Avrupa Bilişim Politikalarına Türkiye Yön Verecek

Avrupa’nın bilişim politikalarına yön veren Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi’nde (CEPIS) Türkiye’yi 6 yıldır temsil eden ve son olarak 2 yıl önce başkan yardımcısı olarak seçilen Dr. R. Erdem Erkul, yeni dönemde de bu kritik göreve aday oldu.

Türkiye’nin Avrupa dijital pazarında yer alması için AB kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Erdem Erkul, “Türk şirketlerinin Avrupa’daki pazar payının artması, bilişim sektöründeki gelişmelerden haberdar olabilmesi için ülkemizin CEPIS’te temsil edilmesi önem arz ediyor” dedi. Avrupa Birliği’nin bilişim ve yazılım sektörünü bir merkezde toplayarak tek dijital pazar hedeflediğini vurgulayan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak da Türkiye’nin CEPIS’te temsil edilmesinden sonra Konsey’de Türk bilişim sektörünün çalışmalarının örnek alındığını söyledi.

Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi’nde (Council of European Professional Informatics Societies–CEPIS) 6 yıldır TBD’yi temsil eden ve son iki yıldır Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dr. R. Erdem Erkul, Kasım ayında yapılacak yeni dönem seçimlerine hazırlanıyor. Avrupa bilişim politikalarının belirlendiği bilişimin en büyük sivil toplum kuruluşu olan CEPIS’in kritik noktasında bulunan Dr. Erkul, Avrupa bilişim ve yazılım politikalarının belirlenmesinde ve pazar ağının oluşturulmasında söz sahibi.

TBD’nin Çalışmaları Avrupa Bilişim Sektörüne Yön Veriyor

Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi yönetimine 2014 yılında İsviçre, İrlanda, Yunanistan, Romanya ve Türkiye’nin adayı olarak seçilen Dr. Erkul, Avrupa’nın bilişim politikalarına yön veren CEPIS’te temsil edilmenin Türkiye için önemine işaret ederek, şunları söyledi:

“Türkiye olarak dijital teknolojiye her geçen gün daha fazla para ödüyoruz. Avrupa dijital pazarında yer almamız için AB kriterlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Diğer taraftan AB, son dönemde bilişim sektöründe büyük cezalar uygulamaya başladı.Türk şirketlerinin Avrupa pazarında korunması, pazar payını artırması, bilişimde uygulanacak cezalardan haberdar olması için ülkemizin CEPIS’te temsil edilmesi önem kazandı. Türkiye’nin bilişim ve yazılımda son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar Avrupa’nın da yönünü ülkemize çevirdi. Türkiye bilişimde öncü davranarak son yıllarda çoğuna 10 bini aşkın kişinin katıldığı 14 farklı etkinliğe imza attı. Avrupa’da ise bu rakamlar bir iki etkinlik ve küçük gruplarla az katılımcıyla yapılıyor. Özellikle TBD’nin planlama, raporlama ve uygulamaları Avrupa tarafından bilişimde uygulanıyor. Bilişim alanında etkin ve nitelikli insan gücü elde etmek için de CEPIS’te temsil edilmemiz önemli”

CEPIS’in Amacı Bilgi Toplumunu Teşvik Etmek

Merkezi Brüksel’de bulunan CEPIS, 1989 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Avrupa genelinde ulusal bilişim derneklerinin kurumsal üye olduğu CEPIS’in temel amacı, Avrupa’da bilgi toplumumun gelişimini teşvik etmek olarak özetleniyor. Konsey, sayısal ortamdaki hukuk ve güvenlik konularının yanı sıra çeşitli sertifikasyon programları ile “Dijital Avrupa”yı oluşturmayı hedefliyor.

CEPISAvrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (European Computer Driving License – ECDL) ve Avrupa Bilişim Uzmanları Sertifikası (European Certification of Informatics Professionals – EUCIP) programlarından da sorumlu.

Etiketler: , ,