Cisco, geleceğin iş dünyasına ışık tutacak bir araştırmaya daha imza attı. Çalışanların hibrid çalışma dönemindeki tercihlerine ve teknoloji kullanımına ilişkin küresel bilgiler sağlan endekse göre: Yapay zeka hizmetlerinin kullanımı yüzde 200’den fazla, mobil toplantılar yüzde 300, kötü amaçlı uzaktan erişim denemeleri ise 2,4 kat artış gösterdi. Salgın sürecinde toplantıların yüzde 98’inde en az 1 kişi uzaktan katılırken endekse katılanların yüzde 64’ü, ofise gelmek yerine uzaktan çalışma olanağının, bir işte devam etme veya işi bırakma kararını doğrudan etkilediğini ifade ediyor.
Cisco toplu ve anonim halde milyonlarca müşteri veri noktası üzerine kurulu ilk Hibrid Çalışma Endeksini (HWI) yayınladı. Üç ayda bir güncellenecek olan endekste, çalışanların alışkanlıklarının ve teknoloji etkileşimlerinin 1,5 yıllık COVID-19 salgını sürecinde çalışmayı nasıl kalıcı olarak değiştirdiği ele alınıyor. Elde edilen bulgular, hibrid çalışanların daha fazla esneklik, erişilebilirlik ve güvenlik beklediğini, işletmelerin ise artan teknoloji taleplerini karşılamak için çabaladığını ortaya koyuyor.
Cisco Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Reem Asaad, endeksle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çalışmayı yeniden tanımladığımız, gerçek anlamda benzersiz bir zamandayız. Dünya genelinde tüm çalışanlar, onlara ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlayacak iş yerleri istiyor ve iş liderleri olarak sorumluluğumuz, nereden ve ne şekilde çalışırlarsa çalışsınlar, onları en iyi şekilde desteklemeyi öğrenmek. Cisco, dünya genelinde milyonlarca müşterinin, ağlar, uç noktalar ve uygulamalar arasında hibrid çalışmayı mümkün kılan çeşitli araçlarından gelen bilgileri derleme konusunda benzersiz bir olanağa sahip. Bu anonimleştirilmiş ve bir araya getirilmiş veri kümesi, müşteri anketleriyle birleştiğinde, Hibrid Çalışma Endeksine (HWI) güç veren eşsiz bilgileri elde etmemize olanak tanıyor.”
Cisco endeksi HWI, iş liderlerinin hibrid çalışmayı uzun vadede başarılı hale getirmek için benimsemesi gereken yaklaşımları anlamasını sağlayabilecek önemli hususları şöyle ortaya koyuyor:
İK ve Personel Yöneticileri için önemli bulgular
Çalışanlar seçim hakkı istiyor ve hibrid iş yerleri çalışan sadakatini artırıyor: Katılımcıların yüzde 64’ü, ofise gelmek yerine uzaktan çalışma olanağının, bir işte devam etme veya işi bırakma kararını doğrudan etkilediğini ifade ediyor. Öte yandan, işverenlerin hibrid çalışmanın potansiyelini kabul etmesi konusunda belirsizlik hakim. Çalışanların yalnızca yüzde 47’si şirketlerinin gelecek 6-12 ayda çalışanlarının istediği yerden çalışmasına izin vereceğini düşünüyor.
Hibrid çalışmayı desteklenmesini sağlayan en temel unsurlar Esneklik ve Yaşam Kalitesi: Katılımcıların büyük çoğunluğuna göre, esnek çalışma düzeninin yanı sıra kişisel sağlık ve yaşam kalitesinin, hibrid çalışmanın geleceğinin olmazsa olmazları olacağını düşünüyor.
Hibrid çalışma, hareket halinde yapılan toplantıları artırıyor: Salgın öncesinde çalışanlar toplantıların sadece yüzde 9’una mobil cihazlardan bağlanıyordu. Hibrid çalışma dünyasında ise bu oran yüzde 27’ye ulaştı.
