E-GÜVEN Dönüşümle Dönüşüyor

Kurulduğu 2003 yılından bu yana sektörün en güvenilir BT güvenlik şirketi olma vizyonuyla çalışan E-GÜVEN, kamu tarafından desteklenen e-dönüşüm konusuna da liderlik ediyor.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) girişimi olarak 2003 yılında kurulan E-GÜVEN, iki kişi başlayan serüvenine bordrolu 40 ve iş ortaklarındaki ekosistemiyle birlikte 140 kişilik bir ekip olarak devam ediyor.

Adalet bakanlığı tarafından 2018 yılında çıkarılması beklenen e-tebligat projesinin hayata geçmesi durumunda e-imza ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kullanımı da artacağını belirten E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun’la bir arata geldik ve biz sorduk o anlattı. Keyifli okumalar.

Fatih Sarı: Zorlu bir 2017 geçirdik, sizin tarafta nasıldı bu yılın ilk çeyreği ve 2018 hedeflerinde neler var?

Can Orhun: 2016 yılında e-dönüşüm başlığının da etkisiyle hareketlenen sektördeki yükseliş 2017 başında da devam etti. Sonraki birkaç ay ise daha bekleme modunda gerçekleşti ve ilkbaharla birlikte de tekrar hareketlendi. BTK verilerine göre, 2017 yılının ikinci çeyreğinde toplam 2.951.827 adet elektronik ve mobil imza üretildi. Yine BTK verilerine göre, 2017 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, 2.493.101 elektronik imza ve 458.726 mobil imza oluşturuldu. 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre elektronik imza sayısında yüzde 4,8, mobil imza sayısında ise yüzde 1,9 oranında artış gerçekleşmişti. Biz de E-GÜVEN olarak ayda ortalama 15 milyon doğrulama ve 750 bin mobil imzalama işlemi gerçekleştiriyoruz. Her zaman vaat ettiğimiz kağıtsız ortam sayesinde de sunduğumuz uygulamalar sayesinde son 10 yılda 25 binden fazla ağaç kurtararak, yaklaşık 52 binin insanın oksijen ihtiyacını karşıladık.

“Yaz dönemi bize yansımadı”

Özellikle yaz döneminde yaşadığımız duraklamalar bu yıl yaşanmadı. Zira hastaneler tarafında ve KEP tarafında yaptığımız projelerle yaz aylarını da iyi geçirmiş olduk.  Eylül ayı ile hareketlenme başladı diyebilirim. 2018 ile ilgili bizim önemli beklentilerimiz ve hedeflerimiz var. Adalet Bakanlığı e-tebligat projesinin hayata geçmesiyle E-imza ve KEP tarafında hareketlenme olacak. Çünkü bu ürünlerin kullanımı zorunlu olduğu için bu tarz projeler de sektörü hareketlendiriyor.

FS: Yazılım ihracatı yapıyor mu E-GÜVEN?

CO: Evet, son dönemdeki bizim için önemli gelişmelerden bir tanesi de yazılım ihracatı. KKTC’de Denizler Bilişim Hizmetleri ve Moso Technologies şirketlerinin ortak girişimi olan E-İmza Kıbrıs, ülkenin ilk elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) konumunda bulunuyor. KKTC’de bilgi toplumuna giden yolda önemli bir adım atan E-İmza Kıbrıs, elektronik imza ve mobil imza hizmet sağlayıcısı olarak da bizimle iş birliği yaptı. E-GÜVEN’in teknoloji ortaklığı ile KKTC’deki kurumlar ve bireyler de e-imza avantajlarından yararlanabiliyor. E-dönüşüm çerçevesinde sunduğumuz çözümleri daha etkin ve verimli iş yapılması için KKTC’nin hizmetine sunmuş durumdayız. Kısaca hem yazılım ihracatı yapmış oluyoruz hem de KKTC’nin dijitalleşme yolculuğuna e-imza üretimine yönelik teknik ve yönetsel danışmanlık hizmeti sunarak katkıda bulunuyoruz. Günün sonunda Türkiye’deki ilk e-imza hizmetini veren şirket olarak KKTC’de de ilk e-imza hizmetini veren şirket olmayı başardık. Öte yandan ihracat tarafında bu bizim için ilk adım oldu. Buradan yola çıkarak Türk cumhuriyetlerinde de benzer projeler yapmayı hedefliyoruz.

FS: E-GÜVEN Akademi fikri hakkında bilgi alabilir miyiz, bu fikir nasıl doğdu ve çıktıları nasıl?

