Yapay Zeka Çağında Yazılım Mühendisleri İçin Son Tarih 2027

Gartner’a göre  yapay zekanın hızla benimsenmesiyle yazılım mühendislerinin yüzde 80’i 2027’ye kadar yeni yetenekler geliştirmek zorunda kalacak. Yapay zekanın mühendislik süreçlerinde giderek daha büyük bir rol oynaması, yazılım geliştirme ve operasyon alanlarında yeni roller yaratacak.

woman sitting on chair

Gartner’a göre kısa vadede yapay zeka (AI) araçları yazılımcıların mevcut işlerini destekleyerek mütevazi bir verimlilik artışı sağlayacak. Bu aşamada en büyük faydayı kıdemli yazılımcılar görecek. Orta vadede ise yapay zekanın mühendislik üzerindeki etkisi daha belirgin hale gelecek. Yapay zeka odaklı bir yazılım geliştirme dönemine girilecek ve yazılım mühendisliği mesleği “AI-yerli yazılım mühendisliği” şeklinde evrilecek. Bu dönemde kodların çoğu yapay zeka tarafından oluşturulacak.

Gartner’dan Philip Walsh, AI-yerli dönemde mühendislerin “AI-öncelikli” bir bakış açısını benimseyeceğini belirtti. Mühendisler, yapay zeka ajanlarını görevin en uygun bağlamına ve kısıtlarına yönlendirmeye odaklanacak. Doğal dil sorgusu mühendisliği ve retrieval augmented generation (RAG) becerileri, yazılım mühendisleri için gerekli temel yetenekler arasında yer alacak.

Uzun Vadede AI Mühendisliği ve Yeni Yetenek Gereksinimi

AI’nin daha güçlü hale gelmesiyle, uzun vadede AI mühendisliği yükselişe geçecek. Gartner, AI yazılımı talebinin artmasıyla daha fazla yetenekli mühendise ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Walsh’a göre, AI destekli yazılımlar inşa etmek “Yazılım mühendisliği, veri bilimi ve AI/ML yeteneklerine sahip” yeni bir profesyonel tür olan AI mühendisini gerektirecek.

Gartner, organizasyonlara AI geliştirici platformlarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyor. Bu yatırım, veri mühendisliği ve platform mühendisliği ekiplerinin de becerilerini geliştirmesini gerektirecek.

Gartner, AI’nin mühendisleri tamamen değiştirmeyeceğini ancak rollerini dönüştüreceğini belirtiyor. Walsh, “İnsan uzmanlığı ve yaratıcılığı, karmaşık ve yenilikçi yazılım sunmak için her zaman gerekli olacak” diyor.

Nitelikli yazılımcılara olan talep artarken, özellikle AI yeteneklerine sahip mühendisler büyük firmaların aradığı çalışanlar arasında.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?