‘Dördüncü Sanayi Devrimini’, daha bilinen adıyla Endüstri 4.0’ı tanımlayan teknolojiler, bulut altyapıları tarafından destekleniyor.
Oracle’ın Bulut: Endüstri 4.0 adlı raporu, robot teknolojisinden yapay zekaya dek işletmelerin bulutu, yenilikçi stratejilerini geliştirecekleri bir tuval olarak gördüklerini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmada EMEA’daki şirketlerin Endüstri 4.0’a geçişi nasıl yönettikleri incelenmekte ve veri odaklı çağımızda başarılı olmaya devam edebilmek için hangi teknolojilere yatırım yaptıkları açığa çıkıyor.
Araştırma, Türk şirketlerinin büyük çoğunluğu halihazırda yenilikçi stratejileri uyguladıklarını veya uygulamaya başlamak üzere çalışmalarını sürdüklerini vurguluyor. Yüzde 58 oranında robot teknolojisi uygulanıyor veya planlama aşamasında, yüzde 61 oranında yapay zeka ile çalışıyor veya çalışmayı planlıyor.
Araştırma sonuçlarına göre işletmelerin çoğunluğu yenilikçi stratejileri halihazırda uygulamakta veya uygulamaya koymayı planlıyor.
- Yüzde 62’si robot teknolojisini uyguluyor veya veya uygulamayı planlıyor.
- Yüzde 60’ı Yapay Zeka ile çalışıyor veya çalışmayı planlıyor.
Birçok şirket ayrıca bu teknolojileri hayata geçirmek için bulut teknolojisine ihtiyaç duyulduğunun da farkında ve yüzde 60’ı kurumsal bir bulut platformunun robot teknolojisi ve yapay zeka gibi yeniliklere kuruluşların yatırım yapabilmesi için bir fırsat sunduğuna inanıyor. Teşvik edici olan nokta, işletmelerin büyük bir çoğunluğunun kuruluşları çapında tek bir entegre bulut modeli geliştirme planlarına devam etmesi.
İşletmelerin planı yok
Her ne kadar sadece yüzde 8’inin halihazırda mevcut uygulamaları ve yeni platformlar için yürürlükte olan entegre bir bulut modeli olsa da yüzde 36’sı bu yıl bir modeli uygulamaya koymakta olduklarını, yüzde 40’u ise 2017’de uygulamaya koyacaklarını belirtiyor. Sadece yüzde 5’inin ise bu tür bir geçiş için bir planı yok.
EMEA’da IaaS Temel ve Bulut Platformundan sorumlu Kıdemli Müdür Pascal Giraud’ya göre, “Belirsiz bir ekonomik ortama rağmen işletmeler günümüzdeki piyasanın hızı göz önüne alındığında piyasaya ilk çıkan olmanın avantajının geçmiştekinden çok daha fazla olduğunun farkında. Uber ve Airbnb gibi dünyanın en başarılı şirketlerinden bazıları, finansal krizin zirve yaptığı bir dönemde kuruldu. Bu da fırsatların hiçbir zaman ortadan kaybolmadığını gösteriyor. Endüstri 4.0’ın şafağında şirketlerin ya hızlı ya da yavaş kulvarda yer aldıklarını görüyoruz. Ayrıca entegre bulut altyapılarının yükselişi ise işletmelerin bu rekabette öne çıkmalarını hem kolaylaştırıyor hem de ucuzlaştırıyor.”