Fortinet NSE Eğitim Enstitüsü’nün bir girişimi olan TAA, siber eğitim ve kariyer fırsatlarını herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Fortinet, NSE Eğitim Enstitüsü programları ve Eğitim Gelişim Programı olan Training Advancement Agenda (TAA) aracılığıyla siber yetenek açığını kapatmaya yardımcı olma konusunda önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. NSE Eğitim Enstitüsü, eğitime erişimi artırarak, siber güvenlik kariyer yollarını geliştirerek ve bireylerle işverenler arasında köprü kurarak TAA çalışmalarını ileri seviyelere taşıyor. BT ve güvenlik uzmanlarına hizmet veren NSE Eğitim Enstitüsü küresel olarak büyümeye devam ediyor. NSE Eğitim Enstitüsü, 30’dan fazla ücretsiz eğitim kursuna ve çok sayıda hizmetine ek olarak, Siber Güvenlikte Kadınlar (WiCyS), Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley dahil olmak üzere siber güvenlik yeteneklerini geliştirmek için Fortinet ile çalışan yeni küresel ortaklara kapılarını açıyor.
Yetenek Açığı Kuruluşlar için En Önemli Zorluk Olmaya Devam Ediyor
Siber bilgi ve yetenek açığı, güvenlik ekipleri sayıca yetersiz kaldığında güvenlik risklerini ve kötü aktörlerin güvenlik açıklarından yararlanma fırsatlarını artırdığı için CISO’lar için en önemli endişe kaynağı. Sertifikasyon Programı, Güvenlik Akademisi Programı, İleri Yaştaki Vatandaşlar Programı, Yetkili Eğitim Merkezi ve Bilgi Güvenliği Farkındalık ve Eğitim Hizmeti’nden oluşan Fortinet Network Security Expert (NSE) Eğitim Enstitüsü, giderek büyüyerek sektörü saran siber yetenek açığını gidermek için kuruldu.
NSE Eğitim Enstitüsü’nün kurulduğu 2015 yılından bu yana sektör ilk kez 2020’de boşluğu doldurmak için gereken güvenlik profesyonellerinin sayısında bir azalmaya tanıklık etti. (ISC)2 raporuna göre bu alandaki profesyonellerin sayısı 4,07 milyondan 3,12 milyona düştü. Bu durum, sorunu çözme yolunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini göstermekle birlikte, bu açık her ölçekten kuruluş için hala aşılması gereken önemli bir zorluk.
Fortinet Eğitim, Sertifikasyon ve Ortaklıklar Yoluyla Fırsatlar Yaratıyor
Yetenek açığı problemine çözüm getirmeyi hedefleyen Fortinet’in NSE Eğitim Enstitüsü, bireylere siber güvenlik kariyerlerinin her aşamasında bir dizi farklı program sunuyor. TAA, eğitim ve sertifikasyon, kariyer fırsatları ve ortaklıklar yoluyla siber beceri açığını kapatmak için çeşitli NSE hizmetlerinden yararlanıyor. NSE Eğitim Enstitüsü’nün son yaptıklarına göz atılacak olursa:
Kadınlar, azınlıklar ve ileri yaştaki vatandaşlara odaklı kurumlarla ortaklık: Fortinet-NSE Eğitim Enstitüsü’nün büyürken, WOMCY Latin Amerika, Siber Güvenlikte Kadın (WiCyS), Fransa merkezli Women in Tech ve Uluslararası Azınlık Siber Güvenlik Profesyonelleri Konsorsiyumu (ICMCP) gibi çeşitli gruplara odaklı kurumlarla ortaklıklar kuruyor.
Öğrencilere Fortinet müfredatı sağlamak: Güvenlik Akademisi Programı aracılığıyla Fortinet, 85’ten fazla farklı ülke ve bölgede yaklaşık 400 kurumu destekliyor. Son zamanlarda Yetkili Güvenlik Akademileri haline gelen yeni katılımcılar arasında şu kurumlar yer alıyor: Stanford Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Arkansas Üniversitesi (ULAR), El Salvador’daki Francisco Gavidia Üniversitesi, Kosta Rika Üniversitesi, İspanya’daki U-tad Üniversitesi, Fransa merkezli Women in Tech, Kanada’da Collège Communautaire du Nouveau-Brunswick (CCNB), Kanada’da Southern Alberta Institute of Technology (SAIT), Tower Australian College, Tennessee College of Applied Technology in USA ve Bingazi Üniversitesi. Öğrencileri siber güvenlik alanında bir kariyere hazırlamak ve yeni nesil siber güvenlik profesyonellerinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacı taşıyan bu program aracılığıyla kurumlara, kursu tamamlayanlar için sınav belgelerinin yanı sıra kendi müfredatlarına entegre olmaları için Fortinet’in NSE Sertifikasyon Programı içeriğine erişim hakkı veriliyor.
