Anker Nebula Capsule 2 İncelemesi: İster Bahçeye Yansıt İster Tavana

Kutu kola büyüklüğüne 720p çözünürlükte taşınabilir projektör sığdıran cihaz, görenleri şaşırtıyor.

Sanırım bundan 20-25 yıl kadar önce, düz ekran televizyonların ilk örneklerinin piyasaya çıkmaya başladığı yıllarda Philips’in bir reklamı vardı. Genç çift bunlardan bir tane alıyor. Sonra oraya mı koysak buraya mı koysak diye yer beğenemeyip en sonunda yatağın üstüne, tavana yerleştirip yattıkları yerden izlemeye başlıyorlar.

Bunu ilk gördüğümde ne güzel iş ya diye düşündüm. Fikir olarak hoşuma gitti, aklımda yer edindi. Şöyle yattığın yerde açarsın sevdiğin bir şeyi, uyuyana kadar seyredersin. Ne güzel iş. Ama tabii ne öyle bir televizyon alacak durumumuz var, ne de alsak öyle tavana ekleyecek bir tesisat. Orta direkten yetişme apartman çocuğuyuz. Bu yaşımıza kadar toplam yüz ölçümü Bosch reklamlarındaki mutfaklardan daha küçük olan evlerde yaşadık.

Gel gelelim, zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle onlarca yıldır içimde sakladığım bu hayalimi gerçekleştirmek için bir fırsat doğdu. Çantaya sığan, kendi piliyle bile çalışabilen, dilediğiniz yere yansıtabileceğiniz taşınabilir projektörler piyasaya çıkmaya başladı.

En nihayetinde bunların hem çözünürlük ve görüntü kalitesi olarak elle tutulabilir örneklerinden biri olduğuna inandığım Anker Nebula Capsule 2 ile tanışmayı başardım.

Anker Nebula Capsule 2: Tasarım

Anker Nebula Capsule 2 görünüş olarak kutu kolanın biraz daha kalın halini andırıyor. Koyduğunuz yerde düz durmak için tasarlanmış yuvarlak bir yapısı var. Altında gerektiğinde tripoda bağlamak için bir bağlantı vidası da mevcut. Üstte dokunmatik kontrol tuşları, arkada açma kapama ve hoparlör modu düğmesi, önde projektöre ait optik bileşenler yer alıyor.

Cihazın çözünürlüğü 720p (1280×720), ışık yoğunluğu 200 ANSI Lümen ve ses çıkışı 8 Watt. Tek şarjla güce bağlı olmadan 3 saate yakın kendi kendine çalışabiliyor, kutudan çıkan şarj cihazıyla hızlı bir şekilde şarj olabiliyor. Ağırlığı 700 gram civarı ama kaldırınca tüm ağırlık avuç içine oturduğu için daha ağır hissettiriyor. Metal ızgaralarıyla oldukça sağlam ve oturaklı bir yapısı var. Bu iyi bir şey, sağa sola taşıyıp bahçede kampta oraya buraya koyacaksanız eninde sonunda düşmesini de göze alacaksınız. Suya çamura düşürmediğiniz sürece ufak tefek darbeleri dert edeceğe benzemiyor. Ama lens boşluğunu darbeden korumak için bir çözüm düşünseler fena olmazmış.

Anker Nebula Capsule 2’nin üzerinde bir HDMI portu, bir USB-C şarj yuvası, bir ses çıkışı ve bir de USB girişi yer alıyor. Bu giriş ve çıkışlar sayesinde cihazı oyun konsolu veya HDMI uyumlu yayın kaynaklarına bağlayabileceğiniz gibi, USB cihazlarınızdaki medyaları da oynatabiliyorsunuz. Cihazda kontrol tuşları yer almakla birlikte kutudan çıkan sesli komut desteğine sahip uzaktan kumanda ana kontrol işlevini üstleniyor.

Anker Nebula Capsule 2: Kullanım

Anker Nebula Capsule 2’nin video ve müzik akışı hizmetleri Google Play mağazası üzerinden 4 bine yakın uygulamaya erişim sunan Android TV 9.0 işletim sistemiyle sunuluyor. Bu işletim sistemi sayesinde cihaz açıldığı anda bir Chromecast görevi de üstleniyor. Yani YouTube gibi Chromecast ile yayın yapabilen uygulamalardan gelen görüntüyü, eğer görüntü telif haklarıyla koruma altına alınmamışsa Anker Nebula Capsule 2’ye doğrudan yönlendirebiliyorsunuz.

Cihazda pek çok akış uygulaması yer alsa da Netflix ve Apple TV mevcut değil. Üstelik Netflix görüntüsünü az önce yazdığım sebepten diğer cihazlar aracılığıyla Nebula üzerine yansıtamıyorsunuz. Bunun için dolaylı bir yol izlemeniz ve kılavuzu dikkatlice okuyarak cihazla birlikte gelen APK dosyasını elle yüklemeniz gerekiyor. Ama bu işlem de orta, hatta ileri derece uzmanlık gerektiriyor ve uygulamayı yükledikten sonra kullanımıyla ilgili sorun yaşıyorsunuz. Çalışıyor mu derseniz çalışıyor ama içerik seçme ve oynatma süreçleri zaman zaman hayli uğraştırıyor.

Cihazın otomatik odak ve otomatik keystone özelliklerine sahip olması önemli birer artı. Yerine yerleştirdikten sonra görüntüyü lazer yardımıyla 1 saniye içinde netleştirebildiği gibi, aşırı yamuk olmadığı sürece görüntünün sağ sol köşelerini de olması gerektiği biçimde düzeltebiliyor. Görüntünün konumu ve açısını ayarlama işini bizzat aygıtı çevirerek veya altına kitap, kutu koyarak gerçekleştiriyorsunuz.

Anker Nebula Capsule 2: Görüntü ve Ses

Çoğu taşınabilir projektörde olduğu gibi Anker Nebula Capsule 2 de sabit lense sahip. 1.3:1 projeksiyon oranıyla yansıttığınız yüzeyde uzaklığına bağlı olarak 20 ile 100 inç arası resim oluşturabiliyor. En iyi sonuçları 40-80 inç arasında alıyorsunuz. Piyasayı dolduran 480p çözünürlüklü taşınabilir projektörlere kıyasla 720p’nin yansıttığı görüntü oldukça net. Renk tonu ve dengesi de gayet doyurucu. Fakat cihaz perdeden uzaklaştıkça 200 ANSI lümen parlaklık yetmemeye başlıyor. Bu nedenle karanlık bir odada, 40-70 inç arası görüntü çerçevesinde kalmak en iyisi.

Cihazın üzerinde yer alan 8 Watt’lık ses ünitesi herhangi bir ek cihaz bağlamaya gerek kalmadan izlediklerinizin sesini gayet doyurucu bir şekilde size yansıtabiliyor. Hatta isterseniz projektörü hiç işin içine sokmadan, aleti sadece bir taşınabilir Bluetooth hoparlör olarak da kullanabiliyorsunuz. Üzerindeki projektör için tasarlanmış devasa kapasiteli pil sayesinde cihaz sadece ses modunda 40 saate yakın çalma süresine sahip.

Anker Nebula Capsule 2: Duvara Yansıtılan Hayaller

Gelelim şu benim 25 yıllı eski hayalime. Öncelikle cihaz yuvarlak tasarlandığı için görüntüyü tavana yansıtmak üzere düz bir şekilde yatırabilmem gerekiyordu. Tripod odanın ortasında fazla yer kapladığı ve 90 derece yan yatan alet tutturduğum başlığın menteşesini zorladığı için şişe yatağı benzeri 3 boyutlu bir parça basıp cihazı üzerine yatırdım. Aleti yatağın yanına koyup görüntüyü tavana yansıttığım, işte bu.

Tam da hayal ettiğim gibi oldu. Alet zamanında depolayıp seyretmeye fırsat bulamadığım beşer onar dakikalık How Stuff Works videolarını yatmadan önce birer ikişer izleyecek, ufak tefek YouTube videolarına göz atacak bir sisteme dönüştü. Tabii yüzünüzü tavana dönüp yatakta öylece durmak düşündüğüm kadar ergonomik değilmiş. Ama teknoloji bana bu fırsatı veriyorsa neden kullanmayayım?

Sonuç

Anker Nebula Capsule 2 ortalamanın üzerindeki çözünürlüğü ve dengeli görüntüsüyle 100 inçlik ekranı çantanıza atıp gezdirebildiğiniz, etkileyici bir ürün. Arkadaşlarınızla sahilde sohbet ederken maçı duvara yansıtmaktan gittiğiniz yerde yapacağınız sunum için çantanızdan çıkarıp bilgisayarınızı bağlamaya, Nintendo Switch veya diğer konsol oyunlarını dev ekran oynatmaya kadar pek çok değişik fikri gerçeğe dönüştürebilecek potansiyeli var. Netflix de biraz daha düzgün çalışsa o zaman tam olacakmış. Belki bir dahakine.

Cihazın son döviz kurlarıyla birlikte güncel fiyatı 7 bin lira civarında. Biraz pahalı, ama günlük yaşamınızda böyle niş bir cihaza ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız tavsiye ederim.