Foriba, şimdi de küreselleşme adımlarını hızlandırıyor. Sektör profesyonellerinin daha önce FIT Solutions ismiyle tanıdığı firma, yeni stratejisi doğrultusunda marka kimliğini değiştirerek Foriba ismini almıştı. Foriba, son 3 ay içerisinde 5 milyon dolarlık bir yatırım turunu tamamladı, Türkiye’nin önemli bilişim şirketlerinden ISIS ile birleşti ve İtalya’da ofisini açtı. Şimdiki hedef ise Avrupa, Asya-Pasifik ve Türk Cumhuriyetlerinde faaliyete başlayarak, uluslararası pazarda sektörüne yön veren şirketlerden biri haline gelmek.
FIT Solutions, yakın zamanda faaliyetlerine Foriba marka adıyla devam edeceğini duyurmuştu. 20 yıla yakın süredir sektörde hizmet veren şirketin isim değişikliğine gitmesindeki nedenlerin başında, globalleşme ve büyüme hedeflerini hızlandırmaya yönelik oluşturduğu yeni strateji geliyor.
Markanın 2017 yılı içerisinde bu strateji ışığında attığı önemli adımlardan biri yatırımcılarla masaya oturmak oldu. Foriba, 2018 yılının Şubat ayında dünyanın özel sektöre odaklı en büyük kalkınma kuruluşu IFC liderliğiyle 5 milyon dolar yatırım aldı. Alınan 5 milyon dolar yatırımın 3 milyon doları IFC’den, 1,5 milyon doları Revo Capital’den, 500 bin doları ise Endeavor Catalyst’den geldi.
ISIS Bilişim ile birleşti
Foriba, birleşmeler, satın almalar ve yurtdışı planları ile birlikte, 1 yıl içerisinde müşteri sayısı ve ciro anlamında yüzde 100 büyüme öngörüyor. Bu doğrultuda, aldığı yatırımı yeni birleşmeler ve satın almalar için kullanmayı planlayan şirket, ilk olarak ISIS Bilişim ile el sıkıştı. Birleşme öncesinde şirket değerlemesi 25 milyon dolar olan Foriba, 2018 yılı içerisinde bünyesine Türkiye’den en az bir şirketi daha dahil edecek.
İtalya’da yeni ofis
Foriba ayrıca 2018 yılında İtalya’da bir ofis açtı. İtalya’da dijital süreçlerle ilgili regülasyonların Türkiye’dekine çok yakın oluşu ve tüm vergi mükelleflerinin 2019’da elektronik faturaya geçişinin zorunlu hale getirilmesinin yaratacağı fırsatlar bu kararda etkili oldu. Ayrıca, ülkede halihazırda Ginini gibi büyük partnerlerle çalışan Foriba, şimdiden buradaki portföyüne dünyanın en büyük enerji ve akaryakıt şirketlerinden birini de ekledi. Foriba, sahip olduğu potansiyel ile yeni ülkelerde de ofis açacak ve büyüme politikalarına hız kazandıracak.
Macaristan, Polonya ve Litvanya’da da projelere başlandı
Uluslararası pazarda regülasyon teknolojileri ve finansal teknolojilere yön veren önemli şirketlerden biri olacaklarının altını çizen Foriba CEO’su Koray Gültekin Bahar, “Foriba olarak bir yandan e-Dönüşüm süreçlerindeki bilgi liderliğimizi devam ettirirken bir yandan da yeni birleşmeler ve satın almalarla hizmet verdiğimiz pazarlara yenilerini katmak istiyoruz. Örneğin ISIS ile birlikte, sektörün iki önemli firması birleşmiş oldu ve Türkiye’de alanımızdaki liderliğimizi pekiştirdi. Şimdi hedefimiz Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesi ile Türk Cumhuriyetlerinde hizmet vermeye başlamak. İtalya ve Macaristan’da projelere başlandı. Polonya ve Litvanya için de müşteri analizleri ile beraber projeler önümüzdeki ay canlıya alınacak” dedi.
2020’de gelirinin yüzde 40’ı yurt dışından gelecek
İki yıl içerisinde cirolarının yarısına yakınını yurtdışı pazarlarından elde edeceklerinin altını çizen Bahar, “2020’de 25 milyon dolar gelir getireceğimizi ve bunun yaklaşık yüzde 40’ını yurt dışında yapacağımız satışlardan elde edeceğimizi öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Ar-Ge ekibi küresel pazarda öncülük sağlayacak ürünler geliştirecek
Foriba’nın öncü konumunu korumasındaki en önemli etkenlerden biri Ar-Ge gücü. Koray Gültekin Bahar, “Uzmanlığımız olan alanlarda, küresel çapta kullanılabilecek yeni ürünler hayata geçireceğiz. Ayrıca, müşterilerimizin memnuniyet seviyesini artırıp maliyetlerini azaltacak yenilikler üzerinde çok vakit harcıyoruz. Bu kapsamda bulut sistemleri ve onların güvenliğinin sağlanması en önem verdiğimiz konular. Bugün toplam 147 kişilik bir ekibimiz var ve şimdi Ar-Ge merkezimizde çalışan sayımızı yüzde 50 büyüteceğiz” dedi.
Türkiye’deki e-faturaların yüzde 80’i Foriba sisteminden geçiyor
e-Dönüşüm kavramı 2010 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından bir vizyon olarak ele alınarak, birliğin geleceğe dair büyüme hedeflerini belirleyen 2020 planında 7 hayati maddeden biri şeklinde konumlandırılmıştı. Koray Gültekin Bahar’a göre, dünyanın genelinde de şirketler ve kamu kurumlarının dijital dönüşüme entegre olmadıkları takdirde global gelişmenin gerisinde kalacaklarına dair bir kabul söz konusu. Foriba ise her sektörden 7000’i aşan referansıyla, bu alanın Türkiye’deki öncülüğünü üstleniyor. Bahar, Türkiye’de elektronik olarak gönderilen faturaların yaklaşık yüzde 80’inin Foriba sistemi üzerinden geçtiğini belirtiyor.