak için çalışıyoruz. Türkiye’de ciddi bir büyüme potansiyeli olduğuna inanıyorum. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapmaya, şirketlere ve CIO’lara güçlü bir ekonomiye katkı sağlamaları için yardımcı olmaya hazırız.”

Aslı Koçkal: “İlham Veren Olmak Zorundasınız”

Etkinlikte Vaeren’in ardından sahneye çıkan IDC Türkiye Araştırma Müdürü Aslı Koçkal, konuşmasının hemen başında dijital dönüşümün artık bir seçim değil, bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Koçkal, bunun önemini şu sözlerle aktardı:

5 yıl önce dijital dönüşüm nedir diye konuşuyorduk. Bugün artık bunun neresinde olduğumuzu, nasıl ilerlememiz gerektiğini konuşuyoruz. Dünya değişiyor. Ortalama bir şirket ömrü 60 yıldan 18 yıla düştü. Yeni oyunculara, yeni ekosistemlere, yeni iş modellerine hazır, ilham veren, diğerlerini peşinden sürükleyen organizasyonlar olmak zorundasınız. Sadece işinizi iyi yapmak yetmiyor. Çevik olmalı, operasyonel verimliliğinizi artırmalı, yeni müşteri deneyimleri ve yeni gelir kaynakları yaratmalısınız. Platformlar artık dijital dönüşüm stratejilerinin kalbinde yer alıyor, inovasyon ve pazar yeri yaratmada yeni savaş alanlarına dönüşüyor. 2020 yılında globaldeki en büyük 2 bin şirketin yarısından fazlasının bilgi ve bilgiye dayalı servislerden elde ettiği gelirlerin büyüklüğü diğer gelir kalemlerinin iki katı olacak.”

Yinal Özkan: “Her İki Dünyanın En İyilerini Sunuyoruz”

Koçkal’ın ardından Amazon Web Services Türkiye Ülke Müdürü Yinal Özkan söz aldı. Özkan, “Son kullanıcılar kendileri için en doğrusunu seçiyorlar. Biz her zaman bunu gördük. VMware ile birlikte özel bulutu genel bulutla bir araya getirmek gibi zor bir işe soyunduk ve bunu başardık. Şu an çalışır vaziyette. Bunu istendiği şekilde ölçekleyebilme ve zamana dayalı kullanım modelleriyle zenginleştirdik. Biz her iki dünyanın en iyi yanlarını sunuyoruz. Bugün bu sayede 12 dakikada bulut sunucu provizyonu yapıp saatlik ödemeyle kiralayabiliyorsunuz. Hemen alıp deneyebilirsiniz.”

Tecrübeli Yöneticiler Düzenlenen Panelde Deneyimlerini Aktardı

Etkinlik Hepsiburada International Genel Müdürü Emre Ekmekçi, Petrol Ofisi CIO’su Handan Karakuş, Borusan Holding CIO’su Ümit Aslantekin ve Doğuş Teknoloji CEO’su Semih İncedayı’nın katıldığı, dijital dönüşümü içselleştirmenin öneminin konuşulduğu panelin ardından düzenlenen workshop etkinliğiyle sona erdi.