Zyxel LTE2566-M634 Mobil İletişim Noktası, gittiği her yerde mobil interneti paylaşmak isteyenlere şık, pratik ve fonksiyonel bir çözüm sunuyor.
Son yıllarda mobil internet operatörleri veri bağlantısının fiyatını düşürdükçe, ihtiyaç olan her durumda mobil internete başvurmak doğal bir alışkanlık haline geldi. Sadece cep telefonunda değil, bilgisayarda veya tablette mobil internet lazım olduğunda hemen bir hotspot erişim noktası açıp işimizi görüveriyoruz.
Ama kalabalık bir ekibe mobil internet hizmeti sunmaya gelince iş değişiyor. Hanımın tableti, çocuğun bilgisayarı, birlikte kamp yaptığınız araştırma grubunun telemetri cihazları, onun aleti bunun edevatı derken iş biraz karıştığında cep telefonundan erişim noktası pratikliğini yitirmeye başlıyor. Sonuçta cep telefonları öncelikli olarak erişim noktası hizmeti vermek için düşünülmüş ve tasarlanmış cihazlar değil. Telefonun sahibi telefonu alıp gitse problem, cep telefonu anteni yayın mesafesine yetişemez problem, pil tükenir problem, güvenli bağlantıyı ve veri akışını denetlemekte zorlanırsınız başka bir problem. Böyle durumlarda en güzel çözüm, içi bol internetli bir hat alıp bunu taşınabilir bir ortak erişim noktasına yerleştirmek. Böylece herhangi birinin yanından ayırmadığı telefonunu yerine sabitlemeden, kimsenin keyfini bozmadan veya beklemeden kolayca internet paylaşımı yapmak mümkün.
İşte Zyxel LTE2566-M634 4G WiFi erişim cihazı da tam bu işe yarıyor. İçine internet hattı olan SIM kartı takıyorsunuz, etraftaki cihazlarla şifreyi paylaşıyorsunuz, aleti de herkesi kapsama alanına alacak bir yere koyuyorsunuz bitti gitti.
Çakıl Taşı İçine Dünyayı Sığdırmak
Görünümü çakıl taşını andıran, küçük bir cep telefonuyla kıyaslanabilecek boyutta olan Zyxel LTE2566-M634, kıvrımlı kenarları ve yuvarlatılmış yüzeyleriyle cebe veya çantaya kolayca girecek şekilde tasarlanmış. İçindeki 3 bin miliamperlik piliyle 10 saate kadar mobil internet bağlantısını kablosuz olarak etrafındaki cihazlarla paylaşabiliyor. Dilerseniz cihazı şarja veya taşınabilir güç bankasına bağlayıp pil ömrünü daha da uzatabiliyorsunuz. Tek şarjda bekleme süresi ise 300 saat, yani yaklaşık 13 gün.
Cihazın üzerinde fazla bir detay yok. Cihazla kuracağınız etkileşim ön yüzünde bağlantı durumu ve bağlanan cihazlara dair bilgilerin görüntülendiği küçük bir renkli ekran, üç tane dokunmatik kontrol tuşu ve yanda açma kapama tuşundan ibaret. Yanda bir SIM kart yuvası ve sıfırlama oyuğu bulunuyor. Cihazın ayarlarını dokunmatik tuşlarla hallediyorsunuz. Buradan 2.4GHz veya 5GHz Wi-Fi sinyallerini açıp kapama, bağlantı şifresini görüntüleme ve paylaşma, veri kullanımını takip etme, data hattına gelen kısa mesajları okuma gibi temel bazı fonksiyonları yönetebiliyorsunuz. Kullanması alıştığımız dokunmatik ekranlar kadar kolay değil, ama bu da zaten öyle cep telefonu gibi sürekli açıp kurcalamanız gereken bir cihaz değil. SIM kartı taktığınızda veri hattınız otomatik olarak algılanıyor, ayarları da bir kez yapıp geçiyorsunuz.
Zyxel LTE2566-M634 300 Mbps’ye kadar mobil indirme hızını destekliyor. Kablosuz yayın yaparken de AC1200 standardında, çift bant üzerinden 32 adede kadar cihazla aynı anda eşleşip hizmet verebiliyor. Dilerseniz bu küçük şey taşınabilir bir erişim noktası olarak da iş görüyor. Yani halihazırda mevcut Wi-Fi ağınızın menzilini çekmeyen bölgelere doğru genişletmek için de bu cihazı kullanabiliyorsunuz.
Cihaz ekranında yer almayan güvenlik, bağlantı noktası adı ve şifre değiştirme gibi işlemler için aygıta bağlı bir cihaz üzerinden tarayıcıyı açıp adres satırına 192.168.0.1 yazıyorsunuz. Cihazı ilk satın aldığınızda varsayılan isim şifre kombinasyonu olan admin – 1234 ile giriş yapıyorsunuz, açılan web arayüzünde tüm ayarlar karşınızda beliriyor. Dilerseniz cihazı USB kablosuyla bilgisayara bağlayıp doğrudan kablolu modem gibi de kullanabiliyorsunuz.
Özel İhtiyaçlar İçin Özel Bir Cihaz
Zyxel LTE2566-M634 kısaca böyle. Çakıl taşı görünümünde, tak çalıştır mantığına sahip, tek şarjda kendi başına 10 saat çalışabilen, yüksek hızda LTE ve Wi-Fi bağlantısı sunan, ihtiyaç duyanlar için gelişmiş yönetim araçları sunabilen, özel ihtiyaçları karşılamak için özel olarak üretilmiş bir cihaz. Kullanım senaryoları tamamen ihtiyacınıza ve yaratıcılığınıza kalmış. Mesela içine SIM kart takıp arabanın torpido gözüne koysanız tüm yolculara internet yayını yapabilirsiniz. Kampın ortasına koyup kendi hattı çekmediği için kahvesini Instagram’a koyamayan arkadaşınızı sevindirebilirsiniz. Yazlık eve koyarsınız çocuk internetten mahrum kalmaz. Sırt çantanızda gezdirir, bilgisayarınızı açıp dağın taşın hikayesini paylaşırsınız. Yurtdışında gittiğiniz ülkenin yerel veri hattını takarsınız, veri dolaşım masraflarından aile boyu kurtulursunuz.
Ha eksiği de var tabii. Mesela fiyatı. Sadece erişim noktası hizmeti vermek için tasarlanmış cihazın 830 TL’lik fiyatı giriş seviyesi akıllı telefonlara bu kadar yaklaşmasa iyi olurmuş. Gerçi içine SIM kart giren her şeyin inanılmaz bir vergi yüküyle karşılaştığı canım ülkemde bunu büyük bir kusur olarak göremiyorum. Başka? SIM girişi sadece microSIM destekliyor. Etrafta o kadar çok nanoSIM kart dolaşırken kutuya bir dönüştürücü adaptör koyabilirlermiş. Girdiğiniz herhangi bir telefoncuda üç kuruşa bulursunuz ama ek külfet. Ha bir de 2020 üretimi bir cihazda şarj ve bağlantı yuvası microUSB yerine USB-C standardında olsaymış, kabloyu takarken yönü doğru mu diye çevirip bakmak zorunda kalmazmışız.
Yine de Zyxel LTE2566-M634 söz verdiği tüm temel fonksiyonları gayet iyi bir şekilde yerine getiriyor. Piyasada bu performansı gösteren başka bir dengini de görmedim. Eğer 4G tabanlı, pratik ve güvenilir bir mobil Wi-Fi erişim çözümüne ihtiyaç duyuyorsanız, Zyxel LTE2566-M634 ihtiyacınızı gayet güzel karşılayacaktır.