3DEXPERIENCE World 2025: İlk Günün Özeti

Binlerce mühendis, tasarımcı, maker, öğrenci, girişimci ve üretici, 3DEXPERIENCE World 2025 olarak bilinen dünyanın en büyük SOLIDWORKS kullanıcıları buluşması için 24-26 Şubat tarihleri arasında ABD’nin Houston şehrinde bir araya geldi. Yerinde izlediğimiz etkinliğe dair ilk gün izlenimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Sahneye ilk olarak Dassault Systèmes Ana Akım İnovasyon ve Müşteri Deneyimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Gian Paolo Bassi çıktı. “30 yıl önce SOLIDWORKS’ün hedefi 3D tasarımı herkes için erişilebilir kılmaktı” diye söze başladı Bassi. “Tüm müşterilerimizin ve SOLIDWORKS kullanan girişimlerin sayısının arttığını görmek, bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü kanıtlıyor.”

Paolo’ya göre SOLIDWORKS sadece pazarda değil, kullanıcılarının kalbinde de özel bir yere sahip. Bassi bunun sadece bir tasarım aracından ibaret olmadığını, insanları harika ürünler ortaya koymaları için güçlendiren kapsamlı bir platform olduğunu söyledi.

Bunun bir örneğini robotlara özgü geleneksel sınırlamalar olmadan etrafını algılama, inceleme, sınırsız veri yakalama ve keşif için kullanılabilen SPOT adlı robot köpek oluşturuyor. SPOT petrol sondaj sistemlerinin incelenmesi, felaket sonrası ilk müdahale, keşif gibi amaçlarla kullanılabiliyor. Çernobil’de kimsenin giremediği reaktör odalarına bile önce bunlar girmişler.

Tasarımın 3o Yıllık Evrimi

Gian Paolo konuşmasının devamında tasarımın evriminden bahsetti. 1990’larda tasarım doğruluğunun çoğu şirket için darboğaz oluşturduğuna dikkat çeken paolo, SOLIDWORKS 3D CAD ile oyunu değiştirdiklerini ve bunu simülasyonun, veri yönetimin ve dijital üretimin izlediğini aktardı. “Artık günün her saati ve dünyanın her yerinden güncel bilgilere ve çözümlere sürekli ve güvenli bir şekilde erişmeniz gerekiyor” dedi Paolo. “Bu nedenle son on yılımızı SOLIDWORKS için tasarımdan üretime kadar tüm çözümleri içeren ve verilerinizin tek bir görünümünü sunan birleşik bir platform geliştirmeye adadık.”

Ürün geliştiriciler, daha iyi ve daha ucuz ürünleri daha hızlı sunma konusunda giderek artan bir baskı altında. Müşteriler de kişiselleştirilmiş, bağlantılı ve sürdürülebilir deneyimlerin peşinde. Aynı zamanda şirketler kalifiye işgücü sıkıntısı, tedarik zincirinde aksamalar, artan maliyetler, siber güvenlik tehditleri ve bilim ve teknolojideki ilerlemelere ayak uydurma gibi zorluklarla karşı karşıya.

Gian Paolo, konuşmasının ardından ürün geliştirmenin geleceği hakkında konuşmak üzere Dassault Systemes’in yeni CEO’su Pascal Daloz’u sahneye davet etti.

Tasarım Üretken Ekonominin Bir Parçası

Pascal, hepimizin daha akıllı tasarımlar yapmak ve daha az israf etmek için doğadan ilham almakla ilgili olan Üretken Ekonominin bir parçası olduğumuza dikkat çeken bir konuşma yaptı. Bu, katılımcılar ve kullanıcılar için iki anlama geliyor. Birincisi, gezegendeki herkes için her şeyin sanal ikizlerini yaratmak işinizi geliştirmek adına muazzam fırsatların önünü açıyor. İkincisi, tasarım, mühendislik ve üretim konularında edinilen bilgi birikimi ve buradan çıkan veriler yeni ekonominin para birimini oluşturuyor.

“Bu sizin fikri mülkiyetiniz, IP’niz. Onu korumak, büyütmek ve değerlendirmek için yanınızdayız” dedi Pascal. “Bunu başarmak için 3D UNIV+RSES adını verdiğimiz en iyi modelleme, simülasyon, veri bilimi ve yapay zeka destekli içeriği bir araya getiriyoruz. Bu yeni nesil anlayış, yapay zekayı yaptığımız her şeyin merkezine yerleştiriyor.”

