Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Darüşşafakalı öğrenciler yararına e-atık geri dönüşümünden eğitime destek sağlama kampanyasının bu yıl ikincisini düzenledi.
Günümüzde elektronik cihaz kullanımının yaygınlaşmasıyla oluşan e-atıklar; tüm katı atıklar içerisinde en hızlı büyüyen atık tipi olmaya devam ediyor. TÜBİSAD verilerine göre Türkiye’de evsel kaynaklı yıllık e-atık miktarı yaklaşık 92 bin ton civarında seyrediyor. Genellikle doğaya atılan ya da evde bekletilen e-atıkları TÜBİSAD toplama noktalarına teslim ederek çevreye ve ekonomiye katkı sağlamak mümkün olabiliyor.
Uluslararası E-Atık Günü 14 Ekim tüm dünyada farklı çalışmalarla destekleniyor. Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yetkilendirilmiş Kuruluşu olan TÜBİSAD ve duyarlı tüketicilerin işbirliğiyle, geçen yılı takiben bu sene ikinci defa e-atıklar toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. TÜBİSAD’ın ödüllü WEEE-4-EE isimli Eğitim ve Çevre için AEEE Yönetimi projesiyle e-atıkların toplanması sayesinde Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimi için destek sağlandı.
Türkiye’nin evsel E-Atık Haritası hazırlanıyor
81 ilde elektronik atıkların barkodlu toplanmasına yönelik çalışmalarına devam eden TÜBİSAD Türkiye’nin evsel E-Atık Haritasını da oluşturuyor. TÜBİSAD, 2015 yılından bu yana TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetki ve atık elektrikli ve elektronik eşyaların yetkilendirilmiş kuruluşu unvanıyla, elektronik atıkların barkodlu toplanmasına yönelik çalışmalarını Türkiye genelinde yürütüyor. Bu kapsamda şirketlerin topladıkları e-atıklar, özel lisanslı araçlarla kapıdan teslim alınıyor. Ayrıca tüm vatandaşlar da elektronik atıklarını TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu’nun Türkiye’deki 8 bin 500’e yakın elektronik atık toplama noktasına bırakabiliyor.