Avrupa’nın start-up ülkesi olan Estonya, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) uzmanları için giderek ilginç bir hızlı kariyer yolu haline geldi. Birçok BİT uzmanı inovasyon, dijital gelişmeler ve teknoloji kariyeri fırsatlarına ulaşmış olsa da, Work in Estonia girişimi Estonya’nın bir teknoloji merkezi olarak olumlu imajını destekleme konusunda aktif bir rol üstleniyor. 2016’dan beri faaliyet gösteren Work in Estonia, Türkiye dahil dünya çapında yetenekli uzmanlara Estonya’yı tanıtıyor. Türkiye’de bilgi teknolojileri alanında uzmanlaşmış ve bu konuda tecrübelerini artırmak isteyen profesyonelleri bekleyen Estonya, çalışanlara cazip yaşam koşulları da sunuyor.
Estonya küçük bir ülke olmasına rağmen dijital ilerlemeler alanında kanıtlanmış bir geçmişe sahip. Yüzlerce teknoloji odaklı girişime ve kağıtsız dijital kamu hizmetlerine ev sahipliği yapan Estonya, dijitalleşmenin önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Dijital dönüşüm, Work in Estonia girişimi tarafından güçlü bir şekilde desteklenen ülkenin başarı hikayesinin bir parçası olarak görülüyor.
Yaklaşık olarak Hollanda kadar yüzölçümüne sahip olan Estonya, sadece 1,3 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu küçük nüfusa rağmen Estonya, Avrupa’daki dijital liderlerden biri haline geldi. Çevrimiçi bankacılıktan e-okul ve dijital reçetelere kadar, günlük işlerin çoğu Estonya’da dijital olarak gerçekleştiriliyor. Öyle ki, dijital kamu hizmetlerinin bireylerin ve kuruluşların günlük yaşamlarına tamamen girdiği ülke artık yaygın olarak “e-Estonya” olarak adlandırılıyor.
Kısmen e-Estonya’nın bir sonucu olarak, ülke start-up’lar ve teknoloji şirketleri için hızla serpilip gelişen bir platform haline geldi. Estonya’da değeri 1 milyar doları geçen dört teknoloji şirketi var; ayrıca yaklaşık 990 girişimci de bu sayıyı çoğaltmak üzere ilerliyor. 2013’ten bu yana, girişimlere aktif olarak yatırım yapan hem yerel hem de yabancı girişim sermayesi fonları ve melek yatırımcılar sayesinde Estonya sürekli yükselen bir fon büyümesine tanık oldu; Estonya böylece Avrupa’nın teknoloji ve inovasyon merkezi imajına da katkıda bulunuyor.
Work in Estonia Başkanı Triin Visnapuu-Sepp “Estonya, yenilikçilik ve dijitalleşmede gerçek bir lider olmasına rağmen, aynı zamanda bu başarı hikayesinin bir parçası olmak isteyen yetenekli BİT uzmanları için birçok kariyer fırsatı sunuyor” diyerek şunları ekliyor: “Work in Estonia girişiminin hem Türk BİT uzmanları hem de Türk bilişim şirketleri için bir kazan-kazan fırsatı olduğuna inanıyorum. Uluslararası bir teknoloji ortamında deneyim kazanan ve kariyerlerini hızlandıran uzmanlar Türkiye’ye döndükten sonra Türk şirketleri için de büyük bir bilgi kaynağı olacaktır.”
Work in Estonia, Estonya’nın BİT geliştirme programından ve devlet finansmanından finanse edilen girişimciliği desteklemek amacıyla kurulan ulusal bir vakıf olan Enterprise Estonia’nın bir parçası. Work in Estonia’nın amacı Estonya’yı yetenekli uzmanlara çalışmak ve yaşamak için cazip bir yer olarak dünya çapında tanıtmak. Buna paralel olarak, Work in Estonia, yerel şirketlerin yabancı ülkelerden gelen uzmanları istihdam etme sürecini basitleştirmek için de çalışıyor.