Eğer veriler kurumsal uygulamaların can damarıysa, ağlar da atardamarıdır.
Yazan: Couchbase CTO’su Ravi Mayuram
Ağlar büyük önem taşır, çünkü organizasyonları müşteriler, çalışanlar ve ortaklarla bağlayarak, verimliliği artırarak, otomasyonu güçlendirerek, katılımı teşvik ederek ve üretkenliği hızlandırarak iş, insan ve görev açısından kritik süreçleri mümkün kılar. Ağlar, modern uygulamaları birbirine bağlayan yapıştırıcıdır.
Ancak uygulamalar, yalnızca onları destekleyen ağ kadar kullanılabilir ve hızlı olabilir. Yüksek düzeyde güvenilirlik ve hız elde etmek başarının anahtarıdır. Ağ kesintileri ve yavaşlık, maliyetli ve bazen feci sonuçlarla hizmet dışı kalma süresine yol açan günlük bir gerçektir. Ve ister inanın ister inanmayın, dünyanın büyük bir kısmı hâlâ sadece uzak yerlerde değil, büyük metropol alanlarında bile herhangi bir ağ erişimine sahip değil.Bu nedenle, ağlar kapsama alanını ve hızları artırmak için kabloludan kablosuza, 5G’ye ve şimdi de Starlink gibi gelişmekte olan yeni nesil gökteki ağlara evrimleşiyor.
Yıldızlarla Dans Etmek
Starlink, SpaceX’in en yeni inovasyonudur. Daha önce mevcut olmayan yerlere hızlı, güvenilir internet getirme vaadini yerine getiren bir uydu ağıdır. Starlink.com’daki açıklamalar şöyle:
“Starlink, bağlantının güvenilmez veya tamamen kullanılamadığı alanlar için idealdir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, doğal afetler sırasında eğitim, sağlık hizmetleri ve hatta iletişim desteğine erişmek için Starlink’i kullanıyor.”
Starlink, geniş bant internetin bir sonraki evrimi olarak görülüyor Ancak bir uydu ağı yeni bir şey değil, HughesNet ve Viasat uzun yıllardır uydu internet hizmeti sağlıyor Peki, Starlink’in farkı nedir? Yeni başlayanlar için, geleneksel uydu ağlarından çok daha iyi kapsama alanı ve çok daha düşük gecikme süresi sunuyor
Küresel Kapsama Alanı
Standart uydu interneti, dünyanın dönüşüyle birlikte Ekvator’un üzerinde sabit bir konumda kalan, sabit yörüngedeki yalnızca birkaç dev uydu tarafından desteklenmektedir. “Gökyüzündeki sabit” yapıları nedeniyle, sabit yörüngeli uydular yalnızca belirli alanlara hizmet edebilir. Örneğin, HughesNet uydu geniş bandı, Jüpiter 1 ve Jüpiter 2 uyduları tarafından desteklenmektedir ve yalnızca ABD, Porto Riko ve Alaska’da hizmet verir.
Buna karşılık, Starlink uyduları nispeten küçüktür ve küresel kapsama alanını en üst düzeye çıkarmak için kümelenmiş bir şekilde yerleştirilir. Şu anda yörüngede 2 bin 200’den fazla Starlink uydusu mevcut ve yakın gelecekte bu sayının kabaca ikiye katlanması planlanıyor planlıyor. Nihayetinde Starlink, farklı irtifalarda ve eğimlerde yayılmış 42 bin uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi ve nihayetinde gezegenin tamamını internet bağlantısıyla buluşturmayı hedefliyor.
Daha Alçak Yörünge, Daha Düşük Gecikme
Sabit yörüngeli bir uydu, dünya yüzeyinden yaklaşık 22 bin mil uzakta seyreder. Bu mesafe, karasal ağlardan yaklaşık 10 kat daha yavaş olmak üzere önemli bir gecikmeyi de beraberinde getiriyor. Bu durum, standart uydu genişbandını video konferans, çok oyunculu çevrimiçi video oyunları veya gerçek zamanlı iş sistemleri gibi gecikmeye duyarlı uygulamalar için kullanışsız kılıyor.
Karşılaştırma yapacak olursak, Starlink uydularıyer sabit uydulardan çok daha yakın olmak üzere dünya yüzeyinden yaklaşık 340 mil uzakta, alçak dünya yörüngesinde konumlanıyor. dünya yüzeyinden yaklaşık 340 mil uzakta, alçak dünya yörüngesinde, yer sabit uydulardan çok daha yakın. Bu, Starlink ağ sinyallerinin kat etmesi gereken mesafenin daha kısa olduğu,sonuç olarak daha hızlı gittiği ve daha az sinyal bozulmasına maruz kaldığı anlamına geliyor. Starlink, geleneksel sabit uydu ağlarının sağlayamadığı, bu tür uygulamaları desteklemek için yeterince hızlı olan yaklaşık 43 milisaniyelik gecikme süreleri sunuyor.
Gökyüzündeki yeni nesil ağ nasıl ve nerede bir fark yaratır?
