Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği geçtiğimiz Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ bankacılık ve ödeme alanlarındaki yeni teknolojik gelişmelere uygun ve POS cihazları gerektirmeyen daha düşük maliyetli çözümleri kapsıyor.Tebliğde belirtilen mükellefler, gerçekleştirdikleri mal ve hizmet satışlarına ait belgeleri elektronik ortamda oluşturabilecek ve düzenlenen bu belgeleri elektronik (e-posta, sms, bankacılık uygulamaları vb.)ve/veya kağıt ortamda muhatabına iletebilecek. Uygulama kapsamına giren mükelleflere hizmet vermek isteyen ödeme kuruluşlarının ve kaydedici cihaz üreticilerinin ise özel bir entegratör aracılığıyla gerekli teknik, yazılım ve altyapı hazırlıklarını tamamlayarak GİB’e (Gelir İdaresi Başkanlığı) başvurmaları gerekiyor. Tebliğin uygulanmaya başlaması ile fiziki POS cihazlarının da yerini zamanla mobil POS çözümlerine bırakması bekleniyor.
Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mobil ödeme pazarında yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık ve ödeme alanlarındaki yeni teknolojik gelişmelere uygun ve POS cihazları gerektirmeyen daha düşük maliyetli çözümleri kapsayan tebliğ özellikle küçük işletmeler ve bireysel satıcıların yeni nesil ödeme yöntemlerini kullanmalarını sağlayacak.Bu gelişme ile Türkiye’nin kağıtsız toplum hedefine bir adım daha yaklaşılıyor ve fiziksel POS cihazları yerini telefon ve tabletlerden çalışan mobil POS çözümlerine bırakıyor. Bu durumun ilerleyen günlerde mobil ödeme pazarını hareketlendirmesi bekleniyor.
Mobil ödeme pazarında Paym.es Yüzyüze uygulamasıyla güçlü bir konumda bulunan Paymes bu çözüm ile sosyal medya üzerinden satış yapan kullanıcıların cep telefonlarını saniyeler içerisinde pos cihazına dönüştürüyor. Paymes Kurucu Ortağı Sabrican Zaim yayımlanan tebliği şöyle değerlendiriyor: “Türkiye’deki fintech ekosistemini daha da güçlendirecek bu gelişme ile küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin mobil POS’a yönelmesini bekliyoruz. Sosyal ticaretin en yenilikçi ödeme çözümü olarak Paym.es- Yüzyüze ile bu tebliğde yer alan kolaylıkları hali hazırda bireysel ve kurumsal satıcılar için sunuyoruz. Paym.es – Yüzyüze ile alıcı ve satıcının yan yana olduğu durumlarda sıkıcı formlar ve uzun süren onay süreçleri olmadan, herhangi bir uygulama indirmeden, fiziki POS’a ihtiyaç duymadan akıllı telefon, tabletler veya bilgisayarlardan Paymes altyapısı ile ödeme alınmasını sağlıyoruz.
Paymes-Yüzyüze’de benzeri mobil uygulamaların tersine; alıcının bilgilerini satıcının telefonunda tutmak yerine kendi telefonu üzerinden işlem yapmasına olanak sağladıklarını da vurgulayan Zaim bu geliştirmeleri pazardan aldıkları geri dönüşler sonucunda uygulamaya soktuklarını ifade ediyor. Pazarın içine doğan bir şirket olan ve bu sayede müşteri taleplerini çok iyi dinleyen Paymes yine bu tebliğ kapsamında pazardaki şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda daha uygun maliyetlerde çözümler sunmaya odaklanıyor. Kurumlara, Paym.es-Yüzyüze uygulamasını tercih etmeleri halinde, ertesi gün ödeme imkanı sunmanın yanı sıra tüm kullanıcılar için en iyi fiyat ve en hızlı ödeme garantisi veren şirketin tebliğde yer alan mükellefler için de bu doğrultuda hizmet vermeye özen göstermesi bekleniyor.
Dijitalleşen toplumlarda tüm kurum ve kuruluşların bu duruma ayak uydurmasının oldukça doğal olduğunu söyleyen Sabrican Zaim ülkemizin dijital bir topluma dönüşmesi için atılacak adımların oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Bu tebliğin de ülkemizin dijitalleşme stratejisini güçlendireceğini aktaran Zaim, Paymes olarak yenilikçi çözümleriyle daha dijital süreçler tasarlamak için çalışmalarını özveriyle sürdüreceklerini ifade ediyor.