Çok fazla toplantı var fakat herkes aynı şekilde “katılmıyor”: Dünya genelinde her ay Cisco Webex üzerinden 61 milyonu aşkın toplantı düzenleniyor. Ortalama bir toplantıda ise katılımcıların yalnızca yüzde 48’i konuşuyor. Bunun yanında, toplantıların %98’inde en az 1 kişi toplantıya uzaktan katılıyor ve bu da uzak katılımcıların fiziksel olarak katılanlarla eşit hissetmesi için kapsayıcılık ve eşit koşullara giderek daha fazla ihtiyaç duyması anlamına geliyor.
Hibrid Çalışma olanakları daha çeşitli yeteneklere erişimi artırdı: Ankete katılanların yüzde 82’si, bağlantı olanaklarına erişimin COVID-19 pandemisinin sona erdirilmesi ve herkesin çalışma, eğitim ve sağlık olanaklarına eşit biçimde erişebilmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu kabul ediyor. Bağlantı olanaklarına daha fazla erişim, insanların dünya genelindeki herhangi bir şirket bünyesinde çalışmasına, şirketlerin ise bulundukları konumdan bağımsız olarak en yetenekli kişilerle çalışmasına olanak tanıyacak.
AI işinizi elinizden almayacak; çalışmanın geleceğinin merkezinde yer alacak: 2021 yılı Temmuz- Eylül ayları arasında yapay zeka hizmetleri yüzde 200 artış gösterdi. Bu da kullanıcıların daha iyi bir toplantı ortamına olan ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu ihtiyaç, çalışanların toplantılara katılmasını kolaylaştıran gürültü azaltma, otomatik çeviri ve döküm, anket düzenleme ve hareket tanıma gibi toplantı özelliklerini de içeriyor.
Teknoloji Liderleri için Önemli Bulgular
Artık işletme ağının en kritik parçasını ev ağları oluşturuyor: Salgının başlangıcından bu yana, küçük ve orta ölçekli işletme router’larına kıyasla uzaktan çalışma cihazları 2 kat hızlı bir artış gösterdi.
Artan tehditler kullanıcı merkezli güvenliğin önemine vurgu yapıyor: Salgın döneminde kötü amaçlı uzaktan erişim denemeleri 2,4 kat artış gösterdi. Hibrid çalışanlar Eylül 2021’de günde 100 milyonu aşkın kötü amaçlı e-postanın hedefi oldu. Bu durum, işi doğru kullanıcıların erişimine açık tutarken kötü amaçlı unsurların etki alanından uzak tutan güvenlik altyapılarının önemini bir kez daha vurguladı.
İşletmeler hibrid çalışmanın başarılı olması için en kritik uygulama türünün iş birliği uygulamaları olduğunu düşünüyor: İş birliği uygulamaları şu anda dünya genelinde en çok takip edilen uygulamalar arasında 1. sırada. İş birliği uygulamaları, salgının ve evden çalışmaya geçiş sürecinin başlarında daha çok takip edilen güvenli erişim ve üretkenlik uygulamalarını geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
Bulut hizmet sağlayıcı ağları, İnternet Servis Sağlayıcılardan (İSS) daha istikrarlı: Ocak 2020 ile Ağustos 2021 arasında kesinti vakalarının yalnızca yüzde 5’ini bulut hizmet sağlayıcı ağları oluşturdu. Kesintilerin kalan yüzde 95’i ise İSS ağlarından kaynaklanıyordu.
İş yerinde çalışmaya geri dönülüyor: Ofis Wi-Fi ağlarına bağlanan cihazların oranı altı ay öncesine kıyasla yüzde 61 artış gösterdi. Bu artışta yüksek öğrenim, profesyonel hizmetler ve konaklama sektörleri başı çekiyor.
Türünün tek örneği olan Cisco Küresel Hibrid Çalışma Endeksinde çalışanlar, teknoloji ve işletmeler ele alınarak yeni çalışma trendleri belirleniyor. Endeks, Cisco’nun İş birliği Platformu (Webex), iş ağı oluşturma (Meraki), internet görünürlüğü (ThousandEyes) ve güvenlik (Talos, Duo, Umbrella) platformlarında toplu ve anonim halde sunulan milyonlarca müşteri veri noktasından elde edilen bilgileri sunuyor. 34 ülkeden CIO’lar, BT karar vericiler ve çalışanları içeren 39.000’i aşkın katılımcıyla yapılan üçüncü parti araştırma anketi, Cisco’nun kendi çalışanlarının verilerine ek olarak sunuluyor.