Evden çalışma aslında çok nadir görülen bir durum değil. Kendi işini yapanların ve serbest çalışanların büyük bir bölümü yıllardır evden çalışıyor. Küçük fakat artan sayıda şirket ise tamamen internet üzerinde sanal olarak varlığını sürdürüyor. Bunların kendine ait en ufak bir ofisleri bile yok. Evden çalışan bu kişilerin kullandığı teknolojinin performansı yükseldikçe diğerlerinin de bu yönteme geçme potansiyeli artıyor.
Yazan: Nutanix Batı Avrupa ve Sahra Altı Afrika Bölgesi Satış Müdürü Dom Poloniecki
Bu yıl teknolojik gelişmeler kritik bir noktaya ulaştı. Şimdi en büyük şirketler bile ekiplerinin büyük bir kısmının evden veya neredeyse istedikleri her yerden çalışmasını sağlayabilir hale geldi. Bu durum çalışanlara büyük avantajlar sağlıyor. Kendi ihtiyaçlarına en uygun yerde hem kendilerinin hem de şirketlerin beklentilerini karşılayan zamanlarda çalışabiliyorlar. Ayrıca işe gidip gelmek için vakit harcamayarak haftada onlarca saat tasarruf ediyorlar.
Bunlara ek olarak şirketler de işletme maliyetlerini azaltıp esneklik kazanabiliyor. Kullanılan teknoloji sayesinde şirketler çok büyük ofis merkezlerine yatırım yapma ve bununla bağlantılı destek altyapısı kurma ihtiyacından da kurtulabiliyor. Bu durum ayrıca, şirketlerin değişen pazar taleplerini karşılamak için daha esnek olabilmelerini sağlıyor. İnsanları ve kullandıkları kaynakları ofis içinde fiziksel olarak hareket ettirmeye gerek kalmadan saniyeler içinde yeni çalışma grupları oluşturulabiliyor.
Bu değişimin elbette olumsuz bir yönü de var. O da güvenlik sorunu. İnsanların evden çalışması çeşitli güvenlik açıklarına yol açıyor. Birçok şirket geçmişte bu yüzden evden çalışma fikrinden uzak durdu. Ancak şimdi yalnızca şirket operasyonlarını değil yüksek performans ve grafik ihtiyaçlarına sahip uygulamalarla çalışan kişileri de düşük internet bant genişliği ve gecikme ile koruyabilen çözümler mevcut.
Bu sorunların çözümü sanal masaüstü ortamlarında yatıyor. Bu çözüm uzun bir süredir kullanılmasına rağmen sınırlı uygulama ve hizmet sayısı nedeniyle tam anlamıyla değerlendirilemiyordu. ‘Yoğun kullanıcıların’ güç ve performans gereksinimleri tipik sanal masaüstü hizmetlerinin sunduklarından çok daha fazlaydı.
Ancak bu durum değişiyor. Yüksek performanslı, hiper bütünleşik bilgi işlem kaynakları, yeni yazılım teknolojileri ve erken 5G kullanımı ile yepyeni fırsatlar elde edilerek temel VDI yaklaşımından en iyi şekilde yararlanılması mümkün hale geliyor. Bulutta çalışan uygulamalardaki görevlerin görüntülerini aktararak yüksek güvenlik seviyesi de korunuyor.
Örneğin Nutanix, hizmet olarak masaüstü platformu Xi Frame’in lansmanında sanal masaüstü hizmetlerindeki gelişmelerin ne kadar etkili olduğunu bir örnekle gözler önüne serdi. Bunun için, Game of Thrones’un sosyal medyada da çok konuşulan bir sahnesindeki unutulan Starbucks bardağı, Xi Frame kullanarak sahnede canlı yayında görüntüden kesilip çıkarıldı.
Bu düzeyde performansa sanallaştırılmış masaüstü hizmetlerinin güvenlik özellikleriyle birlikte ulaşmak artık mümkün. Tüm veri ve bilgi işlem hizmetleri şirketin güvenlik duvarının ardındaki sunucuda çalışıyor ve hiçbir uzak makineye yüklenmiyor. Aktarılan tek şey kullanıcının ekran görüntüsü oluyor. Kullanıcının girdiği veriler, yaptığı talepler ve bunların sonuçları sunucudaki sanal bir ekran görüntüsü olarak aktarılıyor. Bu görüntü akışları da şifrelenerek daha fazla güvenlik elde edilebiliyor.
Bu gelişmeler sanal masaüstü altyapısının potansiyelini büyük ölçüde değiştirdi. Tüm süreçlerin ve verinin kontrol ve koruma altındaki yerleşik veya bulut sunucu ortamlarında çalıştırılmasının getirdiği güvenlik avantajları ile bulut ve WiFi üzerinden daha karmaşık uygulamaları kullanma becerisi bir araya geliyor.
Evden çalışmanın bir tercih değil de mecburiyet olduğu bu dönemde, son derece güvenli sanal masaüstü ortamlarına geçiş kararı yönetim kurullarının elinde. Daha önce eşi benzeri görülmemiş bu dönemde geçerken şirketlerin ve çalışanların ellerinde nerede ve ne zaman çalışacaklarını belirleme özgürlüğü bulunuyor. Bu da iş gücünün gelecekteki çalışma yöntemini temelden değiştirerek yeni zorluklar ve fırsatlar ortaya çıkaracak.