IoT yani nesnelerin interneti, günlük rutinimizde büyük roller oynamaya devam ediyor.
Hayatı rahat ve erişilebilir kılan IoT cihazlar, birçok riski de içerisinde barındırıyor. Birçok güvenlik açığına sahip olan ve güncellemeleri gerçekleşmediği sürece hackerler için hacklenmesi ve daha büyük saldırıların gerçekleşmesi adına kullanılması kolay olan IoT cihazlar, günün her anında dikkat edilmesi gereken tehditlerle yanı başımızda duruyor. Ağ güvenliği ve zekası, güvenli WiFi ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez’e göre, gün içerisinde şirket çalışanlarından bireysel kullanıcılara kadar çoğu kişiyi de tehdit edebilecek durumda olan IoT cihazlara karşı uyarılarda bulunurken ipuçlarını da sıralıyor.
1. İşe giderken: Hackerler arabalarınız hackleyebilmek için çeşitli yollar bulmuş olabiliyor. Arabalarda bulunan ve kullanılan yeni teknolojiler en göze çarpan suç materyalleri arasında yer alıyor. Örneğin, yakın zamanda bir Tesla marka aracın anahtarlığını hacklemeyi başarabilen hackerler, araba çalmak için bir anahtarlığın sinyalini klonlayabiliyor. Buna ek olarak, araçların yerini belirlemek ve kilidini uzaktan açmak, çalıştırmak ve sürmek için de GPS konumlarını kullanabiliyorlar.
2. Ofiste çalışırken: Kablosuz yazıcılar ve ses sistemleri ile güvenlik sistemlerinin tümü, iş gününüz ve fiziksel güvenliğiniz üzerinde büyük bir etki yaratan başlıca IoT güvenlik risklerini oluşturuyor. Örneğin, saldırıya uğramış bir yazıcıyı kullanmanız, bir bilgisayar korsanının onu manipüle edebileceği sayısız yolu öğrenene kadar zararsız görünür ama sonrası tamamıyla felaket senaryosunu içeriyor.
3. Fabrikada çalışırken: Çoğu endüstrinin benimsediği gelişen teknoloji, kablosuz güvenlik saldırılarına açık bir durumu yaratıyor. Mavi yakalı endüstriler bile IoT söz konusu olduğunda saldırılara karşı hassas durumda bulunuyor. Fabrikalarda verimliliği artırmak için insansız hava araçları ve giyilebilir teknoloji gibi IoT teknolojisinin kullanılması, fabrikalarda dahi IoT risklerini barındırıyor.
4. Evde otururken: Nesnelerin interneti güvenliği, evde sıradan bir gününüzü geçirirken bile oldukça önem taşıyor. Evinizi ne kadar “akıllı” tuttuğunuza bağlı olarak, evinizin bir hacker oyun alanı olabileceğini de unutmak gerekiyor. Televizyonlar ve buzdolapları gibi akıllı cihazlar, her zaman tasarımları en ön saflarda ya da ses seviyesini değiştirerek, yetişkinlere uygunsuz içerik oynatarak ve hatta TV’de bir kamera varsa evde casusluk yaparak sizi uzaktan kontrol edebiliyor.