Argela “5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı” ile Teknoloji Dünyasını Buluşturdu

Türk Telekom’un gelecek nesil telekomünikasyon çözümleri sağlayıcısı şirketi Argela, teknoloji dünyasının öncü şirketlerinden üst düzey yöneticileri ve teknik uzmanları 5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı’nda bir araya getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımı ile İstanbul’da düzenlenen etkinlikte 5G şebekelerinin temel bileşeni niteliğindeki altyapı ve ağ teknolojilerinde gelinen noktanın yanı sıra bu alandaki fırsatlar, yeni iş modelleri ve sektörel işbirliği olanakları konuşuldu.

Argela ve ABD Silikon Vadisi’ndeki iştiraki Netsia’nın düzenlediği 5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı, telekomünikasyon dünyasının önde gelen oyuncularını İstanbul’da bir araya getirdi. İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa uluslararası teknoloji platformları ile telekomünikasyon endüstrisinin birçok öncü şirketinin üst düzey yetkilileri, uzmanlar ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden akademisyenler katıldı.

5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı’nda, daha yüksek hız, daha düşük gecikme süreleri ve yüksek kapasite sunacak olan 5G yolunda operatörlerin altyapı paylaşımı ve işbirliğinin yatırım maliyetlerini azaltırken karlılıklarını artıracağına da dikkat çekildi. Konferansta ayrıca “5G Dönüşümünde şirket tecrübeleri, fırsatlar ve zorluklar” başlıklı bir panel düzenlendi.

Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan şunları söyledi: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler yeni nesil telekomünikasyon teknolojilerinin gelişiminde ülkemizin dünyada söz sahibi olması hedefiyle, yerli ve milli üretim çalışmalarına tam destek veriyoruz. Amacımız, Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla ve en erken geçen ülkelerden biri olmasını sağlamak. 5G mobil şebekeler, sunacakları yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, daha fazla veri kapasitesi, enerji verimliliği ve yazılım tabanlı şebeke mantığı sayesinde birçok alanda yeni kullanım senaryolarını tetikleyecek. Akıllı şehirlerden akıllı tarıma, yenilikçi sağlık hizmetlerinden eğlence çözümlerine ve otonom araçlara kadar, hayatın her alanına dokunan yepyeni ürün, uygulama ve servislerin önünü açacak olan 5G’nin gelişiminde sektörel uyum ve işbirliği de büyük önem taşıyor. Bu nedenle, ülkemizden ve dünyadan birçok kuruluşu İstanbul’da bir araya getiren 5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı gibi bir etkinliği düzenleyen Türk Telekom ile iştirak şirketi Argela’ya ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin 5G’ye giden yolda tüm paydaşlar için başarılı sonuçlar üreteceğine inanıyorum.”

“5G’ye giden yolda Türk Telekom’un geliştirdiği altyapı paylaşım modelleri, dünyaya örnek”

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada “Türkiye’nin fiber omurgasını oluşturan Türk Telekom olarak, şebeke dönüşümü için tüm bütün dünyanın kullanacağı yenilikçi çözümler geliştiren iştirakimiz Argela ve Netsia ile olarak bu konferansa evsahipliği yapmaktan kıvanç duyuyoruz.” dedi.

Türk Telekom’un şebeke dönüşümünü sağlama hedefi doğrultusunda, Açık Ağ Vakfı (ONF) ve Açık Ağ Otomasyon Platformu (ONAP) ile birlikte 5GPPP, Networld 2020 ve ETSI NFV’ye katıldığını vurgulayan Doany şunları söyledi: “Türk Telekom olarak ülke ve sektör menfaatlerine uygun şekilde geliştirdiğimiz sabit ve mobil altyapı paylaşım modelleri, 5G’ye geçme planları yapan birçok ülke için de örnek oluşturacak niteliktedir. Argela ile Netsia’nın geliştirdiği Yazılım Tanımlı Ağlara (SDN) dayalı ‘mobil ağ dilimleme’ çözümü olan ProgRAN, mobil şebeke kapasitesinin programlanarak sanal dilimlere ayrılmasını ve böylece şebekenin ihtiyaca göre en esnek ve etkin şekilde yapılandırılmasını sağlıyor. SDN yani Yazılım Tanımlı Ağ ve NFV yani Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması gibi 5G dönüşümünü sağlayan yazılım tabanlı teknolojileri geliştiriyoruz. Bu doğrultuda, iştirak şirketimiz Argela, operatör ağlarının dönüştürülmesi kapsamında, mimarlık ve strateji belirleme, kullanılacak teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi ve açık kaynak projelerinin şebekelere adaptasyonu için öncü ürün ve çözümler geliştiriyor.”

“ProgRAN çözümümüzü 2017 yılında aralarında Telefonica, Verizon ve Orange’ın da bulunduğu bazı lider operatörlerle entegre ettik ve böylece küresel ölçekteki şebeke dönüşümüne destek verirken Türk mühendisliğini de dünyaya tanıttık” diyen Doany, 5G şebekelerinin başarıyla hayata geçirilmesi ve işletilmesinde sektörel işbirliği ile standardizasyon ve açık kaynak alanında yapılacak ortak çalışmaların önemine de dikkat çekti.

“Argela çözümleri, dünyanın önde gelen telekom operatörleri tarafından kullanılıyor”

Argela CEO’su Bülent Kaytaz ise konuşmasında şunları söyledi:
“Türk Telekom iştiraki Argela olarak 10 yıldan uzun bir süredir geleceğin yapı taşı niteliğindeki telekomünikasyon teknolojileri üzerinde öncü çalışmalar yapıyoruz. Geliştirdiğimiz çözümler, aralarında Telefonica’nın da olduğu dünyanın önde gelen telekom operatörleri tarafından kullanılıyor. Yazılım tanımlı ağlar ve RAN dilimleme teknolojileri alanında NETSIA şirketimizle öncü konumdayız. Ekosistemle yakın işbirliği içinde çalışıyor, gelecek nesil telekomünikasyon standartları alanında standartları belirleyen kuruluşlarda etkin bir şekilde etkin görev alıyoruz. Operatörler açısından radyo şebekesini etkin kullanmanın yolu RAN dilimlemeden geçiyor. Operatörler ağ dilimleme sayesinde sahip oldukları şebekeyi ihtiyaçlarına göre, dinamik şekillendirme olanağına kavuşuyor. Argela olarak, sahip olduğumuz bilgi birikimimiz ve uzman kadromuzla sadece ülkemizde değil dünyada da bu alanda benzersiz bir konumdayız. Bu alanda yaptığımız çalışmalar bugüne kadar birçok uluslararası, prestijli ödüller alarak dünyadan da büyük takdir gördü. Sektördeki öncü konumumuzla bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Etiketler: