2. El Mobilyada Bir E-ticaret Başarı Hikayesi: Dekopasaj

2016 yılında açılan ve 120 binden fazla üyesi olan Türkiye’nin ilk ve tek 2. el mobilya odaklı pazar yeri Dekopasaj, adrese teslimat ve montaj hizmeti bulunan bir site. Dekopasaj Girişimcisi Emir Tümen’e sizler için sorduk. Keyifli okumalar…

Dekopasaj öncesinde kurumsal tarafa dayalı bir kariyeri ve tecrübesi bulunan Emir Tümen, 2001-2005 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği okudu. Ardından Beko firmasına girdi ve burada dört yıl proje mühendisi olarak çalıştı. 2009’da Standford Üniversitesi’nde MBA programını tamamladı. 2011 yılında Zürih’te bulunan Amerikan şirketi Bain&Company’ye girerek, strateji ve danışmanlık alanında ilerledi. Stratejik danışman olarak oldukça iyi bir pozisyonda bulunduğu işinden, kendi startup’ını kurmak üzere ayrıldı. Bu kararını, “Benim için bu süreç, Türkiye pazarına bir fırsat olarak bakmamla ilerledi. Dikey bazlı pazar yerlerinin dünyada çığ gibi büyümesi bana ilham verdi” sözleriyle açıklayan Tümen, Türkiye’ye gelince bir ürün grubuna odaklı bir pazar yeri kurmak üzere işe koyuldu.

Mobilya Pazarında Yeni Bir Soluk

Emir Tümen

Mobilya tarafına baktığında oldukça heyecanlandığını söyleyen Tümen, Türkiye’de mobilya sektöründe ciddi bir pazar olduğunu gördü. “Pazar içindeki yapılar, mobilyayla beraber birçok ürünün satıldığı ve ürünler hakkında yeteri kadar bilgi alamadığınız platformlardı. Üstelik mobilya, el değiştirmesi kolay olmayan, alıcı ve satıcıların fiyatlandırma ve nakliye gibi konularda problemler yaşadıkları bir pazardı. Biz güzel bir teknolojik altyapıyla komünite yaratıp; nakliye, ödeme ve taksitlendirme seçenekleri sunarak ölçeklendirilebilir, yatırım alabilecek ve Türkiye’de bir açığı dolduracak bir pazar yeri kurabileceğimizi düşündük” diyen Tümen, bu keyifli projeyi 2015 yılının başında Dekopasaj olarak hayat geçirdi. Dekopasaj’ın kurulmasına melek yatırımcılar destek oldu. Bunlar arasında; Hasan Aslanoba, Melih Ödemiş, Umur Özal, Burak Divanlıoğlu, Emre Kurttepeli, EGİAD, Kerim Sengir ile fon olarak Collective Spark bulunuyor. Dekopasaj şu anda 2’nci tur yatırımını kapatıyor.

Atıl mobilyaların elden çıkarılması yoluyla insanların hem tasarruf hem de kazanç elde etmesini sağlamayı amaçlayan Dekopasaj, Türkiye’nin ilk ve tek ikinci el online mobilya pazarı. Dekopasaj, 12 binden fazla ikinci el mobilya ve ev aksesuvarını orijinalinden çok daha uygun fiyata satışa sunuyor ve aynı zamanda hiçbir yerde bulanmayan pek çok ürüne ulaşılmasını sağlıyor. Kullanmadığı eşyalarını satmak isteyenler ise eşyalarını yok pahasına elden çıkarmak yerine, Dekopasaj’da hızlı bir şekilde ve değerlerine satma imkanı buluyor. İade garantisi ve havuz hesabıyla ödeme güvencesi ile güvenilir bir alışveriş ortamı sunan Dekopasaj, alıcı ve satıcıları ilan aracılığıyla birbirlerine ulaştırıyor. Mobilya ya da ev aksesuarını satmak isteyenler bu ürünlerin fotoğrafını çekip özelliklerini anlatan bir açıklamayla, Dekopasaj’da ilan oluşturuyor. Satın aldığınız ürünü adresinden alıp yeni adresine ulaştıran Dekopasaj, dilerseniz montaj desteği de sağlıyor.

İkinci El Mobilya ile Yarı Yarıya Tasarruf Ediliyor

Şu an Dekopasaj’da 12.000’in üzerinde aktif, satışa hazır ilan bulunuyor. Ayda ortalama ziyaretçi sayısı ise 300.000. Satışlarının tümünü şimdilik İstanbul üzerinden gerçekleştiren Dekopasaj’a, Ankara, İzmir, Bursa, Tekirdağ, İzmit, Yalova’dan da sipariş verebiliyor. 2019’un ikinci çeyreğinde Ankara ve İzmir de satışa dahil olması planlanıyor. Bugüne dek Dekopasaj’dan 25.000’e yakın sipariş tamamladıklarını belirten Tümen, “Hayalimiz, Dekopasaj olarak, mobilya alma ve karar aşamasında satıcının veya alıcının aklına gelen ilk marka olmak!” diyor.

Türkiye’de 40 milyar TL’lik bir mobilya pazarı olduğuna ve İstanbul’da günde ortalama 11.000 ev değişimi gerçekleştiğine dikkat çeken Tümen, ikinci el mobilyaya farklı meslek ve yaş gruplarının yanı sıra; öğrenciler, 27-40 yaş arası beyaz yakalılar, butik oteller ve popüler restoranların da ilgi gösterdiğini söylüyor. İkinci el ürün satın alarak, yüzde 50-60 oranında tasarruf edilebildiğini dile getiren Tümen, Dekopasaj’da başka yerde bulanamayan vintage ve seyahatlerden alınmış çok özel parçalara da rastlanabildiğini belirtiyor. Tümen, ikinci el mobilya satın alarak geri dönüşüme katkı sağlandığının da altını çiziyor.

Genç Girişimciler Umut Veriyor

Dekopasaj’ın kurulduğu ilk aylarda, Dekopasaj’ı aranıldığında telefonu açan, nakliye rotalarını kuran, ödeme ve muhasebe tarafıyla ilgilenen, ürün yayına alma, satıcı bulma ve şikayetleri organize eden kişinin sadece kendisi olduğunu belirten Tümen, bir girişimci olarak, Türkiye’deki girişimci ekosisteminden de çok pozitif etkilendiğini söylerken şunları da ekliyor: “Kıymetli ve çok genç insanların, kendilerini çok daha güvende hissettikleri kariyerleri bırakıp, küçük adımlar atmaktan korkmamaları ve girişimci olmayı tercih etmeleri beni çok motive ediyor. Global bir platformda yarışabilecek yetenek ve hırsta arkadaşların olduğunu görüyorum. Bu bana çok ümit veriyor.”