Google Veri Merkezlerini Beslemek İçin Nükleere Başvuruyor

Google, Kairos Power’ın küçük ölçekli modüler reaktörlerinden (SMR) enerji satın alarak temiz enerji hedeflerine bir adım daha yaklaşmayı hedefliyor.

purple and pink plasma ball

Google, artan veri merkezi enerji talebini karşılamak ve sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak amacıyla Kairos Power ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Google’ın küçük modüler reaktörlerden (SMR) enerji tedarik etmesini kapsayan bu iş birliği, teknoloji devinin karbon nötr olma hedeflerine katkı sağlarken, nükleer enerjinin veri merkezi operasyonları için güvenilir bir enerji kaynağı olma konumunu güçlendiriyor.

Anlaşmanın mali detayları açıklanmazken, Kairos Power’in ABD Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğu biliniyor.

Nükleer enerji, veri merkezleri gibi yüksek enerji gereksinimi olan tesisler için kesintisiz ve emisyonsuz enerji sağlama kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Normalde geleneksel büyük ölçekli nükleer reaktör projeleri çoğu zaman bütçenin aşılmasına ve gecikmelere neden oluyor. SMR’ler ise daha düşük maliyet ve hızlı inşaat süreleriyle dikkat çekiyor.

Google, ilk reaktörün 2030 yılına kadar devreye alınacağını ve 2035’e kadar toplamda 500 megavatlık bir kapasitenin şebekeye ekleneceğini öngörüyor. Bu güç ticari reaktörlere kıyasla daha düşük olsa da, esneklik ve hız açısından SMR teknolojisinin potansiyelini ortaya koyar nitelikte.

Teknoloji şirketleri, sıfır emisyon hedeflerine ulaşma yolunda 24/7 güvenilir bir enerji kaynağı arayışında. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının aralıksız enerji sağlayamaması, nükleer enerjiyi bu tür projelerde öne çıkarıyor. Google’ın bu adımı, veri merkezlerinin enerji taleplerini karşılamak için nükleer enerjinin daha fazla talep göreceğine bir işaret niteliğinde.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?