Corona Virüsü: Davetli Olduğunuz Uluslararası Konferansa Katılmalı mı Katılmamalı mı?

Dün gece Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona virüsü salgınını birinci seviye sağlık problemi olarak tanımlanmasının ardından durumun ne kadar ciddi olduğu ortaya çıktı. Özellikle sıkça yurt dışına seyahat eden iş profesyonelleri için risk daha da büyük. Biz de bu konuda bilinenleri ve tavsiyeleri derleyelim dedik.

Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü, dünya geneline yayılabilecek bir salgına dönüşebilme potansiyeli nedeniyle haklı olarak gündemi meşgul ediyor. İş öyle bir noktaya geldi ki dev havayollarında Çin uçuşları askıya alındı, diplomatik personel geri çekildi, dünya devleri şubelerini geçici olarak kapattı veya üretimi durdurdu, uluslararası konferanslar ve spor etkinlikleri ileri zamanlara ertelendi.

Bu konuyla ilgili en çok endişelenmesi gereken kesim de muhtemelen dünya çapında binlerce profesyonelin bir araya geldiği uluslararası konferanslara katılmak durumunda olan iş insanları.

Peki şu an için risk durumu nedir? Virüsün belirtileri neler, nelere dikkat etmeli? Sizlere kılavuz olması açısından için bilinenleri kısaca derleyelim istedik.

Mevcut durumda seyahat etmek güvenli mi?

Şimdilik evet. Şu ana kadar Çin dışında tespit edilen uluslararası vaka sayısı 100 civarında. Bu durumda gittiğiniz yerde Corona virüsüyle enfekte olmuş biriyle karşılaşma riskiniz oldukça az. Yine de CDC seyahat uyarılarını takip etmekte fayda var.

Hangi şehirlerde dikkatli olmalı?

Sadece Çin değil, Çin’e seyahatin yoğun olduğu veya Çin’i aktarma noktası olarak kullanan şehirlerde de dikkatli olmak gerekiyor. Bangkok, Hong Kong, Taipei, Seul, Tokyo, Singapur, Sidney, Melbourne, Los Angeles ve New York Çin’e karşılıklı olarak yoğun seyahat edilen şehirlerin bazıları. Buna Şubat ayında muhtemelen Barselona da eklenecek.

Virüsün bulaşmaması için alınabilecek bir önlem var mı?

Şimdilik alınabilecek önlemler normal grip enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemlerle sınırlı. Şu an için Corona virüsünün normal grip virüsü gibi hapşırık ve öksürükle havada asılı kalan damlacıkların üzerine tutunmuş virüsler aracılığıyla yayıldığı düşünülüyor. Yüksek riskli bölgelerdeki kalabalık alanlarda veya toplu taşıma araçlarında, özellikle herkesin dokunduğu tutamaçlara eldivensiz dokunmamakta fayda var. Ayrıca ellerinizi sıkça yıkamanız ve mümkün olduğuna yüzünüze dokunmamanız tavsiye ediliyor.

Maske takmak işe yarıyor mu?

Eğer hasta olan sizseniz maske takmak hastalığınızı diğerlerine bulaştırmanıza engel olabilir. Onun dışında hastalık şüphesi olan insanlarla bir arada bulunmadıkça veya hastane gibi ortamlarda dolaşmadıkça maske takmanın fazla bir şeyi değiştirmeyeceği söyleniyor.

Uçakta veya gemide seyahat ederken neye dikkat etmeli?

Fazla dikkat edebileceğiniz bir şey yok. Ama imkanınız varsa uçakta cam kenarı tercih edin. Böylece koridorda sürekli gezinen kalabalığın taşıyıcı riskinden bir nebze uzak kalabilirsiniz. Şu ara kalabalık gemi seyahatlerinden uzak durmak daha doğru, zira olası bir şüphede kendinizi limana yanaşamadan binlerce kişiyle birlikte karantina altında bulabilirsiniz. Benzer bir durum birkaç gün önce İtalya’da yaşandı ve 6 bin kişi gemide mahsur kaldı.

Virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, belirtiler neler?

En önemli belirti yüksek ateş. Ardından nefes almada zorluk ve öksürük başlıyor. Ender olarak hastalar kendi başına nefes alamayacak duruma geliyor ve solunum makinesine bağlanmak zorunda kalıyor.

Bu belirtilerin olduğunu fark edenler ne yapmalı?

Virüsün olduğu yüksek riskli bölgelere son 14 gün içinde seyahat ettiyseniz veya hasta biriyle aynı ortamda bulunduysanız, hemen en yakın tam teşekküllü sağlık merkezine başvurmalısınız. Gitmeden önce haber vermek gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olacaktır.

Başka bir şey benzer belirtilere sebep olabilir mi?

Kış mevsimi Corona harici diğer virüslerin cirit attığı zamanlar. Grip belirtisi gösterseniz bile altından Corona harici bir sebep çıkması muhtemel. Yine de temkinli olmakta fayda var.

Etiketler: