Yazılım Geliştiriciler Üretken Yapay Zekayla Yüzleşiyor

Forrester’in 2025 yılına dair yazılım geliştirme tahminleri, neredeyse her yazılım araç sağlayıcısının araçlarına üretken yapay zeka (GenAI) yardımcı yeteneği eklediği veya eklemeyi planladığı bir yıl öngörüyor.

a man with a beard holding a cup of coffee

Forrester anketine göre, geliştiricilerin %49’u yazılım geliştirme sürecinde kodlama aşamasında GenAI asistanı kullanmayı düşünüyor veya zaten kullanıyor. Forrester, GenAI kodlama asistanlarına TuringBots adını veriyor ve GenAI’nin sadece kodlama aşamasında değil, tüm yazılım geliştirme süreçlerinde baskın bir güç haline geleceğini öngörüyor.

Forrester’in 2025 yılı tahminlerinde, liderlerin karşılaşacakları GenAI gerçekliğine hazırlıklı olabilmeleri adına şu öngörüler yer alıyor:

  1. Organizasyonlar geliştiricilerinin %50’sini AI ile değiştirmeye çalışacak ve başarısız olacak. 2024 Forrester Geliştirici Anketi’ne göre, geliştiriciler zamanlarının sadece %24’ünü kodlamaya harcıyor. Geri kalan zamanlarını ise tasarım yapma, test yazma, hataları düzeltme ve paydaşlarla toplantılar yapma gibi işlere harcıyorlar. GenAI yardımcılarının geliştirici verimliliğini artırması beklense de, geliştiricilerin işi sadece kod yazmak değil. Yanlış önerilerin üretime girmesini önlemek için kodun doğru çalıştığından emin olmaları lazım.
  2. Şirketlerin %50’si en iyi araçları bir araya getirmekten vazgeçip DevOps platformlarına yönelecek. Platform mühendisliği ve platformlar tüm yazılım araç sağlayıcıları için yükselişe geçti. Daha önce niş olan birçok yazılım geliştirme aracı pazarı, uzun zamandır birleşme ve satın almalarla genişliyor. DevOps platformları, entegre çözümler sunarak, şirketlerin tekil araçlar yerine bu platformlara geçiş yapmalarını sağlayacak.
  3. Rust, TIOBE Endeksi’nde ilk 10’a girerken, C ve C++ sıralamada düşecek. 2025 yılı, programlama dili seçiminde güvenlik risklerini hesaba katma konusunda nihayet bir dönüm noktası olabilir. ABD yönetiminin bellek açısından güvenli dillere yönelik çıkardığı tavsiye ve bunun olası yaygınlaşması, şirketlerin Rust gibi dilleri tercih etmesini sağlayacak.

Öngörülerin tamamı Forrester raporunda yer alıyor.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?