Couchbase Rakiplerini Geride Bıraktı

Altoros’un yeni çalışması, Yahoo! Cloud Serving Benchmark ve özel testler kullanarak veri tabanlarının gecikme süreleri ve aktarım hızı performanslarını analiz ediyor.

Global 2000 listesindeki şirketlere araştırma ve geliştirme konularında danışmanlık hizmeti veren Altoros, son performans gösterge raporunun sonuçlarını açıkladı. Çalışma üç NoSQL veri tabanının karşılaştırmalı performans analizini içeriyor: Couchbase Server v6.6.0, MongoDB v4.2.11 ve DataStax Enterprise v6.8.3 (Cassandra). Veri tabanlarının kıyaslamalı performansında gecikme süreleri ve yakalanan aktarım hızları değerlendirildi. Bu değerlendirme üç farklı küme yapılandırmasının (4, 10 ve 20 server ) yanı sıra, dört farklı iş yükü kullanılarak gerçekleştirildi.

NoSQL dünya genelindeki veri hacmindeki artış ve erişilebilir frekans verilerine cevap verebilecek bir dizi teknolojiyi kapsıyor. Bunun aksine, ilişkisel veri tabanları, modern uygulamaların karşılaştığı ölçeklenebilirlik ve çevikliğe dair zorlukların üstesinden gelebilecek ya da günümüzün ucuz depolama ve işleme gücünden yararlanacak şekilde tasarlanmamıştır. Yeni nesil NoSQL sistemleri iş yükleri için en yüksek performans seviyesine ve aktif çalışma süresine ulaşılmasına yardımcı olur.

Bu rapor, her bir veri tabanının gecikme sürelerinin ve aktarım hızlarının karşılaştırmalı performansını ölçer. ​Yahoo! Cloud Serving Benchmark​ (YCSB) bilgisayar programlarının erişim ve bakım yeteneklerini değerlendiren bir açık kaynak özellik ve program paketidir. Değerlendirmede tutarlılık sağlamak adına YCSB, varsayılan bir araç olarak kullanıldı.

İş Yükü Baskısı

Çalışmadaki ilk iş yükü tıpkı bir hisse senedi alımı uygulaması gibi (okumaların ve güncellemelerin yüzde 50’si çalışır) yoğun güncellemeler altında gerçekleşir. İkinci iş yükü tek kayıtlar yerine kısa aralıklarla sorgulanan yüzde 95’i tarama ve yüzde 5’i güncellemeden ibaret kısa menzilli taramada yapılır. Dolayısıyla ikinci iş yükü e-ticaret uygulamasındaki tipik etkinlikleri simüle eder. Üçüncü iş yükü bir offset veya bir limitin uygulandığı tek bir filtreleme seçeneğiyle sorguyu temsil eder. Dördüncü iş yükü ise gruplama ve sıralamanın uygulandığı birleşim sorgusudur.

İhtiyaçları çeşitlendirmek

Altoros raporda yer alan veri tabanı performansını, veri tabanının temel işlemleri işleme hızına göre tanımlıyor. Buradaki temel işlemden kasıt, birden çok istemci iş parçacığını çalıştıran, iş yükünü üstlenenin gerçekleştirdiği eylemdir. Her bir iş parçacığı hem bir veri tabanını yüklemek (yükleme aşaması) hem de iş yükünü üstlenmek (işlem aşaması) için veri tabanı ara yüzüne çağrılar yapan art arda işlemler yürütür.

İş parçacıkları talep oluştukça hızı daraltır. Altoros da böylece veri tabanına karşı sunulan iş yükünü doğrudan kontrol edebilir. Buna ek olarak, iş parçacıkları gecikme sürelerini ve operasyonların aktarım hızını ölçerken, bu ölçümleri de istatistik toplama modülüne bildirir.

Altoros Baş Veri Mühendisi Artsiom Yudovin, “Yaptığımız testler, Couchbase’in daha büyük kümelerde MongoDB’den daha iyi ölçeklendiğini gösteriyor. Couchbase uçtan uca bir yapı kullandığı için düğümlere doğrudan erişimi mümkün kılar. Bunun yanı sıra MongoDB’nin belirli operasyonlarda Nesne Belge Haritalama (ODM) görevi gören Mongoose’u ve düğüme erişmek için yapılandırma sunucusu kullanmak zorunda kaldığı, veri tabanı sunucusundan gelen veriyi diğer veri tabanlarına bir veya birden fazla kopyaladığı durumlar mevcuttur” diyor.

İngilizce rapora buradan ulaşabilirsiniz.