Türkiye’de akıllı telefonların hangi amaçla kullanıldığı belli olurken, yüzde 44 oranla en çok fotoğraf ve video çekmek amacıyla kullanıldığı görüldü.
Ajans Press, akıllı telefonların kullanılma amacına yönelik yapılan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in WeAre Social verilerinden ve medya yansımalarından bilgileri derledi. Buna göre, Türkiye’de akıllı telefonların en çok fotoğraf ve video çekmek amacıyla kullanıldığı görüldü. Bu oran yüzde 44 şeklinde gerçekleşirken, ikinci sıraya yüzde 38 oranıyla alarm kurma yerleşti. Üçüncü sırada ise yüzde 25 oranıyla haberlere bakma yer aldı.
Elde edilen veriler neticesinde şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. İstatistiklere sosyal medya kullanımları dahil edilmedi. Araştırmada Türkiye’nin yüzde 23’ünün de hava durumunu kontrol etmek için akıllı telefon kullandığı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra insanların yüzde 9’unun not almak ve liste yapma amacıyla kullandığı görüldü. Yüzde 7’lik kısma denk gelen iki farklı gruptan biri randevularını kontrole etmek için kullandığı tespit edildi. Diğer kesimin kitap dergi okumak için kullandığı saptandı. Kişilerin az bir kısmına tekabül eden yüzde 5’lik dilimin de akıllı telefonları diyet ya da herhangi bir sağlık aktivitesini kontrol etmek amacıyla kullandığı tespit edildi.
Teknoloji sayfalarında en çok konuşulan başlıklar arasında
Ajans Press ve PRNet’in gerçekleştirdiği medya araştırmasında, konuyla ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. Gerçekleştirilen incelemede, akıllı telefonların teknoloji sayfalarının en çok konuşulan başlıklarından birisi olduğu görüldü. 2017 yılında 12 bin 107 haber yansıması tespit edilen akıllı telefonlarda, 2018 yılı haber adetlerine bakıldığında bu rakamın 17 bin 957 olduğu görüldü. Yazılı mecralara yansıyan haber başlıkları da incelendi. Akıllı telefonların en çok şarj sorunu, kullanım alanları, bağımlılık ve piyasaya yeni çıkan modellerle konuşulduğu tespit edildi.