Samsung Çamaşır Makinesi Hayal Kırıklığını da Temizler mi?

Samsung’un hakkını vermek lazım. Telefonda televizyonda elektronu bir yerden bir yere çok güzel yürütüyor. Atomun yerini değiştirip, camı çeliği eğip büküp güzel tasarımlar yapıyor.Ama kalbi yerinden oynatmak, gönülleri kendinize doğru çevirmek, o başka bir şey işte.

sec02_bg04

Samsung, AddWash adını verdiği yeni çamaşır makinesi için bir basın toplantısı düzenliyormuş. Bizi de çağırdılar gittik. Aslına bakarsanız adımız belli yayın çizgimiz belli, çamaşır makinesiyle ne işimiz olur? Diğer yandan marka Samsung. Cep telefonundan belleğe televizyonundan buzdolabına yapmadığı şey yok. Herhalde vardır bunun da bir sürprizi dedik. Varmış.

Sahneye çıkan Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy anlatmaya başladı. İşte buzdolabında dünya lideri olmuşlar, çamaşır makinesinde ikinci konumdaymışlar, yılda Ar-Ge’ye 14 milyar dolardan fazla para harcıyorlarmış, 500 bin çalışanın 100 bini Ar-Ge üzerine çalışıyormuş. Güzel, peki sonuç? Yıkama başladıktan sonra unuttuğunuz pılı pırtıyı ekleyebileceğiniz bir çamaşır makinesi. Aslında nesnelerin interneti anlayışıyla tasarlanmış bir cihaz. 2020 yılında tüm cihazlarını nesnelerin internetinin bir parçası yapmayı hedefleyen şirketin bu vizyona hizmet eden ve Türkiye’de satılan öncü ürünlerinden biri.

1475569390_addwash2Bunu zaten bulaşık makinesinde kapağı açıp yapıyorduk da, çamaşır makinesinde yoktu. Tüketiciye sormuşlar “çamaşır makinesinden ne istersiniz” diye, tüketici bunu istemiş. Sonradan içine atlet atsın çorap atsın. Benim kafama pek yatmadı ama evde çamaşırları yıkayan ben değilim. Eve geldiğimde hanıma sordum sen çamaşır makinesinden ne istersin diye. “Yemek yapsa evi süpürse iyi olur” dedi. Baktım aklına özgün bir şey gelmiyor, “sonradan çamaşır eklense iyi olur muydu” dedim, olabilir dedi. Çok da heyecanlanmadı yani. Hmm…

Tabii anlattıkça gördük ki makinenin tek yeteneği çamaşır yıkama üzerine değilmiş. Cep telefonuna uygulama indiriyormuşsunuz, çamaşır ne durumda yıkanıyor mu ne kadar kaldı izleyebiliyormuşsunuz. Birkaç kez deneyip sonra sıkılacağınız bir özellik gibi geldi bana. Dost meclisinde yapmamakta fayda var. Tabii bunlar fiyatı da bir hayli yükseltiyor. Makinelerin fiyatı modeline göre 2 bin lirayla 4 bin lira arasında değişiyormuş.

Bunlar konuşulurken ben de bir yandan düşüncelere daldım. Düşünün ki dünyanın teknoloji devisiniz. Bir akıllı telefon yapıyorsunuz. Ağırlığı 200 gramın altında, fiyatı 3 bin liranın üzerinde, yüksek teknoloji ürünü, lojistik derdi yok depolama derdi yok. Bir hanede birden fazla kişiye aynı anda satabilirsiniz ve bunu ortalama her 2 yılda bir tekrarlayabilirsiniz.

Oysa çamaşır makinesi eve bir kere girer, artık 10 yıl 20 yıl nefesi yettiği kadar koyduğunuz yerde kalır. Dolayısıyla beyaz eşya satışları Samsung’u televizyon kadar, akıllı telefon kadar mutlu etmiyor olsa gerek. Ama bu da bir iş kolu sonuçta. Yeni akıllı telefon çıkardıktan birkaç ay sonra 10 milyon sattık diye bülten çıkarken, bunlardan yılda 1 milyon tane satsalar seviniyorlar.

Gerçi neticede bunlar da lazım. Akıllı telefonlar her şeyi yapıyor olabilir ama hala çamaşır bulaşık ütü gibi işlerden bihaberler (gerçi telefonla arayıp bunları hizmet olarak alabiliyorsunuz, o olabilir bak). Beyaz eşya varlığını belli etmeyen, ama yokluğunu hemen hissettiren bir ürün grubu. Geçtiğimiz yıl evdeki buzdolabı bozulup içindeki peyniri eti nereye koyacağımızı şaşırdığımızda durmak dinlenmek bilmeden sessiz sessiz çalışan bu kocaman şeyin önemini çok daha iyi anlamıştık.