Elbette Starlink, başka bağlantı seçeneklerinin bulunmadığı uzak bölgelerde yüksek hızlı internete erişmek için harikadır. Starlink RV, uzak dağ zirvelerinde kamp yapan ev sahiplerinin Starlink çanaklarını memnuniyetle sergiledikleri ve kamerada yükleme ve indirme hızlarını test ettikleri YouTube vahşi doğa gezgini ve kamp kanallarında gösteriliyor. Starlink, 50-250 mbps indirme ve 10-20 mbps yükleme hızlarına sahiptir ve YouTube test cihazları bu hızları tutarlı bir şekilde kanıtlama eğilimindedir.
Starlink sayesinde bu kaşifler, şebeke dışında olmalarına karşın oldukça büyük içerikleri sosyal ağlarına yükleyebiliyor. Buna istinaden Starlink’in, afet bölgelerindeki acil durum çalışanları veya internet erişimi olmayan uzak yaşam alanlarındaki mobil klinikler gibi insan hayatı açısından kritik öneme sahip alanlardaki kullanımının ne kadar faydalı olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
Starlink’in gerçek faydaları artıkteknolojiyi oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak gören büyük şirketler tarafından fark edilmeye başlıyor. Örneğin, PC Magazine, Hawaiian Airlines’ın yakın zamanda SpaceX ile Starlink’i gelecek yıldan itibaren uçak içi internet hizmeti için bir anlaşma imzaladığını bildirdi. Ayrıca Couchbase’in, müşterisi olan yolcu gemisi devi Royal Caribbean’ın, yolculara ve mürettebata yüksek hızlı internet sağlamak için yolcu gemilerinde Starlink’i kullanmak için FCC’den onay aldığı bildirildi. Şirket, FCC’ye yazdıkları mektupta şunları söyledi:
Coğrafi olarak faaliyetlerimizin dağınık olması ve herhangi bir zamanda bizimle birlikte olan on binlerce misafirin ve mürettabatın internet talepleri açısından, kıyı konaklama sektörüyle aynı zorluklarla karşı karşıyayız. Misafirlerimiz, aynı kıyı konaklama tesislerinin de olduğu gibi bizden genişbant internet erişimi talep ediyor. Bütün bu zorluklar piyasanın yeni nesil bir çözüm üretmesi gerektiğine işaret ediyor “
Havayolları ve yolcu gemisişirketleri, Starlink’i operasyonlarına enregre ederek şimdiden işlerine şimdiden büyük faydalar sağlıyor. Teknoloji, daha fazla iş ve sonuçta daha fazla gelir sağlayan daha iyi yolcu deneyimleri sağlamayı vadediyor.
Starlink’in ticari kullanımının yaygınlaşması artık an meselesi. FCC’nin Starlink’in hareketli araçlarda kullanımını onaylamasının ardındanh, lojistik, toplu taşıma, enerji, kamu hizmetleri ve kullanıcıların, araçların ve hatta tüm ortamların hareket ettiği diğer tüm sektörler gibi seyahat endüstrisinin geri kalanı da bunu takip edecek.
Bütün Ağlarda Sorunlar Olabilir
Doğru ağı bulmak tek başına uygulamaları yüzde 100 kullanılabilir ve gerçek zamanlı hızda yapmaz. Tüm ağların başa çıkması gereken birtakım değişkenler vardır.Sinyal bozulması, hat durumu, mekanik arızaların yanı sıra bulut örtüsü gibi basit şeyler bile hızı ve kullanılabilirliği etkileyebilir. Kablolu, kablosuz, 5G veya yeni nesil uydu bağlantısıolsun tüm ağlarda bu sorunlar vardır, bu nedenle biri diğerinden daha hızlı gitse bile hiçbiri kesinti ve yavaşlamalardan muafdeğildir.
Ancak Royal Caribbean’ın dediği gibi, “hem bizim hem de misafirlerimiz için, yürüttüğümüz bir faaliyetin sürekli olarak internete bağlı olması gerekiyor”.
Bu ifade aslında bağlantıda yavaşlık ve kesintilerin önüne geçecek uygulamalara olan ihtiyaca işaret ediyor
Öyleyse network kurmanın doğasından kaynaklanan sorunlarla nasıl başa çıkar ve her zaman bağlı kalabilen uygulamalar geliştirebilirsiniz?Tek çözüm, sistemlerinizi ağın yakınına taşımak ve bunları yüksek kullanılabilirlik, nihai tutarlılık ve senkronizasyonu destekleyen bir veritabanıyla birleştirmektir.
Yüksek bellek içi hıza, SQL benzerliği ve JSON esnekliğine sahip modern NoSQL veritabanı olan Couchbase, 2013’te Couchbase Mobile’ı tanıttığımızdan bu yana gelişen ağlar için amaca yönelik olarak oluşturuldu.
Geleceğe Dönüş
Couchbase olarak zamanda geriye baktığımızda ağ bağlantısının gelişen doğasını ve bunun iş sistemleri üzerindeki etkisini anladık ve ortak ağ mimarilerinin faydalarını artıran veritabanı yetenekleri sağlayabildik:
-Bağlantısı olmayan alanlarda sistemleri etkinleştirmek için gömülü bir veritabanı sunduk.
