İşletmeler, dijital kimliklerini oluşturarak mevcut ve potansiyel müşterileri için duygusal ve sosyal deneyimler yaratabilirler. Artırılmış Gerçeklikten faydalanmak ise online müşteri deneyiminin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
GoDaddy, dijital dünyada kendilerini farklılaştırmanın yollarını arayan işletmelerin Artırılmış Gerçeklik (AR) deneyimini, online varlıklarına dahil etmek isteyebileceklerini belirtiyor. Business News Daily’den Matt D’Angelo’ya göre uzmanlar, 2018’de AR’nin gerçekten hayatımıza gireceğini söylüyor, bu da bazı küçük işletmelerin rakiplerinden sıyrılmak ve daha fazla potansiyel müşterinin dikkatini çekmek için ihtiyaç duydukları şey olabilir.
GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, konuyla ilgili şunları söyledi: “Günümüzün dijital dünyasında online bir varlığa sahip olmak, küçük işletmelerin rakiplerinin gerisine düşmemeleri ve fark edilmeleri için olmazsa olmaz haline geliyor. AR, işletmelerin rekabet avantajlarını bir adım öteye taşımalarına yardımcı olabilir. Pokemon Go sayesinde birçok kişi AR’yi birinci elden deneyimledi ve bu, AR’nin teknolojik bir vaatten daha fazlası olduğunun fark edilmesini sağladı. Küçük işletmeler de online varlıklarını zenginleştirmek için AR’den faydalanabilirler.”
Müşterilerin satın alma davranışlarına yönelik akademik çalışmalar, alışveriş sırasında üç çeşit deneyimden faydalanıldığını gösteriyor: duygusal deneyim (satın alma sürecinde hissettikleri duygular), sosyal deneyim (statü, toplum) ve duyusal deneyim (duyuların uyarılması). Günümüzün dijital dünyası bu deneyimleri yaratmayı başarırken, duyusal deneyim konusunda biraz geri kalabiliyor, bu da AR’nin işletmelerin yarattığı deneyimlere değer katabileceği alan olabilir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir çalışmada açıklandığı gibi, tüketicilerin satın alma sürecinin dört aşaması bulunuyor: 1) ihtiyacın belirlenmesi; 2) bilgi toplama, ki bu günümüzde giderek internet aramalarına dönüşüyor; 3) ürün değerlendirmesi ve 4) ürün seçimi ve satın alma, bunlar da günümüzde sıklıkla internet üzerinden cep telefonları ile yapılıyor. Bu aşamaları dijitale taşımak, AR gibi yeni teknolojiler de dahil olmak üzere, müşterilerinizin eyleme geçmelerine yardımcı olacak deneyimlerin sergilenmesi için iş fırsatları sunuyor.
Küçük işletmeler AR ile nasıl duyusal deneyimler oluşturabilir?
İşletmelerin duyusal AR deneyimlerini, dijital müşteri deneyimlerine nasıl entegre edebileceğine dair bazı fikirler:
Ürünü deneyimlemek: İşletmeler AR sayesinde, müşterilerin bir ürünü inceleyebileceği, ürünü iş üstünde görebileceği ve özelliklerini test edebileceği deneyimler yaratabilirler. Bunun bazı örnekleri arasında, müşterilere yeni araçların içlerini görmelerine olanak tanıyan AR turları sunan otomotiv şirketleri ve evlerini sanal olarak yeniden tasarlayıp dekore etmelerini sağlayan dekorasyon mağazaları bulunuyor.
Ürüne bağlam katmak: Bu, tüketicilere sanki ürüne sahiplermiş gibi bir deneyim yaşatmak anlamına geliyor. Filli Boya’nın kullanıcıların kendi odalarının fotoğraflarını yüklemelerine ve duvarlarını firmanın renklerine boyamalarına olanak sağlayan Mimar Benim uygulaması bunun bir örneği. Başka bir örnek ise, Timberland’in mağazalarının önüne ekran yerleştirmesi ve yüz tanıma teknolojisi sayesinde ekranın önünde duran insanların kendilerini ayakkabıları giyiyorlarmış gibi görmeleri.
Sahibinin Yolculuğu: Bu, şirketin sahibinin, kendi ürünlerini nasıl kullandıklarını kapsamlı bir deneyim halinde sunarak tüketicilere ürünü kullanmanın nasıl bir deneyim yarattığını göstermesi anlamına geliyor. Bunun bir örneği olarak, Domestos Türkiye, Nişantaşı’ndaki bir otobüs durağına bir ekran yerleştirdi. Üzerinde mikroplar belirince insanları şaşırtan ekranlı otobüs durağı, mikroplar tarafından ele geçirilmek üzereyken Domestos imdatlarına yetişti.
Maruzzi sözlerini şöyle noktaladı: “Küçük işletmeler online varlıklarını oluşturduklarında, mesajlarını hedef kitlelerine aktarmak için de bir yol oluşturmuş oluyorlar. Ondan sonra ister müşterilerine ürünlerini ya da hizmetlerini tanıtabilir, ister web sitelerinde sundukları içerik ve deneyimle duygusal deneyimler yaşatabilirler. Sosyal medya etkileşimini online varlıklarına entegre etmek sosyal bir deneyimin yaratılmasına yardımcı olabilir. Buna bir AR öğesi de eklemek, duyusal deneyime de katkıda bulunarak potansiyel müşterileri daha fazlasını denemeye teşvik edebilir.”