Dolayısıyla ben elektroniği yaz aşkına, beyaz eşyayı ömürlük sevdaya benzetiyorum. Yaşamın asıl ırgatlığını bunlar çekiyor, yükün büyüğünü bunlar üstleniyor. Hans Rosling’in şu konuşmasına bir bakın, çamaşır makinesine bakışınız değişecek.

Ama işte, sevda dediğin de emek istiyor. Bu sevdanın sürekliliğini sağlamak da yetkili servisin işi. Türkiye’de yerli yabancı oturmuş bunca marka varken, beyaz eşya sektöründe kuralları zincir marketlerin değil de bayi ağlarının belirlemesinin, beyaz eşyada işlerin yüzde 85 bayi kanalıyla ilerlemesinin en büyük sebebi bu.

Ve ben maalesef, Samsung’un tüketiciyle uzun soluklu sevdalara yelken açabileceğine dair büyük kuşkular taşıyorum.

Harika Çözüm Anlayışı: “Aldığınız Yere Geri Verin”

Birçok farklı alanda ürün ve hizmete sahip olmanın şöyle bir kötü tarafı vardır: Bir ürün grubunda hata yaparsanız bunun bedelini diğer ürünler de öder. En büyük bedeli ise serviste hata yapan öder. Çünkü müşkülün mutsuzluğu daha bir başka olur, daha bir derinden yankılanır. Ben size kendi yaşadığımı anlatayım.

Olay, Galaxy S7 Edge telefonum için aldığım LED View kılıfın durup dururken bozulmasıyla başladı. Herhangi bir kozmetik kusur olmadan, hırpalanmadan pıt diye gitti alet. 200 liralık kılıf başıma kaldı. 200 liraya kılıf mı olur, ayrıca kılıf bozulur mu derseniz şu videoya bakabilirsiniz.

Hey yakışıklı!

Hey yakışıklı!

Her neyse. Önce sosyal medya üzerinden iletişim kurmayı denedim. Sonuç yok. Ardından internet üzerinden teknik desteğe başvurdum ki bana bir yol göstersinler. Dediler “Aldığınız ürün aksesuara girer, aldığınız yere geri götürün.”

Aldığım yer Türkiye’nin en büyük internet e-ticaret pazar yerlerinden biri. Elimdeki malın garantisi faturası da var. Şimdi ben bunları nereden bulup geri vereyim? Sipariş verirken bakmıyorum ki İstanbul’dan mı yolluyorsun Malatya’dan mı?

Ayrıca versem niye alsınlar? Mal bozuk değil, sonradan bozuldu. Dediler “durum böyle”.

Sabah toplantıya giderken ürünün kutusuyla faturasıyla birlikte yola çıktık. Toplantı boyunca dinlediklerimle hayatın ne kadar güzel ve Samsung’un ne kadar ihtişamlı bir marka olduğuna aklım iyice yattıktan sonra, Samsung yetkili servisin yolunu tuttum. Sıra numarası aldım, bekledim, konuştum, görevlinin bana verdiği cevap yine aynı.

– Aksesuar olduğu için aldığınız yere götürmelisiniz beyefendi.
– Aksesuar özellikli bir aksesuar, Samsung marka ve garantisi mevcut.
– Aldığınız yere götürmelisiniz.
İnternetten aldım, aldığım yerin semtini bile bilmem. Yurt dışından alsam ne olacak?
– Aldığınız yer size yardımcı olur.
– Bozuk malı yetkili servis olarak siz kabul etmezken satanlara götürsem neyine yardımcı olacaklar?
– Aldığınız yer yenisiyle değiştirir.
Sonradan bozulan malı aldığım yer neden yenisiyle değiştirsin?
– Biz buradan bir şey yapamıyoruz beyefendi.

Sattığınız ürünü tanımayacaksınız. Faturası garantisi olan ürünle servis kapısına kadar gelmiş müşteriyi geri göndereceksiniz. İnternet çağında, e-ticaret yoluyla ürün başka bir ilden bile gelse aldığın yere götür diyeceksiniz. Üstelik siz bu konuda parmağınızı bile oynatmazken, ürünün size satan yerin sorgusuz sualsiz çözüm bulacağına inanacaksınız. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

Şimdi dönüp buradan bir çamaşır makinesi alsanız, sorun olsa benzer bir tavırla karşılaşmayacağınızın garantisi nedir diye soruyorum kendime. Çünkü güven bambaşka bir şey. Zor kazanılan, kolay kaybedilen.

Haklarını vermek lazım. Telefonda televizyonda elektronu bir yerden bir yere çok güzel yürütüyorlar. Atomun yerini değiştirip, camı çeliği eğip büküp güzel tasarımlar yapıyorlar.

