2021, E-ticaretin Yılı Oldu

İnternetten alışveriş, pandemi öncesine göre yüzde 97 yükseldi.

Tüm dünya salgın etkisi altında oldukça zorlu geçen bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyor. Enerjiden ulaşıma, eğitimden turizme hemen her sektörde tedarik zincirlerinde önemli kırılmalar ve üretim kısıtlarının yaşandığı bu dönemde e ticaret, deyim yerindeyse imdada yetişti. Fiziki satışların ve geleneksel alışveriş süreçlerinin sürdürülemez hale geldiği bu dönemde e ticaret, hem firmalar hem de tüketiciler için güvenli, kolay ve hızlı alışveriş imkânları sunarak ekonomik açıdan yaşanabilecek daha büyük krizlerin önüne geçti.

Bir yılda 1,5 milyara yakın e-ticaret işlemi

E ticarette 2021 yılı rakamlarını değerlendiren E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Sözcüsü ve Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu, pandemi döneminin bir çarpan etkisi yaparak hızlandırdığı online ticaretin artan potansiyelinin yıl sonunda elde edilen rakamlarla da görüldüğünü söyledi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nin verilerine göre internetten yapılan kartlı alışverişlerin sayısının2020’de 956.362.352 adet iken 2021’de aralık hariç 1.338.883.064 adet işleme yükselerek yaklaşık yüzde 40’lık bir artış gösterdiğini belirten Yüksel Eminoğlu, “Bu rakam pandemi öncesi verilerle yani 2019 yılı ile kıyaslandığında ise artışın yüzde 97’lere yani neredeyse iki katına çıktığı söylenebilir. Yılın son ayı da eklendiğinde e ticarette yaklaşık 1,5 milyar adetlik bir işlem hacmine ulaşılacağı da görülebiliyor. E ticarette bu hızlı yükselişin 2022’de de süreceğini öngörüyoruz” diye konuştu. E-ticarette talebe yönelik en önemli göstergenin sepet sayıları olduğuna dikkat çeken Eminoğlu, “Bizim alt yapımızda yer alan müşterilerin sistemlerini incelediğimizde oluşturulan sepet sayılarının 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 117 artığını gözlemledik” bilgisini paylaştı.

“Online market alışverişlerinde yüzde 211’lik artış var”

İnternetten yapılan alışverişlerde BKM rakamlarına göre en dikkat çekici artışın Market ve Alışveriş Merkezleri kategorisinde gözlendiğini belirten Yüksel Eminoğlu şu bilgileri paylaştı:
“İnternetten yapılan alışverişlerde Yerli Kartların Yurtiçi ve Yurtdışı Kullanımı 2021’de (aralık hariç) 211.007.509 adet olurken 2020’de bu rakam 99.935.688 olarak gerçekleşmişti. Buradan market ve alışveriş merkezlerinde internet üzerinden yapılan işlemlerde son bir yılda işlem adedi olarak yüzde 211 artış yaşandığını görüyoruz. Ayrıca işlem tutarı olarak da 2020’de aynı kategoride 25.540,14 milyon TL’lik harcama yapılırken 2021’in son ayı hariç 43.524,63 milyon TL’lik online alışveriş yapılmış ki bu da yüzde 170’lik bir yükseliş, yani neredeyse iki kat artış demektir.”

2021 yılında e-ticarette beklenenin de üstünde bir büyümenin gerçekleştiğini belirten Yüksel Eminoğlu, yaşanan bu artışa kendi portföylerinden de örnekler verdi. Eminoğlu, “Projesoft alt yapısındaki firma satışları incelendiğinde Pet ürünleri satan sitelerde yüzde 217 bir artış varken özellikle Aydın, Muğla gibi illerimiz, başta gıda/temizlik ve ayakkabı olmak üzere gelen taleplerde geçen sene aynı döneme göre %147 oranında artış ile en dikkat çeken iller konumunda” dedi.

Online ticarette daha çok bilgi ve deneyim kazanan firmalarla birlikte e ticaretteki hızlı yükseliş trendinin artarak sürmesini beklediklerini dile getiren Yüksel Eminoğlu, “2022’de e-ticarette işlem hacimlerinin yine katlanarak artacağı bir sürecin yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.