“Türkiye’ye de Siber Güvenlik Merkezi Açacağız”

Geçtiğimiz Aralık ayı başında Atos Türkiye CEO’su olarak göreve başlaya Cüneyt Uslu, bölge ülkelerine de hizmet vermesini planladıkları Siber Güvenlik Merkezi için altyapı çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Göreve geleli dört ay kadar kısa bir süre olmasına rağmen Atos Türkiye’de önemli hamlelere imza atmaya hazırlanan Atos Türkiye CEO’su Cüneyt Uslu ile bir araya gelerek yeni hedef ve stratejilerini konuştuk. Atos’un dünyada birçok Siber Güvenlik Merkezi olduğunu belirten Uslu, “Bizim coğrafyamıza en yakın merkez Polonya’da. Biz de ülkemizin gücünü kullanarak bu merkezlerinden birini de İstanbul’da açacağız” dedi.

Siber güvenlik son dönemin en popüler konular arasında yer alıyor 1992 yılından bu yana tüm olimpiyatların BT yüklenicisi olarak çalışan Atos, en son Rio’da gerçekleşene olimpiyatlarda kurduğu siber güvenlik merkezi sayesinde olimpiyat altyapısına yapılan günde ortalama 50 bin farklı siber saldırının başarısız olmasını sağladı. Rio olimpiyatlarının BT altyapısının büyük bir kısmını bulut üzerinde gerçekleştirdiklerini kaydeden Cüneyt Uslu, “2020 Tokyo Olimpiyat oyunlarında ise hedefimiz yüzde yüz buluta taşınmış bir olimpiyat hayata geçirmek. Bunun için de Rio’da ilk adımları atarak hazır hale gelmeye çalıştık. Bunun için 3500’ü aşkın Atos çalışanı 200 bin saat süren testler yaptı. Akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte BT altyapısının kritik önemi her olimpiyatta kendini daha fazla hissettiriyor. Öyle ki Rio’da her saniye 200’ü aşkın siber güvenlik vakasının yaşanacağını öngördük; tüm hazırlıklarımız da bu çerçevede yapıldı. Siber güvenlik konusu da bizim için en önemli başlıklar arasında yer alıyor. Atos olarak tüm oyunların büyük bir güven içinde yapılabilmesi için gereken tüm teknik desteği sunmak için çalışacağız” şeklinde konuştu.

Enerji sektöründe siber güvenlik için ortak girişim

Atos, 2011 yılında bu yana BT altyapı ortaklığı yaptıkları Siemens ile ABD pazarında başlamak üzere özellikle enerji ve üretim sektörlerinde ortak bir girişim başlattı. Bu ortak girişimle enerji alanında siber saldırıları en aza indirmek istediklerini kaydeden Uslu, “Geçtiğimiz dönemde İstanbul’da yaşanan elektrik kesintileri gösterdi ki enerji kesintisizliği hem bireyler hem işletmeler hem de ülkeler için son derece önemli. Bu yüzden ilk olarak ABD olmak üzere tüm dünyada enerji ve üretim alanında faaliyet gösteren işletmeleri siber saldırılardan koruyarak bu saldırılardan kaynaklanacak olası kesintileri engellemek istiyoruz. Bunun içinde Atos ve Siemens olarak tüm bilgi birikimimizi kullanacağız” dedi.

Türkiye’de de adımlar atıldı

Siber güvenlik başlığında yapılan çalışmaların çok yeni olduğunu kaydeden Uslu, “Özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmeler ‘virüs programına ne gerek var ki?’ diye konuya yaklaşıyor. Biz Atos olarak bu şirketler için farkındalık yaratarak güvenlik özelinde kaynaklar yetiştirmek ve siber güvenliğin sadece yazılım kurmaktan ibaret olmadığını fikrini yaygınlaştırmak için çaba harcıyoruz. Mevcut eğitim sistemimizde güvenlik ana dal bile değil. Konunun daha hızlı gelişebilmesi için lise müfredatında yer almak gerekiyor. Bizim Türkiye’de önceliğimizde ülke güvenliği, sınır güvenliği ve şehir güvenliği yer alıyor. Örnek olarak İzmir’deki Kamu Yönetim Güvenlik Sistemi Merkezi’ni verebilirim. Burası Atos tarafından kurulan ve işletilen bir yer. İzmir merkezde 550 tane kamerayla izleniyor. Herhangi bir olay anında 155 polis merkezine uyarı düşüyor. İzmir’i koruyoruz şu anda. Çağrı geldiği anda en yakın polisin tabletine uyarı gidecek şekilde bir demo hazırladık. Bu projeyi önümüzdeki yaz aylarında hayata geçirmiş olacağız. İzmir’in başarılı olması İstanbul ve Ankara gibi diğer büyük şehirlerimiz için bu projenin hayata geçirilebileceğinin de kanıtı olacak” şeklinde konuştu.

Kamu olmazsa olmaz

Önümüzdeki yıl odaklarında yine kamu projelerinin ağırlıklı yer tutacağına değinen Cüneyt Uslu, sözlerine şu şekilde son verdi:

“Enerji, finans, telekom, perakende ve sağlık projelerinde de fırsatları gözlemlemeyi sürdürüyoruz. Kartal, Maslak, Ankara, Düzce ve Ordu’da faaliyetlerimiz devam ediyor. Aynı zamanda yaklaşık binden fazla müşteri temsilcimizle finans ve telekom gibi farklı sektörlerden firmalara çağrı merkezi hizmetleri sunuyoruz. Kent güvenliği, akıllı şehirler ve verimli kamu teknolojileri konusunda projeler geliştiriyoruz. Kamudaki en önemli çalışmalarımızdan bir tanesinin NATO projesi olduğunu söyleyebilirim. Az önce bahsettiğim İzmir’deki Mobese sistemi de iyi bir örnek. İZSU da kamu alanındaki bir diğer başarılı projelerimizden biri. Geliştirilen çözümlerle İzmir’in, dünya çapında bir bilişim altyapısına kavuştuğunu söylemek mümkün. Elbette bu alanda çalışmalarımızı hızlandırmayı özellikle de İstanbul pazarındaki fırsatları değerlendirmeyi düşünüyoruz. Atos dünyasındaki tüm gelişmeleri ve hedefleri Türkiye’ye de taşıdığımızı söyleyebilirim. Bunlardan biri Endüstri 4.0. 2017’de Siemens’le birlikte Türkiye’de Endüstri 4.0 devriminin baş aktörlerinden biri olmaya talibiz.”

Cüneyt Uslu Kimdir?

Cüneyt Uslu, BT alanında 15 yılı aşkın tecrübesiyle sektörün yakından tanıdığı bir isim. Lisans eğitimini, Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde tamamlayan Uslu, kariyerine Accenture’ın Zürih ve Londra ofislerinde başladı. Bu şirkette 11 yıl boyunca çeşitli pozisyonlarda yöneticilik yapan Uslu, 2012-2015 yılları arasında IBM Global Business Services bünyesinde, “Uygulama Yönetim Servisleri Ülke Lideri” ve “Finansal Servisler Ülke Lideri” gibi görevlerde bulundu. 2015’ten bu yana “Danışmanlık ve Entegrasyon Ülke Lideri” olarak Atos Türkiye’de kariyerini sürdüren Cüneyt Uslu, 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren Atos Türkiye’nin CEO’su olarak görevine devam ediyor.