Ama kalbi yerinden oynatmak, gönülleri kendinize doğru çevirmek, o başka bir şey işte. Samsung sahibi olmak hovardayla gönül eğlendirmek gibi. İş ciddiye binince, az zora gelince yüz üstü bırakıveriyor. Üstelik bu sadece kendi tecrübemden çıkardığım bir sonuç değil. Örneklerini görüyoruz, duyuyoruz. Camı kırılan telefonunun 1 aydan uzun süredir tamirden çıkamadığından yakınan arkadaşların mesajlarını okudukça aletin üzerine titriyorum. Üstelik artık kılıfı da yok. Umarım bir an önce toparlanırlar.

Son olarak anlatılan ürünü merak ediyorsanız gönderilen basın bültenini aşağıda bulabilirsiniz.

Samsung AddWash Akıllı Kapak Teknolojili Çamaşır Makinesi Türkiye’de

Teknoloji devi Samsung, Türk tüketicisine gerçek bir akıllı ev deneyimini sunacak her biri Nesnelerin İnterneti (IoT) özelliğine sahip AddWash Akıllı kapak teknolojili çamaşır makinesini Türkiye’deki kullanıcıların beğenisine sundu.

Samsung Çamaşır Makinesi

İstanbul – 4 Ekim 2016 – Samsung Electronics, tüketicilere akıllı telefonlarla çamaşır makinesine uzaktan erişim imkânı veren AddWash Akıllı Kapak Teknolojisine sahip çamaşır makinesini Türkiye’ye getirdiğini duyurdu.

Samsung’un insanların hayatlarını kolaylaştıran inovasyonlarının bir diğer örneği olan yenilikçi AddWash Akıllı Kapak Teknolojisi, ana kapağın üst kısmında bulunan ve yıkama sırasında ek giysi, deterjan ya da yumuşatıcı eklemeyi mümkün hale getiren ek kapağıyla öne çıkıyor.

Uzaktan bağlantıya imkân tanıyan AddWash akıllı kapak teknolojili çamaşır makineleri, yıkama sürecinin tamamının takip edilmesine olanak veriyor. Kullanıcılar evin dışındayken dahi çamaşır makinelerini çalıştırabilirken, makinenin bittiğini bildirim olarak akıllı telefonlarında görebiliyorlar. Bu sayede kullanıcılar zamanlarını daha verimli programlayıp, kendilerine daha fazla vakit ayırabiliyorlar.

14 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımıyla Samsung IoT dünyasının kapılarını açıyor

Samsung AddWash çamaşır makinelerinin, nesnelerin interneti konsepti içerisindeki akıllı ev vizyonunun önemli bir parçası olduğuna değinen Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy, “İnsanların günlük yaşamlarını eşsiz inovasyonlarla geliştirmeye devam ediyoruz. Tüketicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda televizyondan, beyaz eşyaya yaşamımızdaki tüm cihazların birbirine bağlı olduğu bir dünyanın kapıları Samsung ile açılıyor. Samsung ürünlerinin yüzde 90’ının 2017 yılında, tamamınınsa 2020 yılında IoT uyumlu olmasını hedefliyoruz. Hem Android hem de iOS akıllı telefonlarla uyumlu şekilde uzaktan erişime imkan tanıyan AddWash akıllı kapak teknolojisine sahip çamaşır makinemiz ile insanların hayatlarını kolaylaştıracak bir dizi yeniliği daha Türkiye’deki kullanıcılarımızın beğenisine sunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Global çamaşır makinası pazarında ikinci sırada yer alan Samsung’un yıllık 14.1 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptığını belirten Gürsoy, “Yalnızca Samsung çamaşır makinelerinde bulunan AddWash akıllı kapak gibi teknolojilerle fark yaratıyor, teknoloji ile tasarımı bir araya getirerek kullanıcılarımızın beğenisine sunuyoruz. Samsung olarak hedefimiz, tüketicilerin ihtiyaçlarına, yaşamlarını kolaylaştıran inovasyonlarla cevap vermek” dedi.

Samsung AddWash Teknolojisi 10 yıl motor garantisi ile birleşiyor

Şık tasarımıyla dikkat çeken AddWash Akıllı Kapak Teknolojisine sahip çamaşır makinesi, çocukların yanlışlıkla açmasını engelleyen “çocuk kilidi” gibi temel güvenlik özelliklerini de bünyesinde barındırıyor. Bununla birlikte Ecobubble teknolojisiyle 40 kata kadar daha verimli yıkama performansı sunan çamaşır makinesi, çevre dostu olmasıyla öne çıkıyor.
Digital Inverter Teknolojisi ile de donatılan ve 10 yıl motor garantisine sahip olan Samsung AddWash, üstün enerji verimliliği sağlarken en az düzeyde ses ve uzun süreli performans sunuyor.

Samsung AddWash Akıllı Kapak Teknolojili çamaşır makinesi, 1999 liradan başlayan fiyatlarla raflardaki yerini alıyor. Daha fazla bilgi için http://www.samsung.com/tr/consumer/home-appliances/washing-machines/washer/WW12K8412OW/AH adresini ziyaret edebilirsiniz.