BKM: “Nakitsiz Topluma Temassız Ödemeyle Gidiyoruz”

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), düzenlediğini basın toplantısıyla Türkiye’nin temassız ödemeler konusunda geldiği nokta ile ilgili gelişmeleri paylaştı. BKM’nin paylaştığı verilere göre 2016 yılında 45 milyon adet temassız işlem gerçekleştirilirken, geçtiğimiz yıl temassız özellikli aktif kredi kartı sayısı yüzde 86, terminal sayısı yüzde 137 oranında arttı.

BKM Temassız Ödeme

Ödeme sistemleri konusunda ortaya koyduğu inovasyonlarla bankalar için ortak bir platform ödevi gören Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye’de hızla yayılan temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme istatistiklerini düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu, 2016’da tüm Türkiye’de 4,2 milyar adet kartlı ödemenin yapıldığını, bu ödemelerin yüzde 63’ünün 50 TL ve altındaki mikro ödemelere karşılık geldiğini belirtti.

Temassız kartlarla yapılan ödemelerin nakit ödemeye kıyasla 7 saniye daha kısa zamanda tamamlandığını belirten Cündoğlu, “Nakitle yapılan ödemeler ortalama 16 saniye sürerken temassız kartlarla yapılan ödemeler 9 saniyede tamamlanıyor. Sadece geçtiğimiz Aralık ayında yapılan temassız işlemlerle Türkiye’deki tüketiciler toplam 317 gün zaman kazandı” dedi.

Temassız Ödemede 2020 Hedefi Yüzde 10 İşlem

Türkiye’de şu an 18,5 milyon temassız kredi kartı ve 608 bin adet temassız ödeme kabul eden cihaz olduğu bilgisini paylaşan Cündoğlu, “Bugün Türkiye’de 3 karttan biri temassızken, 4 POS cihazından biri temassız ödeme özelliğine sahip. Şu an ödemelerin yüzde 1,5’i temassız olarak gerçekleşiyor. Hedef 2020 yılında tüm POS cihazlarını temassız ödemeye uygun hale getirmek ve temassız ödeme oranını yüzde 10’a çıkarmak” dedi.

Toplantıdan Kısa Kısa

  • Bundan 30 yıl önce kredi kartı ödemeleri imprinter adlı cihazla 10-15 dakika sürüyorken bugün temassız ödemeyle bu süre 9 saniyeye kadar inmiş.
  • Temassız ödemelerde şifresiz işlem için 50 TL sınırının olmasının sebebi, işlem güvenliğinin yanı sıra Türkiye’de yılda yapılan 4,2 milyar işlemden 2,5 milyarının 50 TL altı olmasıymış. Dolayısıyla sistem böylece en çok alışverişin yapıldığı harcama aralığındaki işlemleri rahatlatmak gibi bir misyona da sahip. İlerde satın alma gücü veya enflasyon artar da bu aralık değişirse limitler yeniden gözden geçirilebilir dendi.
  • 50 TL üzeri harcamalar da temassız yapılabiliyor, ancak bu durumda şifre girmek mecburi.
  • Kartının temassız özelliğini kullanmayan ayda ortalama 6, kullanan ortalama 15 işlem yapıyor. İşlem kolaylığı kart kullanma sıklığını artırıyor.
  • Temassız ödeme için kartla POS arasında olması gereken mesafe 4 santim. Otobüslerde karta POS yaklaştırıp farkında olmadan para çekme iddialarının şehir efsanesi olduğu ve bugüne dek kendilerine böyle bir suistimale dair şikayet gelmediği söylendi.