Pascal, ardından yapay zekanın yalnızca işletmelere yardımcı olmakla kalmayacağını, aynı zamanda hepimizin çalışma şeklini nasıl iyileştireceğini anlatarak sözlerine devam etti. “Yapay zeka sizi daha güçlü, verimli ve yenilikçi hale getirecek” dedi Pascal. “Mühendislerin ve tasarımcıların tekrarlayan görevleri otomatikleştirmelerine, tasarım önerileri sunmalarına ve fikri mülkiyeti korumalarına yardımcı olacak.”

Yapay Zekanın Gücünü Arkasına Alıyor

closeup photo of white robot arm

SOLIDWORKS, kullanıcıların yapay zekanın gücünden tam olarak yararlanmalarını sağlamak için iki yeni yapay zeka destekli hizmet kategorisi sunuyor. Bunlardan ilki Generative Experiences. Yani montaj, gereksinimler ve tasarım doğrulama için yapay zeka odaklı otomasyon. İkincisi ise Virtual Companions, yani Sanal Yol Arkadaşları. Bunlar becerilerinizi geliştiren ve iş akışlarını hızlandıran yapay zeka destekli asistanlardan oluşuyor.

Pascal sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçük ya da büyük tüm müşterilerimizi ve onların fikri mülkiyet haklarını korumaya kararlıyız. Veri merkezli ve içerik merkezli olmaya kararlıyız. Yapay zekayı erişilebilir kılmaya, SOLIDWORKS deneyimini genişletmeye, sezgisel, güçlü ve bağlantılı tutmaya kararlıyız.”

Pascal’ın ardından SOLIDWORKS CEO’su Manish Kumar dinleyicileri SOLIDWORKS’ün kurulduğu 1995 yılına geri götürdü. Bir ekip üyesinden SOLIDWORKS 95 kullanarak bir Model Mania parçasını modellemesini istemesine dair eğlenceli bir hikaye paylaştı. Ardınan Manish, SOLIDWORKS çözümlerinin Simülasyon, Veri Yönetimi, Elektrik ve Üretim, kısacası işinizin her bölümünü kapsayacak çözümler eşliğinde genişlemesine değindi.

SOLIDWORKS Topluluğu 8 Milyona Ulaştı

boy sitting while holding electronic device part

SOLIDWORKS Strateji ve Topluluk Başkan Yardımcısı Suchit Jain, inovasyonun fikirleri, insanları ve endüstrileri nasıl birbirine bağladığını ortaya koymak ve inovasyon ruhunu somutlaştıran ve SOLIDWORKS ekosisteminin gücünü sergileyen şirketlerden örnekler paylaşmak için sahneye çıktı.

Suchit, ayrıca bir başka önemli dönüm noktasını paylaşarak SOLIDWORKS topluluğunun artık 8 milyondan fazla tasarımcı, mühendis, öğrenci, maker ve girişimciye sahip olduğunu aktardı.

Sıra SOLIDWORKS’ü ilginç şekillerde kullanan müşterilere geldi. Bu müşteriler arasında dondurulmuş yiyecek endüstrisinde devrim yaratan ColdSnap’in kurucusu Matt Fonte (ki bunun gerçekten nefis bir şey olduğunu söylemem lazım), çiftçiler için sürdürülebilir elektrikli traktörler üretmek üzere SOLIDWORKS kullanan Bullwork Mobility’den Dr. Sriharsha ve şirketin kişisel mobiliteyi nasıl yeniden tanımladığını konuşmak üzere sahneye çıkan OneWheel’den Kyle Doerksen yer aldı.

Sahnede Bir Yıldız – Marc Raibert, Boston Dynamics

Etkinliğin ilk gününde sahneye çıkan Boston Dynamics ve Robotik ve Yapay Zeka Enstitüsü’nden Marc Raibert, Dinamik Akıllı Robotlar konusunda konuştu. Raibert, günümüzde yaklaşık 2 bin mobil robotun halihazırda kullanımda olduğundan bahsetti. İnsansı robotların mevcut durumu hakkında katılımcıların bilgilerini güncelledi ve izleyicilere yeni Atlas otonom robotu da dahil olmak üzere çeşitli tekrarlayan görevleri nasıl yerine getirdiklerini anlatan bir video gösterdi.

Marc, insansı robotlar üreten şirketlerin sayısının ABD ve Avrupa’da arttığını, ancak hiçbir yerde Çin’de olduğu kadar fazla olmadığını söyledi. Marc, yakın zamanda Çin’de katıldığı bir etkinlikte 27 farklı insansı robotun sergilendiğini gördüğünde şaşırdığını belirtti.

3DEXPERIENCE World 2025’te ilk gün işte böyle geçti. Önümüzdeki günlerde yerinde izlediğimiz bu özel etkinliğe dair izlenimlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?