2023 yılında beklenen siber güvenlik çalışmaları için kuruluşların dünya genelinde toplam 100 milyar dolar harcaması bekleniyor.
Günümüzde siber güvenliğin neredeyse her kuruluşun önemli bir parçası haline geldiğini belirten DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “2023 yılında beklenen siber güvenlik çalışmaları için kuruluşların ve şirketlerin dünya genelinde toplam 100 milyar dolar harcaması bekleniyor. Artık altyapı güvenliği neredeyse her kuruluşun önemli bir parçası haline geldi. Bu anlamda en güvenli hizmeti veren bulut altyapısının büyük potansiyel barındırdığını görmek hiç de zor değil.” dedi.
2023’ün siber güvenlik trendlerini de açıklayan Onay, “Tüm dünyada internet teknolojilerinin gelişimi ile beraber şirketler, kuruluşlar ve hatta hükümetler, günlük faaliyetlerini yönetebilmek için bilgisayarlı sistemlere güveniyor. Bu yüzden siber güvenliği, verileri çeşitli siber saldırılardan ya da herhangi bir yetkisiz erişimden korumak için yoğun olarak kullanıyorlar. Veri ihlalleri, fidye yazılımları ve bilgisayar korsanlığı haberleri giderek daha fazla duyuldukça, siber güvenlik trendlerinde de değişimler meydana geliyor. Yapay zeka, otomotivde siber güvenlik önlemleri, mobil güvenlik önlemleri, bulut güvenliği, veri güvenliği, 5G ile beraber nesnelerin interneti alanındaki güvenlik çalışmaları, siber güvenlik otomasyonu ve entegrasyon önlemleri, fidye yazılım önlemleri 2023’ün siber güvenlik trendleri olacak. Türkiye’nin bulut teknolojisiyle çalışan en gelişmiş ERP yazılımı olan DİA’da, kullanıcılarımıza mümkün olan en güvenilir ERP hizmetini sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Onay, 2023’ün siber güvenlik trendleri hakkında da kısa kısa bilgiler verdi:
Yapay Zeka
Yapay zeka, otomatik güvenlik sistemleri, doğal dil işleme, yüz algılama ve en önemlisi otomatik tehdit algılama gibi konularda önemli bir yer edindi. Ancak yapay zeka, tam tersi amaçlarla akıllı kötü amaçlı yazılım geliştirme ve verileri kontrol eden güvenlik protokollerini atlama gibi siber saldırı yöntemleri için de yoğun olarak kullanılmaya başladı.
Otomotivde Siber Saldırı Tehdidi
Araçlardaki yazılım teknolojilerinin böylesine gelişmesi, yakın gelecekte araç kontrolünü ele geçirme veya araç içini gizlice dinleme gibi çeşitli açıkların da büyük oranda artmasına neden olacak. İşte bu yüzden 2023 yılında araç güvenliği üzerine yapılacak olan siber güvenlik çalışmaları güçlü bir trend olacak.
Yeni Hedef: Mobil Güvenlik
Gelişen mobil teknolojiler, bilgisayar korsanları için de çeşitli fırsatlar sunar hale geldi. Fotoğraflarımız, e-postalarımız, finansal işlemlerimiz ve tüm özel yazışmalarımız birer tehdit haline geldi. Akıllı telefonlar için virüs ya da kötü amaçlı yazılım koruma sistemleri, 2023 siber güvenlik trendleri arasında dikkat çekici bir yere sahip olabilir.
Bulut Teknolojisi
Uzmanlar bulut teknolojisinin fazlasıyla güvenli olduğunu belirtmeye devam ediyor. Ancak, bulut altyapılarının ve güvenlik önlemlerinin de sürekli güncel tutulması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da bulut altyapısı güvenliği önemli bir siber güvenlik trendi olmaya devam edecek.
Veri Güvenliği
Veriler, dünya çapında kuruluşlar için önde gelen endişe kaynağı olmaya 2023’te de devam edecek. Bilgisayarda, telefonda veya bilgisayardaki tarayıcıda bile bir güvenlik açığı varsa, bu durum bilgisayar korsanlarının kişisel verilere erişim sağlaması için potansiyel bir güvenlik açığıdır.
5G ve Nesnelerin İnterneti
5G teknolojisi, sektörde nispeten yeni ve sistemde çok fazla güvenlik boşluğu bulunuyor. Bu yüzden 2023 yılında 5G altyapısına yatırım yapacak kurum ve şirketlerin, siber güvenlik konusunda katı bir tutum sergilemeleri bekleniyor.
Otomasyon ve Entegrasyon
Büyük ve karmaşık yazılımların otomasyonunun yapılabilmesi için siber güvenliğin kilit bir konsept haline gelmesi bir zorunluluk olarak görülüyor.
Fidye Yazılımı
Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda işletmeler, günlük faaliyetlerini yürütebilmek için bilindik yazılımları kullanırlar. İşte böylesine yoğun kullanılan bilindik yazılımlar, bilgisayar korsanları için çok daha iştah açıcı olmaktadır. Çünkü sistemde yakalanan bir açığı kullanarak, birden fazla işletmeyi ve kurumu tehdit edebilirler.
Onay sözlerini, ”DİA olarak biz de, bulut teknolojisiyle hizmet vererek kullanıcılarımızı hemen hemen her siber güvenlik tehditlerinden korumayı amaçlıyoruz” diyerek tamamladı.