AMD ve Intel AI Çağına Birlikte Adım Atacak

Amerikan çip devleri AMD ve Intel, x86 çip mimarisini yapay zeka (AI) çağında güçlendirmek için ortak bir x86 Ekosistem Danışma Grubu oluşturduklarını açıkladı.

a computer chip with the letter a on top of it

Lenovo’nun Bellevue, Washington’daki yıllık Tech World etkinliğinde sahne alan AMD CEO’su Lisa Su ve Intel CEO’su Pat Gelsinger, bu iş birliğinin, AI işlemcilerindeki rekabette Arm gibi rakiplere karşı x86 mimarisinin konumunu sağlamlaştırmayı hedeflediğini belirtti.

Lenovo, küresel PC pazarının lideri olarak AMD ve Intel için stratejik bir müşteri konumunda bulunuyor. Her iki şirket, Nvidia’nın üstünlüğüne meydan okuyarak AI PC çiplerinde söz sahibi olmayı hedefliyor.

Nvidia, son yıllarda yapay zeka modellerini eğitmek ve devreye almak için gereken yüksek performanslı çipleri ile AI alanında benzersiz  bir pozisyona ulaşmış durumda. Ancak ASML’nin beklenenden düşük çip talebi öngörüsü ve çoğu teknoloji şirketinin AI yatırımlarını ticari olarak değerlendirmede yaşadığı zorluklar, çip sektöründeki büyüme beklentilerine dair endişeleri artırıyor.

ASML’nin duyurusunun ardından AMD, Nvidia ve Intel hisseleri sırasıyla %5, %4,5 ve %3,3 oranında değer kaybetti.

Etiketler: , ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?