Cari açığın kapatılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve küresel pazarda Türkiye’nin ağırlığının artırılması hedefiyle araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin önemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Teknolojideki gelişme ayak uydurmak, ekonomik kalkınma arayışlarına çözümler sunan Ar-Ge faaliyetlerine yönelik ülkemizde 500 firmanın harcamasını 25 milyar 449 milyon TL’ye çıkardığı dikkat çekti.
Teknolojideki gelişim hızının katlanarak arttığı günümüzde ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynakları kadar bu gelişime sundukları katkı da artık büyük önem taşıyor. Buluşlar ve yenilikler halinde karşımıza çıkan teknolojik gelişmelerin çıkış alanı olan Ar-Ge merkezlerine yönelik yatırımlar da bu nedenle gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de de bu sürece paralel şekilde yatırımın yönü Ar-Ge çalışmalarına çevrildi.
500 şirketin bütçesi 25 milyar TL’yi aştı
Turkishtime tarafından bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirilen “Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması” ile Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına yönelik faaliyetlerin boyutu ortaya kondu. Araştırma kapsamında 500 firmanın Ar-Ge faaliyetlerine yönelik bütçesini 25 milyar 449 milyon TL’ye çıkardığı gözlendi.
Araştırmaya göre listedeki ilk 50 firmanın 2021 yılındaki Ar-Ge yatırımlarının toplamının yüzde 65.93’lük bölümü savunma sanayi firmalarının oluşturduğu görüldü. Bu oran 2020 yılında yüzde 60,7 düzeyindeydi.
“İhracata yönelik faaliyetlerimizin güçlenmesi için Ar-Ge çalışmalarının önemi çok büyük”
Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçenin atmasıyla Türkiye’nin dışa bağımlılığının da azaltılacağını vurgulayan ve araştırmanın Ar-Ge yıldızları kategorisinde de yer alan DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, “Harcamaların azaltılması ve ihracata yönelik faaliyetlerimizin güçlenmesi için Ar-Ge çalışmalarının önemi çok büyük. Başta savunma sanayi olmak üzere çok sayıda sektörde Ar-Ge yönelik faaliyetlerin artması ile birlikte kendi imkânlarımızla yazılımını ve donanımını geliştirdiğimiz ürünler ortaya koyarak Türkiye ekonomisine doğrudan katkı sağlayabiliriz” dedi.
Mevcut bir pazarda güçlenmenin yeni bir ürün oluşturarak yeni bir pazar yaratmaktan daha zor olduğunu belirten Mustafa Mertcan, “Ar-Ge çalışmaları mevcut pazarda güçlenmek ve rakiplerinden farklılaşacak yeni ürünler ortaya koymanın şart koşulu. Ancak hiç oluşmamış bir pazarı oluşturmanız için de Ar-Ge çalışmaları sizlere tahmin edemeyeceğiniz fırsatlar da sunabilir. Türkiye’nin bu fırsatları oluşturmak için atacağı her adım bizleri dünya pazarında lider konumuna getirecektir.” ifadelerini kullandı.
“Teknolojiyi yakından takip ederek ötesine geçmeliyiz”
“Teknoloji sürekli değişerek kendini yeniliyor. Bizlerin en önemli görevi ise bu yenilikleri yakınan takip ederek onların ötesine geçmek” diyen Mertcan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“DOF Robotics olarak 2006 yılından bu yana bu amaçla Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Dünyaca ünlü firmalarla iş birliktelikleri yaptık. Uluslararası fuarlarda Türk Bayrağı’nı dalgalandırarak alanımızda dünyada ilk 10 firma arasında yer almayı başardık. Amacımız faaliyet gösterdiğimiz alanda zirveye ulaşarak Türkiye’nin gücünü dünyaya yansıtmak.”