“Teknoloji İnsana Hizmet Etsin Diye Varız”

Geçtiğimiz günlerde Nutanix, Avrupa ve Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı Patrick D. Cowden ülkemizi ziyaret etti. Bu ziyaretinde görüştüğümüz Cowden, Nutanix’in dünyaya ve teknolojiye bir çentik atmak değişim yaratmak için kurulduğunu ifade etti.

Bulut. Hayatımıza gireli çok oldu, milyonlarca kez yazıldı, çizildi, konuşuldu.  Bu alanda faaliyet gösteren Nutanix de ülkemizde yaklaşık iki yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Çekirdek bir ekiple yola devam eden şirketin bakan yardımcılarından Patrick D. Cowden ülkemize geldi. Kendisiyle hem şirket hem Türkiye’yi hem de gelecek vizyonlarını konuştuk.

İlk olarak bulutun nasıl çalıştığına odaklandıklarını anlatarak sohbete başlayan Cowden, “Bu hizmeti nasıl her yere taşırız, nasıl ölçekleriz nasıl her yerde yaygınlaştırırız diye. Bir yazılım olsun her yerde uygulasın, esnek olsun kolay olsun istedik. Human to human interface adlı stratejimizle her şeyi insana odaklı geliştirdik. Başlangıcına gittiğimizde BT’yi baştan yapsak ne olur diye sorduk. Sınırımız olmasa nasıl olurdu? Bunun için ilk veri merkezine gittik. İlk cevap yazılım olarak gitti. Arada bir yönetim tabakası yaratıp tüm katmanları bir yazılımda toplayabilir miydik? Her ölçeğe uyum sağlayan bir yapıya taşıyabilir miydik? Bu yazılımı yaratarak başladık ve etrafında donanım ördük. Buna uygun ve diğerlerine oranla 10 kat daha verimli bir platform kurguladık. Diğerleri buna uyum sağlama ihtiyacı hissetti. Bu çalışmalarımız sonucunda 100 kereye kadar daha hızlı kurulum gerçekeştirmeye başladık. Bu başarımızı müşterilerimiz sosyal medyadan paylaşmaya başladı. Uçakta seyahat ederken 10 bin metreden 3 dakikada kurulum hikayeleri geliyordu. Felsefe belliydi, altyapı belliydi. Zaman içinde bu felsefe büyüdü ve bugünlere geldik” dedi.

Türkiye’deki KOBİ’lerin bilişim alanında yeterince kaynağı olmadığına değinen Cowden, bugün Türkiye’de herhangi bir şirket ölçek bağımsız olarak yüzde 100 Nutanix yazılım platformu üzerine işini taşıyabildiğini kaydederek bunun onlar için ideal bir çözüm olduğunu ve artık ideal olarak proaktif şekilde inovasyona odaklanabildiklerinin altını çizdi.

“Büyümek istemiyoruz”

Kurulduklarından bu yana büyüme stratejileri yerine müşterilerini büyütme odaklı çalıştıklarını da ifade eden Cowden, “Küçük bir şirket gibi kalmak istiyoruz. Aksi halde inovasyon gücümüzü kaybederiz diye düşünüyoruz. Şirket içinde farklı gruplara ayrıldık. 10 bin kişilik ekibin her biri hala bir startup parçası gibi çalışıyor. 8-12 arası kişiden oluşan ekipler halinde çalışmayı tercih ediyoruz. Küçük kal, sınırda kal ve sürekli değişime odaklan felsefesine sahibiz” şeklinde görüş belirtti.

Parça parça sistemleri tek bir parçaya dönüştürdüklerini de belirten Cowden, bu konuda ise şunları söyledi:
“Sunucular rack sistemlerden oluşuyor. Bir sunucu, bir depolama cihazı, bir network. İşte biz tüm bunları parçaya dönüştürüyoruz. Müşterilerimize 10 kat fayda sağlayamazsak bu işte yokuz gibi bir felsefemiz var. Tüm altyapıyı alıp , akıllı telefon uygulaması üzerinden yani tek bir noktadan yönetilebilecek hale getiriyoruz.”

İnovasyon için fırsatlar var

Nutanix’in geleceğin buut işletim sistemi olacağını da düşündüğünü söyleyen Cowden, “İnanıyorum ki geleceğin bulut tabanlı işletim sistemi biz olacağız. Yani yeni ekosistemin işletim sistemi olacağız. Bu gerçekleşmiş bir olay değil bir potansiyel ve gelecek ön görümüz. Ayrıca ağ üzerine dağıtık bir organizasyon kurabilirsek arka plandaki mühendisliği rekabetçi ürünler ortaya koymak için kullanabiliriz. Burada dağıtık bilgi birikimini kendi organizasyonumuzda bir araya getireceğiz” dedi.

Türkiye’ye gelecek olursak ülkeniz dinamik ve hızlı büyüme rakamlarına sahip bir ülke olarak değerlendiren Cowden, sözlerni ise şu şekilde bitirdi:
“Biz Nutanix olarak Türkiye’de finansal hizmetler, telekomünikasyon ve imalat sektörleri ile kamu başta olmak üzere geniş bir yelpazede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağlık kuruluşları ve KOBİ’lere bulut benzeri operasyonlardan fayda sağlanması, geleneksel BT altyapı modellerinden uzaklaştırılıp bulut teknolojilerine geçişlerinde yardımcı olmak da Türkiye’de Nutanix için başka bir odak noktası. Genel olarak, güvenlik ve maliyetten herhangi bir ödün vermeden bulutun esneklik, çeviklik ve basitlik gibi özellikleriyle tanışmak isteyen şirketlere yardımcı oluyoruz diyebilirim.”