Ücretsiz NSE kurslarına kayıt sayısı 1.000.000’u geçiyor: Son zamanlarda Fortinet, dünya genelinde siber işgücünü geliştirmeye devam etmek için ücretsiz olarak verilen ve katılımcının kendi hızında öğrenmesini sağlayan kursların uzatıldığını duyurdu.
Küçük çocuklarda siber farkındalığın artırılması: Fortinet kısa süre önce 7 ila 12 yaş arasındaki çocuklar arasında siber farkındalığı daha da artırmak için tasarlanmış bir çocuk kitabı yayınladı. “Cyber Safe: A Dog’s Guide to Internet Security” kitabı Fortinet CISO Yardımcısı Renee Tarun tarafından kaleme alındı.
Yeni eğitim yolları bulmak: Fortinet, siber güvenlik alanındaki kariyerlere geçişi daha da kolaylaştırmak ve beceri açığını kapatmak için yeni eğitim yolları geliştirdi. Education Pathways adı altında uygulanan bu yollar, Fortinet eğitim ve sertifikalarının, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün (NIST) bir parçası olan Ulusal Siber Güvenlik Eğitimi Girişimi (NICE) tarafından geliştirilen Siber Güvenlik İşgücü Çerçevesi’nde tanımlanan rollerle uyumlu hale yüklenmesine yardımcı olmak için oluşturuldu. Fortinet, sektördeki en kritik alanlarda öğrenciler için dört yol tanımlıyor: güvenlik operasyonları, güvenlik odaklı ağ, uyarlanabilir bulut güvenliği ve Zero Trust ağı.
Fortinet ve Yetkili Eğitim Merkezlerimiz aracılığıyla uzman eğitimleri: Fortinet Yetkili Eğitim Merkezleri (ATC’ler), yerel dillerde uzman düzeyinde eğitim veren küresel bir eğitim tesisleri ağı sağlıyor.
2021’de başlatılan yeni NSE kursları ve güncellemeleri: NSE kütüphanesine NSE 5 FortiEDR 4.2, FortiAnalyzer 6.4 ve FortiManager 6.4 olmak üzere yeni kurslar eklendi. Fortinet ürünlerine dayalı bir OT güvenlik çözümünün nasıl tasarlanacağı, uygulanacağı ve işletileceğini özetleyen ve OT güvenliğine odaklanan yeni bir teknik kurs de eklendi. Bu kursların tümünde katılımcılar kendi hızlarında ve eğitmen liderliğinde öğrenebiliyorlar ve Fortinet veya ATC’lerimizden biri tarafında sağlanabiliyor. Müşteriler ayrıca şirketleri için özelleştirilmiş ve sanal sınıf uygulaması aracılığıyla verilen özel eğitim oturumlarına çevrimiçi olarak kaydolabiliyor.
Siber Güvenlik Öğrenme Merkezi’nde işbirliklerine devam: Dünya Ekonomik Forumu- Siber Güvenlik Merkezi’nin kurucu ortağı olan Fortinet, Siber Güvenlik Öğrenme Merkezi girişimi konusunda Salesforce.com ve WEF ile olan ortaklığını sürdürmeye devam ediyor.
Fortinet Ürünler, EVP ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı John Maddison konuyla ilgili görüşlerini şöyle bildiriyor: “Fortinet, hem bir teknoloji şirketi hem de öğrenme organizasyonu olarak sektörün karşılaştığı yetenek eksikliğini gidermek de dahil olmak üzere günümüzün en büyük siber zorluklarını çözmeye kararlı. Eğitim Gelişim Programı olan Training Advancement Agenda (TAA) aracılığıyla eğitimler sunarak, profesyonelleri işverenlerle buluşturarak ve sektöre yeni yetenekleri kazandırmak için ortaklıklar kurarak siber beceri açığını çözmeye çalışıyoruz. Büyük bir kısmı NSE Eğitim Enstitüsü programlarımız aracılığıyla gerçekleştirilen bu programın etkisini görmeye devam ediyoruz.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi Teknolojileri Direktörü Halil Karakaş konuyla ilgili şunları söylüyor: “İBB, profesyonellere siber güvenlik konusundaki bilgilerini geliştirmeleri ve kariyer hedeflerine katkıda bulunmaları için kaynak sağlamak amacıyla Fortinet Güvenlik Akademisi Programı’na katılıyor. Siber güvenlik sürekli olarak genişleyen bir alan, bu nedenle sürekli eğitim alarak ve becerileri yenilemek, güvenlik uzmanlarının hızla değişen güvenlik ortamına ayak uydurmasına yardımcı olacaktır. Güvenlik Akademisi Programı’na katılan herkesin bilinç, bilgi ve yetkinlikleriyle siber güvenlik alanına olumlu katkılar sağlayacağını öngörüyoruz.”