-Kablosuz bağlantı kesintive gecikmelerinin önüne geçmek içindinamik veri senkronizasyonu özelliklerini kullanıma sunduk.
-Çok yakın zamanda 5G ve çoklu erişimli uç bilgi işlem (MEC) kullanan mimariler için destek sunduk.
– Artık geleceğe ve gökyüzünün ötesindekii ağlara bakıyoruz.
Edge’e Hazır
Ağ oluşturmanın daha önceki evrimleri için veritabanı yenilikleri sağladığımız gibi, Couchbase de Starlink gibi gelişmekte olan teknolojilerin faydalarını en üst düzeye çıkarmaya hazır. Bunun nedeni, Couchbase’in bilgi işlem ve veri işlemeyi etkileşim noktasına yaklaştırarak doğal ağ sorunlarının üstesinden gelmek için mimari bir yaklaşım olan edge computing’i desteklemesidir.
Couchbase şunları sağlar:
• Couchbase Capella: Tam olarak yönetilebilen bir hizmet olarak bulut veritabanı (DBaaS).
• Capella Uygulama Hizmetleri: Mobil ve edge uygulamaları için depolama, çift yönlü senkronizasyon, kimlik doğrulama ve erişim kontrolü için tam olarak yönetilebilen hizmetler.
• Couchbase Lite: Gömülü mobil veritabanı.
Capella Uygulama Hizmetleri, arkayüz veritabanı ve edge cihazları arasında verileri senkronize etmek için ağı kullanan ve böylece ağ bölümünün önemli bir bileşenini sağlayan bağlayıcıdır. Uygulama hizmetleri ile veri değişiklikleri, bağlantı olduğunda uygulama ekosisteminde paylaşılır. Ağ kesintileri sırasında ise gömülü veritabanı sayesinde uygulamalar çalışmaya devam eder.
Bir yolcu gemisi örneği kullanarak Couchbase’in Starlink’ten nasıl yararlanabileceğine bir göz atalım.
Hepsini Birbirine Bağlamak
Bu animasyon (şekil a), Starlink ve Couchbase’in bir yolcu gemisindeki misafirler ve mürettebat için uygulamaları nasıl her zaman hızlı ve kullanılabilir hale getirdiğini gösteriyor.
Yolcu gemisinde telefonlar, tabletler, giy çalıştır ve IoT cihazları dâhil olmak üzere çeşitli cihazlar görüyoruz. Bunlar; yiyecek sipariş etme, mal satın alma, seyahat olanakları ekleme ve misafir hizmetlerine erişme gibi eylemlerde bulunan yolcuları temsil ediyor. Ayrıca envanteri çıkaran, satın alma işlemlerini gerçekleştiren ve denetimyapan mürettebatı da temsil ediyor.
Misafirler ve mürettebat tarafından kullanılan uygulamalar ve hizmetler, şekilde geminin merkezinde gösterilen yerel bir Couchbase veritabanı tarafından destekleniyor.
Şeklin en üstündeki bulutta, DBaaS’nin merkezi bir filo veri merkezi olarak hizmet etmesini sağlayan Couchbase Capella’yı ve yerleşik uygulamalar için senkronizasyon ve kullanıcı güvenliği sağlayan Couchbase Uygulama Hizmetleri’ni yer alıyor.
Couchbase, hepsini birbirine bağlamak için gökyüzündeki ağı kullanır ve gemi ile bulut arasında Starlink üzerinden otomatik olarak senkronize olur.
Ağ bağlantısı herhangi bir nedenle yavaşladığında veya kesintiye uğradığında, gemide çalışan uygulamalar bundan tamamen etkilenmez ve konukları memnun etmeye ve ekibi üretken tutmaya devam eder.
Elbette bu mimari sadece yolcu gemilerine özgü değil. Kolayca tekrarlanabilir ve uçuş sırasında her zaman kullanılabilir yolcu ve mürettebat uygulamaları sunabilen havayolları gibi çok çeşitli kullanım durumları için de geçerli olabilir:
…ya da denizdeki petrol platformları gibi uzak ortamlardaki kritik uygulamaların asla yavaşlamamasını veya arızalanmamasını garanti edebilir.
Edge mimarisindeki Couchbase ve Starlink ile her kuruluşun – özellikle uzak konumlarda veya hareket halinde olanlar – uygulamaları her zaman açık ve hızlı olur.
Doğru Nokta
Yeni nesil ağlarla birlikte, her yerde bulunan bilgi işlem ve dağıtılmış veritabanlarının kullanılabilirliği ile herhangi bir kuruluş artık daha önce imkânsız olduğu yerlerde yüksek düzeyde kullanılabilir uygulamalar ve işletmeler oluşturabilir.
Couchbase, gecikmeyi azaltarak ve bunları kullanan sistemlerin güvenilirliğini artırarak Starlink gibi yeni ağ teknolojilerinin faydalarını artırır.
Artık uzay için gerçekten kalkışa geçiliyor. Starlink ve Couchbase Capella ile yapılan yeni şeyleri görmek için sabırsızlanıyorum.