Her yaz, 1.500’ün üzerinde bilim, teknoloji ve tasarım alanında faaliyet gösteren profesyonelin ve uzmanlaşmak isteyen her yaştan gencin katıldığı, 9 gün ve gece boyunca süren HacknBreak: Açık İnovasyon Kampının bu yıl dördüncüsü 24 Ağustos-1 Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir’in güzel ilçesi Urla’da OpenCampus’te gerçekleşiyor.
Açık İnovasyon Derneği öncülüğünde çok sayıda paydaş kurum, topluluk ve bireyin işbirliği ile düzenlenen kamp, ölçek olarak Türkiye’deki en kapsamlı, bilim, teknoloji ve tasarım etkinliklerinden biri olmanın yanında, hackathon ve ideathon türlerindeki etkinlikleri de içermesi bakımından dünyadaki en özgün etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyor.
İlk yıl açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü tarafından gerçekleştirilen HacknBreak: Açık İnovasyon Kampı, geçen yıl Avrupa’dan 3 bakan yardımcısı ve 9 diplomatı ağırladı. Bu yıl yine yurt içi ve yurt dışından çok sayıda konuk konuşmacı ve katılımcıyı ağırlayacak.
Yoğun başvurular sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda, her yaştan girişimci, bilim insanı, sektör profesyoneli, uzman ve mentor, derin teknoloji girişimciliği, bilgi güvenliği, blockchain, yapay zeka, biyoteknoloji, biyomimikri, mimari, tasarım, başarı ve başarısızlık hikayeleri ve daha pek çok konuda eğitim, atölye, konferans ve söyleşide bir araya gelerek, disiplinler arasında bilgi ve deneyim aktarımı gerçekleştirecek. Açık inovasyonun araçlarından hackathon, ideathon, datathon tarzında yarışmalar ile, endüstrinin problemlerine topluluk aklı ile çözümler bulunacak. Ayrıca onlarca yakın girişimci ve startup, kitlesel fonlama sağlayan Turkcell Arıkovanı ile buluşacak, deneyimlerini paylaşacak ve işbirliği network’lerini geliştirecek.
Harita teknolojileri alanının önde gelen firması here.com, geçen sene olduğu gibi bu sene de HacknBreak’te yer alacak ve bir ideathon düzenleyecek. Demirören Teknoloji ve ING, büyük veri uygulamalarını ve verinin iş dünyasındaki önemi ile ilgili deneyimlerini paylaşacaklar. Alanlarında ilerlemek isteyen ve çapraz disiplinli işbirlikleri geliştirmek isteyen Ar-Ge uzmanları, teknoloji transfer ofisi yöneticileri, sektör profesyonelleri de katılımcılar arasında olacak.
Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler Hackathon’u
HacknBreak’te, Birleşmiş Milletler’in 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” konusu başta olmak üzere merkeze alan, Türkiye’nin en geniş katılımlı ve interdisipliner “Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler” ideathonu düzenlenecek.
İdeathon, ulaşım, çevre, kent tarımı, sokak hayvanları, barınma, nitelikli eğitim, gıda ve sağlığa eşit erişim, afet yönetimi gibi konularda, onlarca farklı disiplinden ve farklı deneyimden kişi ve çalışma gruplarının katılımıyla gerçekleşecek.
30 Ağustos’ ta başlayacak ideathon 31 Ağustos’ta sona erecek. İdeathon’da derece alan projeler İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer büyükşehir belediyesi yönetimleri ve ilgili birimleriyle paylaşılacak.
HacknBreak’te, teknoloji geliştirme, yatırım alma, üretme, pazara açılma, kurum içi ve dışından bilgi, teknoloji transferinin hızlandırılması, ortak girişim ve ticarileştirme gibi kritik önemde konularda, ufuk açıcı bilgi ve deneyim aktarımları da gerçekleşecek.
Açık İnovasyon Nedir?
Açık İnovasyon, kurumların kendi sınırları içinde gerçekleştirdikleri Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini, kurum sınırları dışındaki uzmanlar ve diğer kurumlardan, hatta rakiplerinden katkı alabilecekleri şekilde genişletmeleri için kavramlar, yaklaşımlar ve metotlar önererek, inovasyonun hızlandırılmasını amaçlar. Açık İnovasyon Derneği, Türkiye’de açık inovasyonun iyi uygulamalarının yaygınlaştırılması, farklı disiplinlerden kurumlar, bilim insanları ve profesyonellerin bir araya gelmesi, işbirliği platformları ve ortamlarının oluşturulması için kâr amacı gütmeden faaliyet göstermektedir.
HacknBreak Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı, Açık İnovasyon Derneği tarafından her sene Türkiye’nin en nitelikli ve yaratıcı insanlarını bir araya getirmek, birlikte üretmeye teşvik etmek ve farklı lokasyonlarda bulunan geliştirici ve girişimci topluluklarının üyelerininin aynı mekanda ve ortak bir hedef için birlikte zaman geçirmesini sağlamak amacıyla kurgulanmıştır. Etkinlik sırasında hackathon’lar, ideathon’lar, StartupTalks, atölye çalışmaları, eğitimler, mentorluk seansları ve sosyal etkinlikler gerçekleştirilmektedir.