Çalışanlar Önce Destek Sonra Maaş Dedi

53 ülkede 25 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Great Place to Work Enstitüsü, İK Yönetimi ve Yönetici Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanlar kendilerine sağlanan desteğe maaştan daha fazla önem veriyor.

 

Güvene dayalı kurum kültürünün oluşturulması için araştırmalar yapan ve danışmanlık hizmeti veren Great Place to Work Enstitüsü, “İK Yönetimi ve Yönetici Anketi” sonuçlarını yayımladı. Ankete çok uluslu ve ulusal şirketlerde, 36 farklı sektör çalışan katıldı. Dublin City ve Maynooth Üniversite’sinin katkılarıyla hazırlanan rapor ilginç verileriyle dikkat çekiyor. Hizmet verdiği ülkelerdeki en iyi işveren listelerinin yanı sıra, Avrupa’nın En İyi İşverenleri, Dünyanın En İyi Çok Uluslu İşverenleri ve Fortune’s 100 Best Companies To Work For listesini hazırlayan Great Place to Work Enstitüsü, çalışanların iş-yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

Desteklendiğini hisseden çalışan şirkete daha bağlı

Ankete katılan yöneticilere göre, çalışanların şirkete olan bağlılığını motivasyon ve adanmışlık düzeyleri belirliyor. Raporda, yöneticilerin çalışanlara karşı ilk sorumluluğu yüzde 93 oranıyla yüksek performans için destek sunmak. Çalışanlara şirket içerisinde gelişim fırsatı sağlamak ikinci sırada yer alıyor. Yönetici tarafından desteklendiğini hisseden çalışanların şirkete olan bağlılığı daha çok artıyor. Maaş ve güven, bu faktörü takip eden diğer iki önemli öğe.

Sadece gereken görevleri yapmak en düşük beklenti

Yöneticilerin çalışanlardan beklentileri arasında ilk iki sırayı yüzde 95 oranıyla şirket imajını koruyup şirketi desteklemeleri yer alıyor. Üçüncü ve dördüncü sırada yüzde 94 ile çalışanların kendilerini değerli hale getirecek gelişim fırsatlarını takip etmeleri, şirketteki değerlerini yükseltmek için becerilerini geliştirmeleri geliyor. Çalışanlardan en düşük beklenti ise yüzde 10 ile sadece gereken görevleri yerine getirmeleri.

Şirketlerin kaderlerini küresel düşünebilme yeteneği belirleyecek

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Ankete göre, İK etkisi son üç yılda liderler nezdinde yüzde 81 oranında artmış bulunuyor. Belli bir bilgiye ulaşmak veya gelişmeleri öğrenmek için bölüm yöneticileri ve direktörlerden önce İK yetkililerine başvurulması dikkat çeken bir sonuç. Katılımcılara göre gelecekteki en önemli gündem maddesi, küresel düşünce yapısının gelişimi. Yetenek yönetimi, liderlik gelişimi ve değişime uyum şirketlerin gündemlerinde ilk sıralara yükselecek. Ayrıca finansal performans, gelişim odaklı düşünce yapısı ve koçluk eğitimi şirketlere yüksek düzeyde etkinlik sağlayacak faktörler arasında. Yaptığımız analizlerden yola çıkarak, çalışanlarında güven yaratabilmiş iş yerlerinin ekonomik performansının ve krizlere karşı dayanıklılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Güven hem çalışan hem işletmeler için kazanmak anlamına geliyor” dedi.

Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.