CO: E-GÜVEN Akademi ile günümüzün öncelikli konularından e-dönüşüm hakkında bireylerin ve işletmelerin bilgi birikimini artırıp e-dönüşümün yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. E-GÜVEN Akademi ile Türkiye’nin gelişimine katkı vermeyi, maliyet, zaman tasarrufu sağlamayı ve çevreci çözümler üretip e-dönüşümün geniş kitlelere ulaştırması hedefliyoruz. Bu çerçevede ilk eğitimlerimizi Bilgi ve Kadir Has üniversitelerinde verdik. Bu eğitimlerin katılımcıları, konularında uzman olan profesyoneller tarafından bilgi edinme şansı buluyor. E-dönüşümün temel unsurları, ülkemizde ve dünyada yaşanan e-dönüşüm çalışmaları, e-dönüşümün hukuksal boyutu, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-tebligat, bulut bilişim ve siber güvenlik konularının ele alındığı E-GÜVEN Akademi’de, e-dönüşüm sektörü özelinde detaylı anlatımlar gerçekleştiriliyor.

FS: Sizin tarafınızdan bakacak olursak kağıtsız çalışma ortamı nasıl dönüşecek önümüzdeki dönemde?

CO: Kağıtsız yaşama baktığımız zaman iş hayatımızda bize yük olan tüm süreçleri elektronik ortama geçirebilmeyi hedefliyoruz. ERP’den CRM’e kadar geçerli bir süreçten bahsediyoruz. Bu konuda geliştirdiğimiz ürünümüz Signtific, imza süreçlerini elektronik ortama taşımaya olanak veriyor. İşletmeler, Signtific’i ilave yatırım yapmadan mevcut uygulamalarına kolayca entegre edebiliyor. Ayrıca Signtific, muhasebeden finansa, İK’dan bayilik sistemine her alanda kullanılıyor. İş süreçlerinin verimliliğini artıran Signtific, günler süren imza süreçlerinin her ortamda tek tıkla yapılabilmesini sağlıyor. Kurumların, zaman içerisinde ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarına özel olarak seçtikleri Signtific modülleriyle ek bir yatırıma gerek kalmadan mevcut çözümlerine yeni özellikler katabiliyor. E-dönüşüm alanındaki yenilikçi teknolojiler iş hayatını kolaylaştırma yönünde gelişiyor. Kısaca Elektronik imzanın kullanıldığı yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine liderlik eden bir şirket olarak, geliştirdiğimiz çözümlerle hayatın her alanına dokunarak fayda sağlamaya devam ediyoruz.

Bir Bakışta E-GÜVEN Ürünleri:

Mobilde imza JetOnay ile çok kolay

  • iOS ve Android işletim sistemleri ile çalışan mobil cihazlar ile doküman imzalamayı sağlayan JetOnay ile sık kullanılan pek çok formattaki doküman imzalanabiliyor. Ayrıca dokümana önceden atılan elektronik ve mobil imzalar doğrulanabiliyor, imzalanan ve gönderilen dokümanlar uygulama içinde arşivlenebiliyor. Cepten imzalama dönemini yaygınlaştırması beklenen bu uygulamayla zaman kaybına neden olan imza onay süreçleri saniyeler içerisinde gerçekleştirilebiliyor.

Pikzum ile fotoğraflar kanıta dönüşüyor, hak ihlalleri engelleniyor

  • Pikzum uygulaması, mobil cihazlar üzerinde çekilen fotoğraflara zaman damgası ekleyerek hukuki delil niteliği oluşturulmasını sağlıyor.

Fikri haklar Tasdix ile korunuyor

  • Tasdix, hukuki geçerliliğe sahip bir zaman damgasıdır. Dijital ortam her an her yerden kolaylıkla bilgiye erişimi sağlarken, yaratıcı eserlerin izinsiz kullanıma açık olması sebebiyle eser sahiplerinin fikri mülkiyet haklarının ihlaline sebep olabiliyor. Tasdix ile eser sahibi eserini ne zaman meydana getirdiğini ve bu eser üzerindeki tüm hakların kendisine ait olduğunu kanıtlayabiliyor.

İmzala-Gönder ile iş akışları hızlanıyor

  • İmzala-Gönder, imza gerektirenkurumsal dokümanların kontrol, onay ve imza yetkilileri arasında otomatik olarak dolaştırılarak elektronik veya mobil imza ile imzalanmasını ve başka sistemlere aktarılmasını sağlayan bir web uygulamasıdır.

Her türlü dokümanın paylaşılmasına ve imzalanmasına imkan sağlayan İmzala-Gönder, konfigüre edilebilir iş akışları ile imza süreçlerini hızlandırır.

Bordrolar Belgepro ile kolayca imzalanıyor, İK departmanları rahat ediyor

  • BelgePro, yüzlerce kişiye özel dokümanı tek tıkla oluşturma, toplu olarak imzalama ve imzalı dokümanları toplu olarak kişiye özel dağıtabilme özellikleri ile öne çıkan bir uygulamadır.